Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2 εκατ. έλεγχοι για παρκάρισμα - «Βροχή» τα ροζ χαρτάκια

Απολογισμός τετραετίας για την δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης - Ζητούν επιπλέον προσωπικό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε περισσότερους από 2εκατ. ελέγχους για παράνομη στάθμευση προχώρησε η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης από το 2020 έως το 2023 βεβαιώθηκαν 621.950 παραβάσεις του ΚΟΚ και αφαιρέθηκαν 6.295 πινακίδες κυκλοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο του 2019 βεβαιώθηκαν 75.308 παραβάσεις και αφαιρέθηκαν 1025 πινακίδες. Όλα αυτά ενώ εκπρόσωποι της δημοτικής αστυνομίας κάνουν λόγο για ελλείψεις προσωπικού και αναμένουν από τις αρχές του νέου έτους την δημοσίευση της προκήρυξης για νέες προσλήψεις.

"Ό,τι έσκασε στα χέρια μας το αντιμετωπίσαμε άμεσα. Δεν αφήσαμε να πέσει κάτω τίποτα", σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας κ. Δημήτρης Δαγκλής. Ο ίδιος σχολίασε ότι "δυστυχώς έχει περάσει η εικόνα ότι η υπηρεσία μας αλληθωρίζει. Ο πολίτης συχνά ενημερώνει τα ΜΜΕ χωρίς πριν να έχει ενημερωθεί η δημοτική αστυνομία. Η Αστυνόμευση είναι ρευστή. Δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Πρέπει να ακολουθείς τη νομοθεσία, τις καταγγελίες των πολιτών αλλά και το τι συμβαίνει έξω. Επίσης δεν μπορούμε να είμαστε παντού".

Αρχές του '24 προκήρυξη για προσλήψεις

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο απολογισμού της Δημοτικής Αστυνομίας για τα έτη 2020-2023 ένα βασικό θέμα είναι η υποστελέχωση της υπηρεσίας." Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέρες που βρίσκονται στο δρόμο 15 άτομα και άλλες 50. Το υπουργείο λέει ότι η υπηρεσία μας χρειάζεται 318 άτομα. Αλλά σήμερα μπορούν να εργαστούν μόλις 76. Αναμένουμε μέσα στο Γενάρη να βγει η προκήρυξη για τις προσλήψεις. Όμως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να πιάσουν δουλειά τα άτομα που θα προσληφθούν. Ο δήμος Θεσσαλονίκης ζήτησε 120 άτομα και εγκρίθηκαν 80. Κάναμε αίτηση να αυξηθεί αυτός ο αριθμός" ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δημοτικής αστυνομίας κ. Μιχάλης Αλλαγιώτης.

Άνω των 2 εκατ. οι έλεγχοι για στάθμευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα έτη 2020-2023 έγιναν συνολικά 2.231.975 έλεγχοι στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης για θέσεις μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών. Βεβαιώθηκαν 621.950 παραβάσεις του ΚΟΚ και αφαιρέθηκαν 6.295 πινακίδες κυκλοφορίας. " Είδαμε ότι αρχικά οι κλήσεις με το πρόστιμο δεν είχαν απόδοση, δηλαδή αλλαγή συμπεριφοράς. Οπότε κάναμε πιο έντονους τους ελέγχους και με αφαίρεση πινακίδων.

Ειδικά για θέσεις Άμεσα ράμπες κλπ ήμασταν ακόμη πιο αυστηροί" ανέφερε ο κ. Δαγκλής. Σχολιάζοντας το σύστημα Thesi είπε ότι είναι χρήσιμο και βοηθάει με δεδομένο ότι υπάρχει σωστή αστυνόμευση. Πάντως από Τετάρτη 20/12/23 θα επιστραφούν λόγω γιορτών οι πινακίδες, με εξαίρεση αυτές που είναι για αντικοινωνική συμπεριφορά (θέσεις ΑμεΑ, ράμπες).

Σε ερώτηση σχετικά με το flyover o κ. Δαγκλής αναφέρει ότι δεν έχουν παρατηρηθεί επιπλέον καταγγελίες για παράνομα σταθμευμένα οχήματα ενώ σχολίασε ότι η δημοτική αστυνομία δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στα μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τις εργασίες του flyover.

dimotiki_astynomia_parousiasi_1.jpg

Τραπεζοκαθίσματα

Αναφορικά με το ζήτημα τους ελέγχους για τραπεζοκαθίσματα, την τετραετία που πέρασε πραγματοποιήθηκαν 5.235 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εντοπίστηκαν 1477 παραβατικά καταστήματα που είχαν κάνει 1819 παραβάσεις. Επίσης εγιναν 32 επιχειρήσεις απομάκρυνσης τραπεζοκαθισματων και επιβλήθηκαν 189 διοικητικές κυρώσεις. Επιπλέον έγιναν 5825 έλεγχοι για την αντικαπνιστική νομοθεσία επιβάλλοντας 260 πρόστιμα. Παράλληλα έγιναν 93 σφραγίσεις, 69 αποσφραγίσεις και 27 επανασφραγισεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράνομο εμπόριο

Η δημοτική αστυνομία συμμετείχε σε μικτά κλιμάκια με την Ελληνική αστυνομία για θέματα υπαίθριου εμπορίου πραγματοποιώντας 4323 ελέγχους, 873 κατασχέσεις και επιβάλλοντας 323 πρόστιμα.

Εξάλλου, δέχθηκε 16.745 τηλεφωνικές καταγγελίες και ανταποκρίθηκε σε 16.325 με μέσο χρόνο ανταπόκρισης 42 λεπτά. Διενήργησε 4.810 αυτοψίες σε εγκαταλελειμμένα οχήματα.  Στο πλαίσιο συμμετοχής στα σχέδια πολιτικής προστασίας επικαιροποίησησε ψηφιακούς και φυσικούς χάρτες ευαίσθητων φορέων και μονάδων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, παγετού, πλημμυρών.

Στις 8/5/20 τέθηκε σε λειτουργία το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής Αστυνομίας που βοήθησε σε ζητήματα ευταξίας της πόλης. Η δημοτική αστυνομία διακίνησε 135.154 διοικητικά έγγραφα κι συμμετείχε σε μικτά κλιμάκια με την Ελληνική αστυνομία σε ελέγχους για τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς επιβάλλοντας 76 πρόστιμα. Στελέχη της υπηρεσίας συμμετείχαν σε σεμινάρια εσωτερικής επιμόρφωσης για πρώτες βοήθειες. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αστυνομία συμμετείχε 11 φορές σε αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων και δύο φορές με αποστολή καταρτισμένου προσωπικού.

Η πανδημία

Κατά την περίοδο της πανδημίας και λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων κόπηκαν όπως ήταν λογικό λιγότερες κλήσεις.  Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.227 μικτά κλιμάκια με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) και την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), στο πλαίσιο ελέγχων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Έγιναν 79.885 έλεγχοι για περιορισμό κυκλοφορίας με 42 παραβάσεις , και 25.918 έλεγχοι για χρήση μάσκας με 35 παραβάσεις.

Οικονομικά

Κατά τα προαναφερθέντα έτη η δημοτική αστυνομία είχε συνολικά έσοδα 29.149.682€ . Από αυτά τα 14.965.389 ευρώ ήταν από έσοδα ελεγχόμενης, 8.630.258 έσοδα από ΚΟΚ, 390.980€ έσοδα από άδειες λειτουργίας, 5.144.664€ έσοδα από τέλη κατάληψης και 18.391€ έσοδα από το εμποριο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ