Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης προχωράει «απλά, ψηφιακά»

Παρουσία των αρμόδιων αναδόχων των επιμέρους έργων, δόθηκε το γενικό περίγραμμα και αναπτύχθηκαν οι κύριες πολιτικές γραμμές που έχει χαράξει ο δήμος για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος

Της Κωνσταντίνας Καδέρη

Στην ημερίδα με τίτλο «απλά, ψηφιακά», που πραγματοποίησε τη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, παρουσιάστηκαν οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες και οι έξυπνες εφαρμογές του δήμου, τις οποίες θα μπορεί σύντομα να χρησιμοποιεί το σύνολο των δημοτών του. Παρουσία των αρμόδιων αναδόχων των επιμέρους έργων, δόθηκε το γενικό περίγραμμα και αναπτύχθηκαν οι κύριες πολιτικές γραμμές που έχει χαράξει ο δήμος για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, που στόχο έχει κατά την ολοκλήρωση του να συμβάλλει στη βέλτιστη ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Τα τελευταία χρόνια ο δήμος εφαρμόζει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, όπου σ’ αυτές τις ομάδες παρεμβάσεων ανήκει και το θέμα της τεχνολογίας και της “ψηφιακής σύγκλισης”. Αν και η τεχνολογία προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς δίνεται η δυνατότητα, τα εργαλεία τα οποία αξιοποιήσαμε μ’ αυτό το πρόγραμμα, να παραμείνουν στο διηνεκές ως χρήσιμος βοηθός όχι μόνο των υπηρεσιών του δήμου αλλά και των ίδιων των πολιτών που εξυπηρετεί» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Αθανάσιος Παπαγεωργίου.

Με πρόταξη τις προτεραιότητες και τις άμεσες ανάγκες του δήμου, με το πρόγραμμα «απλά, ψηφιακά», ψηφιοποιήθηκε το αρχείο της πολεοδομίας ενώ προχώρησε και η αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών, με σηματοδότες νέας τεχνολογίας που θα ρυθμίζονται απομακρυσμένα μέσω προηγμένων συστημάτων με σκοπό την ομαλή διευθέτηση της ροής της κυκλοφορίας στα όρια του δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό μέσα από μια «ομπρέλα εν εξελίξει έργων» ο δήμος θα προμηθευτεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών, ευφυών εφαρμογών και συστημάτων έξυπνων πόλεων. Ένα τέτοιο σύστημα για παράδειγμα θα αφορά τον εντοπισμό ακραίων καιρικών φαινομένων και την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών.

«Περιβαλλοντικοί σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη λειτουργία, διαθέτουν ένα δίκτυο περιβαλλοντικών αισθητήρων οι οποίοι λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα που σχετίζονται με τις μεταβλητές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ταχύτητας διεύθυνσης του ανέμου, της βαρομετρικής πίεσης και της βροχής. Από τις αναφορές που προκύπτουν ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να ορίσει κάποια προειδοποιητικά μηνύματα (για χιονόπτωση, παγετό κτλ), τα οποία μέσω άλλων συστημάτων προωθούνται στους δημότες» εξήγησε ο Βίκτωρ Χαζάν - Πάτζαλης, ένας εκ των υπεύθυνων διαχείρισης έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία DotSoft Α.Ε.

Λόγω του γεγονότος ότι η πρόταση έγινε την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, τα εργαλεία που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε, τα οποία πλέον εφάπτονται με την διευκόλυνσή της ζωής μας, ανεξαρτήτως έκτακτων καταστάσεων. Έτσι, αναπτύχθηκε η πλατφόρμα διαχείρισης των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων του δήμου, όπου μπορούν να γίνονται διεργασίες κατά τις οποίες ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να παρίσταται στην ανάλογή υπηρεσία εκ του σύνεγγυς άλλα απομακρυσμένα θα μπορεί να κάνει κρατήσεις, πληρωμές και εκδόσεις ψηφιακών πιστοποιητικών και διοικητικών πράξεων.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν ψηφιακοί οδηγοί για την εστίαση, τη διασκέδαση και τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος με την θέσπιση κάποιων εικονικών περιηγήσεων από πολιτιστικές διαδρομές που διαθέτει ο δήμος, ενώ αναπτύχθηκε και ένα πρόγραμμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης με πλήθος σχολικών δράσεων ονόματι «Followgreen», το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα 2 έτη και στόχο έχει την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης Αντώνης Τρίτσης, ωστόσο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του δήμου, κ. Παπαγεωργίου «οι εργασίες γύρω από το θέμα της “ψηφιακής σύγκλισης” ξεκινούν πριν από αυτό και συνεχίζουν μετά το πέρας αυτού. Αξιοποιώντας μια χρηματοδότηση από τη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (αρχική χρηματοδότηση γύρω στα 180.000€) μπορέσαμε με τη συνδρομή της αντίστοιχης υπηρεσίας του δήμου, να κάνουμε μια γενναία αναβάθμιση των υποδομών του δήμου, με νέους servers και ένα καινούργιο portal με ψηφιακό βοηθό.

Ακολούθως, μπαίνοντας στη διαδικασία αξιοποίησης των πόρων από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με ποσό χρηματοδότησης ύψους 1.550.000€, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την υλοποίηση του ενώ παράλληλα μέσα από ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μας δόθηκε η δυνατότητα για τη δημοπράτηση μιας προκαθορισμένης χρηματοδότησης, η οποία αντιστοιχίζεται για τον δήμο μας στο ποσό των 1.350.000€. Έχουμε υποβάλλει την πρόταση μας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Με τους πόρους αυτούς επιθυμούμε να επενδύσουμε σε τομείς όπως αυτοί της κυβερνοασφάλειας, του εκσυγχρονισμού συστημάτων διαχείρισης για τη καθαριότητα και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς» συμπληρώνοντας πως συμπεριλαμβάνοντας και τη χρηματοδότηση από το αναφερόμενο πρόγραμμα, ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης θα έχει αξιοποιήσει περισσότερα από τρία εκατ. ευρω στον τομέα αυτό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ