Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Αγκάθι» το οικονομικό για το δήμο Θεσσαλονίκης

dimos-thessalonikis

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ άρχισε η διαβούλευση του Προϋπολογισμού – Τι λένε απερχόμενη και επερχόμενη διοίκηση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Το θέμα των οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο και όπως φαίνεται αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι», ένα μήνα πριν τη μετάβαση από τη νυν διοίκηση στη νέα δημοτική αρχή.

Το κλίμα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι η πλευρά Αγγελούδη αναμένει μια «ρεαλιστική πρόταση» από την νυν διοίκηση και την καλεί να αναλάβει τις ευθύνες της και να παράσχει πλήρη ενημέρωση για τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2024 και εξειδίκευση. Από την πλευρά της νυν διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα, επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός δεσμεύει τη νέα δημοτική Αρχή, αναμένουν μια τοποθέτηση για τα «θέλω» της άλλης πλευράς.

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση για τον Προϋπολογισμό 2024 άρχισε χθες. Ειδικότερα, έγινε η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα  που περιλαμβάνει τα συνεχιζόμενα τεχνικά έργα και ο Προϋπολογισμός για το 2024.

«Δύσκολος» προϋπολογισμός – Τι λένε οι δυο πλευρές

Στο μεταξύ ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ των δυο πλευρών συνάντηση για το θέμα του Προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος δε θα είναι εύκολος καθώς θα είναι μεταξύ άλλων επιβαρυμένος με αύξηση μισθολογικού κόστους ενώ η νέα διοίκηση θα έχει να εφαρμόσει και τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, τέλη ταφής απορριμμάτων κ.ά. και το ερώτημα που τίθεται είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά.

«Οι προϋπολογισμοί συντάσσονται όπως ο νόμος ορίζει και ο νόμος υποχρεώνει την παρούσα διοίκηση να συντάξει τον προϋπολογισμό.  Εάν θέλουν ευχαρίστως να συνεργαστούμε μαζί τους, είμαστε πρόθυμοι και κατ΄ επανάληψη τους είπαμε να συνεργαστούμε, αλλά να μας δώσουν μια πραγματική εικόνα και μια πρόταση. Αυτοί έχουν τον μηχανισμό όχι εμείς. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε μια πρόταση χωρίς να ξέρουμε όχι μόνο τα έσοδα αλλά και τον επιμερισμό των δαπανών;», διερωτώνται από την πλευρά Αγγελούδη, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι το «πώς θα βγουν οι αριθμοί» ώστε να γνωρίζει και ο πολίτης το τι τον περιμένει από εδώ και πέρα. Το βασικό, όπως λένε, είναι να ισοσκελίσουν με ρεαλιστικά μεγέθη τον προϋπολογισμό.

«Εμείς ως απερχόμενη διοίκηση πρέπει να συντάξουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την επόμενη διοίκηση, η οποία έχει άλλα «θέλω»  και άλλον προγραμματισμό από αυτόν που προφανώς είχαμε εμείς τα τελευταία 4 χρόνια στη διάρκεια των οποίων είχαμε και τα πολύ σημαντικά οικονομικά γεγονότα της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης και αύξησης πρώτων υλών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό που θα πω και στη διαβούλευση είναι ότι εμείς περιμένουμε από την πλευρά του νέου Δημάρχου μια τοποθέτηση σχετικά με το τι θέλουν και τι όχι. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε σύμφωνα με τα δικά μας θέλω. Τα δικά τους θέλω ποια είναι;», λέει, από την πλευρά του, μιλώντας στο «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Δημητριάδης.

«Έχουν κάνει ένα πρόγραμμα και το έχουν κοινωνήσει στον κόσμο της Θεσσαλονίκης και στους ψηφοφόρους τους, φαντάζομαι έχει κοστολογηθεί κιόλας, άρα ξέρουν πόσα λεφτά χρειάζονται, άρα είναι στο δικό τους χέρι να μας πουν τι θέλουν. Εμείς δεν θέλουμε να τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια κανενός άρα πρέπει να μας πουν τι θέλουν», όπως λέει, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η επερχόμενη διοίκηση να έρθει σε επικοινωνία με τον δήμαρχο.

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος τονίζει ότι θα κάνει τη δουλειά του κανονικά ως οφείλει, ως προς τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Εκτίμηση για «άνοιγμα» 22 εκατ. ευρώ  

Στη συζήτηση που είχε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Δημητριάδη και τον γ.γ. του δήμου Νίκο Λιακόπουλο, η πλευρά Αγγελούδη, ενημερώθηκε όσον αφορά τις νέες μεγάλες επιβαρύνσεις που θα αφορούν το δήμο Θεσσαλονίκης που αφορούν το τέλος ΦΟΔΣΑ, που θα είναι περίπου 6,5 εκατ. ευρώ και το τέλος ταφής απορριμμάτων που είναι άλλα 6,5-7 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή πέρα από τις τρέχουσες επιβαρύνσεις για την καθαριότητα θα υπάρχει και το ποσό των 13-14 εκατ. ευρώ, όπως είπε μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Γάκης, που επανεκλέχθηκε στις τελευταίες εκλογές με την παράταξη Αγγελούδη, και ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Όπως επισημαίνει, όμως, το πραγματικό κόστος για την καθαριότητα δεν προσαυξάνεται ως παρεχόμενες υπηρεσίες. Το σχέδιο που ετέθη υπόψιν της νέας διοίκησης δεν αφορά νέες επενδύσεις, νέες προσπάθειες που μπορεί η όποια διοίκηση να εφαρμόσει για να βελτιώσει την κατάσταση της πόλης. Δεν υπολογίζονται οι πιθανές ανάγκες πρόσληψης νέου προσωπικού, αν χρειαστούν, ούτε η προμήθεια νέων οχημάτων με οποιονδήποτε τρόπο, αγορά ή leasing.

Σύμφωνα με τον κ. Γάκη στην εισήγηση για τη διαβούλευση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρει ότι τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού τα υπολογίζει στα 23 εκατ. ευρώ. Και αν υπολογιστούν και κάποιοι άλλοι κωδικοί που αποτελούν πηγές εσόδων όπως και εισπράξεις προηγουμένων ετών το ποσό ανέρχεται στα 42 εκατ. ευρώ. Το κόστος όμως ανέρχεται περίπου στα 64 εκατ. ευρώ άρα υπάρχει ένα «άνοιγμα» 22 εκατ. ευρώ. Τίθεται το ερώτημα πώς θα καλυφθεί αυτό το «άνοιγμα», σύμφωνα με τον κ. Γάκη.

Εκφράζεται η ανησυχία τους για το πώς θα καταφέρει ο δήμος να ασκήσει κοινωνική πολιτική, την πολιτική του στην Παιδεία, τον Πολιτισμό κλπ αν υπάρχει αυτό το «άνοιγμα».

«Από πού θα βρουν τα λεφτά;»

Αντίστοιχα «ανοίγματα» υπήρχαν και τα προηγούμενα έτη μικρότερης όμως κλίμακας τα οποία καλύπτονταν από πόρους από άλλα έσοδα του δήμου, όπως τα τέλη κοιμητηρίων ή ίδιους πόρους (τέλος ακίνητης περιουσίας, δημοτικοί φόροι, εισπράξεις από πρόστιμα κλπ), έσοδα τα οποία όμως πηγαίνουν για όλες τις δραστηριότητες του δήμου.

Έπρεπε, όπως λέει ο κ. Γάκης μέχρι τώρα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δαπάνες καθαριότητας να τραβούν από άλλους πόρους.  Όμως, υποστηρίζει ότι για τη νέα χρήση του 2024 η παρούσα διοίκηση δεν αφήνει κάποιο «μαξιλάρι» από πού θα μπορέσει η νυν διοίκηση να τραβήξει χρήματα για να προσφέρει στοιχειωδώς στην καθαριότητα.

«Υπάρχουν εισηγήσεις στην Οικονομική Επιτροπή για τα τέλη καταστημάτων στα ίδια ποσά. Ναι, να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες αλλά από πού θα καλυφθεί αυτό το «άνοιγμα», τονίζει ο κ. Γάκης εκφράζοντας, όπως λέει, την προσωπική του άποψη ως δημοτικός σύμβουλος του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Και στη διαβούλευση όπως τονίζει θα μιλήσει ως πρόσωπο του παρόντος δημοτικού συμβουλίου, παράλληλα με την αγωνία του ως μέλος του νέου δημοτικού συμβουλίου σημειώνοντας ότι «οι διοικήσεις έχουν συνέχεια και δεν είναι μόνο ο δήμαρχος είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ευθύνες έναντι των πολιτών», λέει χαρακτηριστικά, καλώντας την νυν διοίκηση να απαντήσει «από πού θα βρουν τα λεφτά» ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν οι παροχές σε κρίσιμους τομείς.

Δημητριάδης: Υπάρχουν 38,8 εκατ. ευρώ στα ταμεία

Κληθείς να απαντήσει για τα οικονομικά του δήμου και αν υπάρχει έλλειμμα, ο κ. Δημητριάδης απαντά στον «Τ.Θ.»:  «Έχουμε κουραστεί να παραπληροφορούνται οι πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα και αυτήν την στιγμή μέσα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν 38,8 εκατ. ευρώ. Αν θεωρούν ότι αυτό είναι έλλειμμα, τότε έχουμε διαφορετική οπτική γωνία για το τι είναι έλλειμμα και μια διαφορετική οπτική γωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες». Ο δήμος πρέπει να είναι κοντά στον δημότη, όπως λέει.

Επίσης, τονίζει ότι έχει γίνει κρούση προς την κυβέρνηση για οικονομική στήριξη προκειμένου οι δήμοι να ανταποκριθούν στις νέες επιβαρύνσεις  που καλούνται να καλύψουν.

Ο Ζέρβας για τους παράγοντες που επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά του Δήμου

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Νοεμβρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο ισολογισμός για το οικονομικό έτος 2022.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε τη διάθεση της απερχόμενης διοίκησης να διευκολύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο της επόμενης δημοτικής αρχής, ώστε, όπως ανέφερε, αυτή να έχει την ευχέρεια να εξειδικεύσει τους στόχους της και να εφαρμόσει την πολιτική της σε ένα ξεκάθαρο τοπίο.

Επιχειρώντας μια αναδρομή στην τελευταία δημοτική περίοδο, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας.

«Οι δικές μας αποφάσεις και επιλογές, που οδήγησαν σε μείωση εσόδων του Δήμου αλλά και μείωση των βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις, ελήφθησαν με γνώμονα τη στήριξη της κοινωνίας στη δυσμενή αυτή συγκυρία. Επιβαρύνθηκαν δε ακόμα περισσότερο από οριζόντιες αποφάσεις της Πολιτείας», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσδιορίζοντας τους εξωγενείς και μη προβλέψιμους παράγοντες που  επηρέασαν δυσμενώς τα οικονομικά και του Δήμου Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις με άνοδο τιμών στα έργα, τη μείωση ή και μηδενισμό εισπράξεων από τέλη κοινοχρήστων χώρων, παρεπιδημούντων και του 0,5%, τις νέες και κοστοβόρες κοινωνικές υπηρεσίες και τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

«Τα τελικά σημερινά απολογιστικά δεδομένα δεν είναι προϊόν άστοχης πολιτικής διαχείρισης, αλλά αντικειμενική συνθήκη», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.  Κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να διερωτηθούν αν θα έπρεπε να μετακυλίσει ο Δήμος τα κόστη της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία ή αν θα έπρεπε να παγώσει τεχνικά έργα, τα οποία είχε και έχει ανάγκη η πόλη.

«Αν επέστρεφα στο ίδιο χρονικό σημείο με τη μεταγενέστερη γνώση, σας διαβεβαιώ ότι τις ίδιες επιλογές θα έκανα και πάλι», είπε χαρακτηριστικά.

 «Αφού θέλετε να αναλύσουμε τα νούμερα του ισολογισμού θα πρέπει να δείτε και τι άλλο μας λέει: Στις 31/12/2022 έχουμε στα ταμεία του Δήμου μας 39 εκατ., εκ των οποίων τα 33 είναι ειδικευμένα για συγκεκριμένες δράσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ