Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανάγκη αναθεώρησης όλων των υποδομών για πλημμύρες

Απαιτείται ισχυρό συντονιστικό όργανο για διαχείριση καταστροφών, τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Connecticut Αμβρόσιος Μπαγτζόγλου

Την ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών υποδομών και άλλων υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Connecticut Αμβρόσιος Μπαγτζόγλου σε διάλεξη με θέμα την ανθεκτικότητα των υποδομών σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη διάλεξη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Α.Π.Θ. , ο καθηγητής τόνισε ότι χρειαζόμαστε άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν οι αναλύσεις πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι προτάσεις πριν αρχίσει η (ανα)κατασκευή υποδομών.

«Απαιτείται ισχυρότερη κυβερνητική διαχείριση και διακυβέρνηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, γενικό, συντονιστικό όργανο, με εξειδίκευση στη διαχείριση των υδάτων, των πλημμυρών και άλλων καταστροφών που θα έχει εκτελεστικές εξουσίες σε σχετικά θέματα.

Ασάφειες και επικαλύψεις πρέπει να εκλείψουν γιατί δημιουργούν κενά υπευθυνότητας» είπε ο κ.Μπαγτζόγλου, μεταφέροντας και την εμπειρία του από το Κονέκτικατ όπου υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και σε έντονα καιρικά φαινόμενα ειδοποιούνται συνεργεία της επιχείρησης ηλεκτρισμού να σπεύσουν σε σημεία όπου επίκεινται καταστροφές προκειμένου να μην γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης.

«Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα καθορίζουν ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν καθώς και υπό ποιες συνθήκες. Απαιτείται η σύσταση ενός κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης που θα λειτουργεί 24/7 και συνεχώς θα λαμβάνει, αναλύει, επεξεργάζεται σχετικές πληροφορίες και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ.Μπαγτζόγλου, σε περιπτώσεις καταιγίδων ή άλλων προβλέψιμων καταστροφών, εκκενώσεις πληθυσμού και επιχειρησιακή ανάπτυξη ομάδων υποστήριξης πρέπει να ξεκινούν πριν καν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, πράγμα που απαιτεί κουλτούρα επαρκούς σχεδιασμού και ετοιμότητας.

«Η δημιουργία Σχεδίου Διαχείρισης Πλημμυρών/ Καταστροφών απαιτεί νέα τεχνική και οικονομική εμπειρογνωμοσύνη και πολιτικούς διαλόγους και πρέπει να υπάρχουν το θεσμικό πλαίσιο και οι οικονομικοί πόροι για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες