Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ποια σχολεία συγχωνεύονται στο κέντρο - Αντιδρούν οι γονείς

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αντιδρούν γονείς στις συγχωνεύσεις του 17ου Λυκείου και 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης- που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Χριστοπούλου, με το 4ο Λύκειο και 4ο Γυμνάσιο, αντίστοιχα, που στεγάζονται σε κτίριο επί της οδού Συγγρού.

Και σχεδιάζουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 9 π.μ., στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Σαπφούς 44).

Μία ώρα νωρίτερα έχουν δώσει ραντεβού στο σχολείο, προκειμένου συγκροτημένα να κατευθυνθούν προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την εισήγησή της προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης προτείνει τη συγχώνευση του 4ου και 17ου Λυκείου και τη λειτουργία τους με έδρα το 4ο ΓΕΛ, του 13ου και 4ου Γυμνασίου και τη λειτουργία τους με έδρα το 13ο Γυμνάσιο.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου  Γυμνασίου Θεσσαλονίκης εξηγεί σε ανακοίνωσή του τους λόγους που αυτή η πρόταση είναι λανθασμένη. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

- Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα ύστερα από κοινή γενική συνέλευση των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που δεν έχει κανένα παιδαγωγικό όφελος, γι΄αυτό άλλωστε στην εισήγηση της ΔΔΕ δεν υπάρχει και καμία σχετική τεκμηρίωση. Το μόνο που αναφέρεται είναι μια εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό του μαθητικού πληθυσμού που θα συγκεντρωθεί σε κάθε σχολική μονάδα.

Στην πραγματικότητα, οι μαθητές και των τεσσάρων σχολείων, χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος, θα μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις από τον τόπο κατοικίας τους για όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους. Τους επιβάλλεται βίαιη έξωση από το οικείο σχολικό περιβάλλον και τη γειτονιά τους και αναγκαστική μετακίνηση σε αποστάσεις μεγαλύτερες του ενός (1) χιλιομέτρου, μέσα σε ένα επικίνδυνο αστικό περιβάλλον με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Επιπλέον επιβάλλει ανατροπή στον προγραμματισμό των οικογενειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν μαθητές λυκείου που έχουν αδέλφια στο γυμνάσιο που ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις μετακινούνται με τη συνοδεία τους, όπως και αδέλφια στα δημοτικά σχολεία της γειτονιάς τους που επίσης πρέπει να συνοδεύονται από τα μεγαλύτερα παιδιά.

-Αν προχωρήσει η συγχώνευση θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές λόγω της ανακατανομής που θα προκύψει. Επίσης λόγω της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού των μαθητών στα τμήματα θα δημιουργηθούν επιπλέον μορφωτικά εμπόδια σε όσους μαθητές αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

-Τα σχολεία μας έχουν επαρκές μαθητικό δυναμικό (135 στο Γυμνάσιο και 95 στο Λύκειο) και με βάση τον μαθητικό πληθυσμό των δημοτικών σχολείων της περιοχής, αναμένεται αύξηση των εγγραφών τα επόμενα χρόνια.

-Θεωρούμε ότι αν ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της ΔΔΕ είχε στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας, θα φρόντιζαν να μας είχαν ενημερώσει. Όμως η εξέλιξη αυτή μεθοδεύεται στα κρυφά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση όχι μόνο των γονέων των μαθητών των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών.

-Oι γονείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο σχεδιασμός στοχεύει στη μείωση του “κόστους” με τη διαμόρφωση τεχνητού πλεονάσματος εκπαιδευτικών, με τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων στα ανώτατα όρια που οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, με την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, με τη μείωση διορισμών ή πρόσληψης αναπληρωτών.

-Αυτή η ίδια πολιτική λογαριάζει ως κόστος το δικαίωμα των παιδιών μας σε σύγχρονη ποιοτική αναβαθμισμένη μόρφωση μέσα σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, γι αυτό άλλωστε έχει αφήσει τα σχολεία μας να ρημάζουν από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, χωρίς φύλακες, με χρηματοδότηση ψίχουλα για τις λειτουργικές ανάγκες τους».

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων καλεί:

«Τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, τωρινή και επόμενη, να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εισήγηση για τη συγχώνευση των σχολείων.

Τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να αποσύρει την εισήγησή της.

Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν κάθε σκέψη για συγχωνεύσεις».

Οι γονείς του 13ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη κατά των σχεδιασμένων συγχωνεύσεων.

Την όποια απόφαση από πλευράς δήμου θα την λάβει η επόμενη διοίκηση

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για την παραπάνω συγχώνευση ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ανέφερε στο «ΤyposThes» πως «εφόσον αφορά στο επόμενο εκπαιδευτικό έτος, η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την επόμενη διοίκηση του δήμου».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι μιλώντας με στελέχη της νέας διοίκησης, έδωσε την συμβουλή να λάβουν αρνητική απόφαση ως προς την εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δηλαδή να ταχθούν κατά των συγχωνεύσεων. Σε κάθε περίπτωση την όποια απόφαση, πρόσθεσε ότι θα την λάβει το υπουργείο Παιδείας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά μπροστά η ΝΔ - 52% βλέπει θετικά τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Πώς αξιολογούν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα - Υψηλό το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές
Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά μπροστά η ΝΔ - 52% βλέπει θετικά τα μη κρατικά πανεπιστήμια