Για ακόμη μια φορά αυξημένα παρουσιάστηκαν τα ποσοστά των αιωρουμένων σωματιδίων στην Δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Λαγκαδά. Στην περιοχή του κέντρου χαρακτηρίστηκαν μέτρια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τμήματος περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, για χθες, στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, τα επίπεδα της αιθαλομίχλης παρουσιάστηκαν μέτρια, στην περιοχή του κέντρου ήταν στα όρια στα 122 PM10 μg/m3, ενώ στον Λαγκαδά η αιθαλομίχλη άγγιξε τα 232 PM10 μg/m3.
Η μέση ημερήσια τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 την Κυριακή 12 Ιανουαρίου ήταν 87 μg/ανά κυβικό μέτρο στο σταθμό της Εγνατίας, 71 στη Μαρτίου, 147 στη Λαγκαδά, 64 στο Επταπύργιο, 58 στην Τούμπα και 73 στο δημαρχείο.
Προειδοποίηση για την εμφάνιση αιθαλομίχλης λόγω των καιρικών συνθηκών μέχρι και τη Δευτέρα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.
«Με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τη Δευτέρα, το Υπουργείο Υγείας συστήνει:
»Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
»Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
»Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση.