Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Defense Edunet: Ισχύς εν τη ενώσει για την αμυντική βιομηχανία

Ενώνουν δυνάμεις πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις κατασκευαστών αμυντικού υλικού με κέντρο βάρους στη Βόρεια Ελλάδα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ισχύς εν τη ενώσει για την αμυντική βιομηχανία. Μέσα την ίδρυση του φορέα Defense Edunet που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του ΕΒΕΘ και θα έχει με τη μορφή μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας θα δημιουργηθεί ένας κόμβος διασύνδεσης των εγχώριων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αμυντική Βιομηχανία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (defence-related technological cluster), για την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διαστήματος. Σε πρώτο στάδιο η συνεργασία γίνεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας ((ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης), ενώ συμμετέχουν το ΕΚΕΤΑ, το ThessΙΝΤΕC και μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

«Ζούμε σε μια περιοχή γεμάτη εντάσεις. Γίνονται δύο πόλεμοι στην γειτονιά μας. Οι προκλήσεις είναι εδώ, ανεξάρτητα αν οι εξ ανατολών προς εμάς εθνικές εντάσεις βρίσκονται σε μια τάση υποχώρησης. Η πρωτοβουλία της συνέργειας αυτής φέρνει κοντά το παραγωγικό δυναμικό και το ακαδημαϊκό δυναμικό», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Έβρου Εμμανουήλ Βλαχογιάννης το μεσημέρι της Δευτέρας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο πρύτανης ΑΠΘ κ. Απόστολος Αποστολίδης σημείωσε: « Ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το δικό μας χέρι, ώστε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό δυναμικό των Ιδρυμάτων μας και την διαδικτύωσή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό δυναμικό για να αποκτήσουμε τεχνολογική επάρκεια στον αμυντικό τομέα, απορροφώντας ωφέλιμα τα σημαντικά κονδύλια που διαθέτει πλέον η Ε.Ε. για την έρευνα και ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα». Παράλληλα ο κ. Αποστολίδης έκανε λόγο για «ένα ιστορικό βήμα στα πανεπιστημιακά χρονικά της χώρας μας, σπάζοντας ένα ταμπού δεκαετιών, που κρατούσε τα Πανεπιστήμια μακριά από οικονομία και τη βιομηχανία, κυρίως δε την αμυντική».

Και συμπλήρωσε πως υπάρχει δέσμευση των φορέων της συνέργειας για συνεργασία «ώστε να παράσχουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης συνεργειών της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, αρχής γενομένης από τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ικανό να κινητοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό μας δίπλα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, που καλείται κι αυτή με τη σειρά της να ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές προκλήσεις της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού ΣΕΚΠΥ κ. Τάσος Ροζολής ανέφερε πως η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας πέρασε μεγάλη κρίση, όμως πλέον έγινε πιο ανταγωνιστική, με τις ιδιωτικές εταιρίες να εξάγουν και να δημιουργούν πλούτο για τη χώρα. «Ελπίζουμε σήμερα οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που είναι ο μεγάλος ασθενής, να βρεθεί σύντομα μία λύση για να γίνουν και πάλι παραγωγικές», πρόσθεσε.

Μίλησε για το Defense Edunet, που θα δημιουργήσει «ένα κόμβο διασύνδεσης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας για την παραγωγή νέων γνώσεων και προϊόντων». Εξάλλου όπως είπε, στους στόχους είναι δια του παραρτήματός του στην Κοζάνη, να καταστήσει την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας, προσελκύοντας επενδύσεις.

defense.jpg

Για μια εξαιρετικά σημαντική μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ThessINTEC κ. Νίκος Ευθυμιάδης. «Το 1993 παρουσιάζαμε το στρατηγικό σχέδιο Μακεδονίας Θράκης. Τότε δεν ήταν ώριμη η κοινότητα. Το όραμα σύμπραξης τριών ομάδων γίνεται όμως πραγματικότητα σήμερα. Αυτό μας δίνει θάρρος. Εμείς στο ThessΙΝΤΕC νιώθουμε την αγκαλιά του πανεπιστημίου μαζί με τις επιχειρήσεις για να κάνουμε αυτά που θέλαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας και μια αναδρομή στο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος είπε ότι «η συνεργασία αυτή είναι η επιτομή της εξωστρέφειας», διαβεβαιώνοντας ότι το ΔΙΠΑΕ «θα δώσει όλη την δυναμική του για το σχέδιο αυτό».

Ο Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου είπε ότι το ΠΑΜΑΚ συμμετέχει με ενθουσιασμό στην συνεργασία αυτή. «Τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Το πρόβλημα είναι στη μεταφορά της τεχνογνωσίας στην αγορά. Στο να λύσει αυτό το θέμα στοχεύει και η συνέργεια αυτή», σημείωσε.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας κ. Μαρόπουλος Στέργιος ανέφερε ότι στο πανεπιστήμιό τους ιδρύεται ένα τεχνολογικό πάρκο. Εξήγησε πως στην περιοχή είχε ιδρυθεί cluster επιχειρήσεων μετάλλου και διαβεβαίωσε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί να βοηθήσει στο νέο εγχείρημα καθώς διαθέτει το know how.

Στην σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας εστίασε εκπρόσωπος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανικών.

Εκπρόσωποι του ΣΕΚΠΥ ανέφεραν την ανάγκη στήριξης και της πολιτείας, αλλά και στο γεγονός ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκό υπάρχουν πολλές ευκαιρίες μέσα από αυτή την συνεργασία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΓΕΕΘΑ στηρίζει την προσπάθεια της συνεργασίας.

Ακολουθεί ο καταστατικός σκοπός της ίδρυσης του νέου φορέα:

"ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ

Θεμελιώδης σκοπός του φορέα που ιδρύεται σήμερα με τη μορφή μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας είναι να δημιουργήσει έναν κόμβο διασύνδεσης των εγχώριων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αμυντική Βιομηχανία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (defence-related technological cluster), για την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διαστήματος. Ειδικότερα:

α)   Ο φορέας θα προάγει την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία των Ελληνικών Α.Ε.Ι. και των Ερευνητικών Κέντρων του Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ Α’ 258), αφενός, με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αφετέρου, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας της χώρας.

β)   Ο φορέας θα προωθεί την έρευνα, την καινοτομία, την διεπιστημονικότητα, την συνεργατικότητα και την εξωστρέφεια, με σκοπό την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών αιχμής διττής χρήσεως, ικανών να ενισχύσουν την αυτοτέλεια και το τεχνολογικό προβάδισμα των παραγωγικών και αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

γ)    Ο φορέας θα κινητοποιήσει το εξωστρεφές επιστημονικό δυναμικό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας πλάι στο εξωστρεφές επιχειρηματικό δυναμικό της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ενισχύοντας την προσπάθεια της Ε.Ε. να κτίσει τη δική της άμυνα στο ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται στα σύνορά της και στον σύγχρονο κόσμο.

δ)   Ο φορέας αποσκοπεί στο να ενισχύσει τις δυνατότητες των μηχανισμών παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, ώστε να ανταποκριθούν στις σημαντικές προκλήσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού εγχειρήματος για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, παρέχοντας ένα πλαίσιο συνεργειών ικανό να κινητοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό τους στο πλευρό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που καλείται και αυτή να ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές προκλήσεις της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες, απορροφώντας ωφέλιμα τα σημαντικά κονδύλια που διαθέτει για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στον συγκεκριμένο τομέα.

ε)    Ο φορέας θα επιδιώξει να αυξήσει την συμμετοχή του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στην από κοινού με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων και προγραμμάτων, ιδίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund).

στ) Ο φορέας θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών διττής χρήσεως με σκοπό την επανεκβιομηχάνιση της χώρας και της Ε.Ε., μέσα από τις συνέργειες που θα προωθήσει στο πλαίσιο του κόμβου που θα δημιουργήσει μεταξύ επιχειρήσεων αμυντικής βιομηχανίας, από τη μια μεριά, και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, από την άλλη, προς όφελος τόσο των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

ζ)    Ο φορέας θα στηρίξει την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση της χώρας, τοποθετώντας το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Βόρειο Ελλάδα και αξιοποιώντας κατά προτεραιότητα το επιστημονικό δυναμικό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Βορείου Ελλάδος.

η)   Τέλος, ο φορέας θα προαγάγει τη συνεργασία του εγχώριου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού με το αντίστοιχο δυναμικό των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων των Βαλκανικών χωρών, τόσο αυτών που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. όσο και των Δυτικών Βαλκανίων και της Μολδαβίας, που βρίσκονται σε διαδικασία σύνδεσης με την Ε.Ε. ή ένταξης σε αυτήν".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν