Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την συγχώνευση 4ου και 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς

Γονείς μαθητών πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και τονίζουν πως αν ενωθούν τα δύο σχολεία θα υποβαθμιστούν οι συνθήκες εκπαίδευσης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Κατά της συγχώνευσης του 4ου με το 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς είναι οι γονείς των μαθητών που πηγαίνουν στα συγκεκριμένα σχολεία. Και χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλευρό των γονιών είναι και η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς.

Η τελευταία μάλιστα με χθεσινή της επιστολή εκφράζει την συμπαράστασή της στον αγώνα των γονιών που τα παιδιά τους παρακολουθούν μαθήματα στα παραπάνω σχολεία.

«Συντασσόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, καθώς και των εκπαιδευτικών που ζητούν να αποσυρθεί η εισήγηση συγχώνευσης. Εκτιμούμε ως θετικό το γεγονός  ότι τόσο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας όσο και ο Δήμος Καλαμαριάς γνωμοδότησαν αρνητικά», ανέφερε στο «ΤyposThes» η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Ελένη Μαυροπούλου.

Η ίδια σχολίασε πως «το υπουργείο για να βγάλει απόφαση ζητάει την γνωμοδότηση της ΔΕΠ από το δημοτικό συμβούλιο και την περιφέρεια. Όμως παραβλέπουν το γεγονός πως αν συγχωνευτούν τα δύο σχολεία θα προκύψουν μονάδες με 450 μαθητές. Σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών θα είναι δύσκολη η διοίκηση αλλά και η επιτήρηση, αλλά και όποιες δράσεις προγραμματιστούν πχ γιορτές, εκδρομές. Και θα δούμε να μεγαλώνει ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα ενώ πάγιο αίτημα είναι να γίνει το αντίστροφο: να μειωθεί δηλαδή ο αριθμός μαθητών. Αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως είναι πιθανό να γίνουν πιο δύσκολες  «οι σχέσεις των εκπαιδευτικών με τους μαθητές, οι συνθήκες επικοινωνίας και επιτήρησης, πρόληψης και αποτροπής φαινομένων παραβατικότητας. Επίσης, δυσκολεύουν και οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών σε ένα μεγάλο απρόσωπο σχολείο».

Την ίδια ώρα η ανέγερση του ιδρυμένου 8ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, που θα έδινε μια λύση, καθυστερεί. «Κάθε χρόνο αναστέλλεται η λειτουργία του… Περιμένουμε να δούμε πότε θα ανοίξει…», σημείωσε η κυρία Μαυροπούλου.

Ανάγκη για νέα σχολεία

Η ίδια υπογράμμισε πως «υπάρχουν σοβαρά άλυτα προβλήματα για την σχολική στέγη και ειδικά στην Καλαμαριά, αλλά φυσικά και σε άλλες περιοχές, υπάρχει ανάγκη για νέα σχολεία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει υποστελέχωση και κενά, η παράλληλη στήριξη αντί να είναι για ένα μαθητή είναι πχ για 13, υπάρχουν προβλήματα στις μεταφορές μαθητών… Προφανώς και η παιδεία κοστίζει όμως στο ζύγι κόστους οφέλους δεν θα πρέπει να θυσιάζονται τα παιδιά μας. Αυτό που νιώθουμε είναι πως θα δημιουργηθούν γιγαντιαία σχολεία και κάθε μαθητής ό,τι θα καταφέρνει θα το κάνει με ατομική του ευθύνη. Δεν θέλουμε επίσης να δούμε εποχές που τα παιδιά δεν πήγαιναν λύκειο γιατί προτιμούσαν να εργαστούν…. Για τους παραπάνω λόγους βγάλαμε την επιστολή στήριξης στους γονείς των μαθητών του 4ου και 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς».

Χθες το απόγευμα η Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς είχε προγραμματίσει σύσκεψη με γονείς για να συζητήσουν για τα ζητήματα που τους προβληματίζουν και να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων σε συντονισμό και με άλλα σχολεία που αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο συγχωνεύσεων. "Δυστυχώς σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις δεν αφορούν μόνο στο δικό μας δήμο, αλλά και άλλους δήμους της πόλης μας", σχολίασε η πρόεδρος της Ένωσης.

Η ίδια εξάλλου για να τονίσει την σημασία των μικρότερων σε αριθμό μαθητών τάξεων σχολίασε πως «υπάρχουν ορατά τα συμπτώματα της καραντίνας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει μεγαλώσει με τηλεκπαίδευση και εμφανίζει απειθαρχία, ή έχει προβλήματα κοινωνικοποίησης». «Σκεφτείτε πως φέτος θα δώσουν πανελλήνιες τα παιδιά που ήταν στο γυμνάσιο καραντίνα. Πώς θα τα καταφέρουν όταν κάνουν μάθημα σε τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών;», διερωτήθηκε.  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lufthansa: Πρόθυμη να κάνει διαπραγματεύσεις για να γλυτώσει νέες απεργίες
Το προσωπικό εδάφους αποχώρησε από την εργασία του σε μεγάλα αεροδρόμια την Τρίτη, στη δεύτερη απεργία του αυτόν τον μήνα, η οποία επηρέασε 100.000...
Lufthansa: Πρόθυμη να κάνει διαπραγματεύσεις για να γλυτώσει νέες απεργίες