Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο προπτυχιακό προσφέρει το ACT σε συνεργασία με την Egnatia Aviation

Στην παρουσίαση του προγράμματος συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των αερομεταφορών, τα οποία συζήτησαν για τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς του κλάδου της αεροπορίας

Ανοιχτή εκδήλωση διοργάνωσε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) σε συνεργασία με την Egnatia Aviation Group, τη μεγαλύτερη ελληνική σχολή αεροπορικής εκπαίδευσης, στο ξενοδοχείο The Met Hotel, στη Θεσσαλονίκη.

Το «Typosthes» παρευρέθηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Μεταμορφώνοντας το Μέλλον των Αερομεταφορών: Εκπαιδεύοντας τα στελέχη του αύριο», η οποία ήταν αφιερωμένη στο νέο προπτυχιακό πρόγραμμα «Bachelor of Science in Aviation Management with Pilot Studies», που θα προσφερθεί από τον Σεπτέμβριο του 2024, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του ACT με την Egnatia Aviation.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλά στελέχη των αερομεταφορών, τα οποία συζητώντας για τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς του κλάδου της αεροπορίας, έδωσαν μια πρώτη εικόνα για το μέλλον της βιομηχανίας.

networking.jpg

«Έχουμε γίνει ήδη ένας διεθνής προορισμός ξένων φοιτητών»

Στην αρχή, τους χαιρετισμούς απηύθυνε, ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, κ. Πάνος Βλάχος, επισημαίνοντας πως «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συγκυρία για την χώρα μας, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι, βρισκόμενη σε μια συνεκτική αναπτυξιακή τροχιά με την υπόλοιπη Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι αερομεταφορές που αναπτύσσονται ραγδαία και έχουν μεγάλες επενδύσεις.

Κάνοντας λόγο μάλιστα για την πρόσφατη συνάντηση του με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη είπε πως «η Ελλάδα είναι σε μια στρατηγική φάση ώστε να γίνει ένας υγιής εκπαιδευτικός προορισμός», σημειώνοντας πως το ACT έχει κάνει μεγάλες κτηριακές αλλά κυρίως προγραμματικές επενδύσεις σε αυτό το κομμάτι. «Επενδύουμε σε νέα προγράμματα που είτε αφορούν πάγιες, είτε νέες ανάγκες των διαφόρων κλαδών της οικονομίας. Έχουμε γίνει ήδη ένας διεθνής προορισμός ξένων φοιτητών. Αυτή την στιγμή έχουμε 700 ξένους φοιτητές στο κάμπους μας και είναι κάτι το οποίο θα διευρύνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

dr_panos_vlachos_2.jpg

«Είμαστε αρωγοί και μέλη μιας προσπάθειας να γίνει η Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης στον κόσμο»

Στην συνέχεια της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Egnatia Aviation Group, κ. Γιώργος Ζωγραφάκης. «Σκοπός μας είναι να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής και όχι μόνο αεροπορικής βιομηχανίας με προγράμματα και ευκαιρίες στην Ελλάδα, ώστε να μην χρειάζεται ο νέος να πηγαίνει στο εξωτερικό» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Ζωγραφάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς στα Βαλκάνια και όχι μόνο. «Είμαστε αρωγοί και μέλη μιας προσπάθειας να γίνει η Ελλάδα κέντρο εκπαίδευσης στον κόσμο» τόνισε.

Κατόπιν,  ο κ. Γιάννης Ράσογλου εκπροσωπώντας την Aegean Airlines, εξέφρασε τα θετικά του συναισθήματα για το γεγονός πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας πως η Aegean Airlines έχει στηρίξει κάθε εγχείρημα το οποίο προσδίδει μια δυναμική στην ανάπτυξη της πόλης. «Παρά την πανδημία και το σοκ που υπέστη ο κλάδος, η Aegean Airlines κατάφερε να στηρίξει τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσοντας την δραστηριότητα της στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε το δίκτυο της πόλης με 11 καινούριους προορισμούς και με μια πολύ δυνατή παρουσία στο εσωτερικό».

0042.jpg

«Τα επόμενα 10 χρόνια το μέγεθος του στόλου της αεροπορίας θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%»

Ακολούθως, επεσήμανε πως μια επερχόμενη αύξηση της ζήτησης στον χώρο των αερομεταφορών αποτελεί ισχυρή πρόκληση για την εκπαίδευση νέων στελεχών στον κλάδο. «Για να μπορέσει να γίνει απρόσκοπτα αυτή η ανάπτυξη λόγω της ζήτησης, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλή στελέχωση σε διάφορους κλάδους που πλαισιώνουν την λειτουργία των αερομεταφορών. Τα επόμενα 10 χρόνια το μέγεθος του στόλου θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%. Επομένως, θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στους κλάδους των πιλότων, των πληρωμάτων καμπίνας και της τεχνικής υποστήριξης» σημείωσε, καταλήγοντας πως πρόθεση της Aegean Airlines είναι να στηρίξει το εγχείρημα του προγράμματος στην εδραίωση και στην όποια μετεξέλιξη του.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Γενικός Διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών της Fraport-Greece, Παναγιώτης Σπυράτος. «Μέσα από αυτή την σύμπραξη, δεν θα εκπαιδεύσουμε μόνο έναν επαγγελματία να γίνει καλός πιλότος αλλά είναι και όλο το υπόλοιπο κομμάτι που χρειάζεται κάποιος για να σταθεί σ’ αυτό το επάγγελμα» επεσήμανε σχετικά με εν λόγω προπτυχιακό πρόγραμμα τονίζοντας πως είναι κάτι το οποίο λείπει από την Ελλάδα.

Σχετικά με τον ρόλο του ως Γενικός Διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών της Fraport Greece είπε «Έχουμε αναλάβει την λειτουργία και την συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου Μακεδονία. Προσπαθούμε και με άλλες πράξεις στις οποίες εμπλέκεται και η περιφέρεια και ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αναπτύξουμε τον προορισμό της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας ευρύτερα».

group_2_.jpg

Παναγιώτης Σπυράτος: H ασφάλεια πρωτεύον ζήτημα της Fraport Greece

«Η συντήρηση και η λειτουργία των 14 αεροδρομίων που έχουμε αναλάβει, έχουν πιστοποιηθεί στην βάση των τελευταίων προτύπων της Ευρώπης, αυτό είναι το νούμερο ένα πράγμα που κάνουμε». Το δεύτερο, όπως ανέφερε είναι η ανάπτυξη των προορισμών. «Ξεκινήσαμε από ένα αρκετά χαμηλό νούμερο στον τουρισμό που ήταν κάτω από 20 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Φέτος, ελπίζουμε να κλείσουμε κοντά στα 34 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη του εθνικού ΑΕΠ. Συνδράμουμε, επομένως, και εμείς στην ανάπτυξη του τουρισμού, που είναι και το κύριος παράγοντας ανάπτυξης της χώρας». Τέλος, εξέφρασε τη στήριξη της Fraport Greece στο προπτυχιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ACT και της Egnatia Aviation.

Έπειτα, ο κ. Δημήτρης Λυμπεράκης, Managing Director της Egnatia Aviation Group παρέθεσε κάποια δεδομένα σχετικά με τον ευρύτερο κλάδο της αεροπορίας. «Για τα επόμενα 20 χρόνια οι απαιτήσεις σε πιλότους θα είναι περίπου 790.000 παγκοσμίως. Αναλυτικότερα, 146.00 στην Ευρώπη, 64 στην Μέση Ανατολή, 261.000 στην Ασία και στον Ειρηνικό. Βλέπουμε ότι ο αεροπορικός έμμεσος ή άμεσος τομέας δίνει εργασία σε 65,5 εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως. Το ΑΕΠ της αεροπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 2,7 τρισεκατομμύρια, ενώ προβλέπεται ότι για το 2023 θα φτάσει τα 3,4 τρισεκατομμύρια, αποτελώντας το 4,7 % του παγκόσμιου ΑΕΠ. Συζητάμε, οπότε, για μία υπερβολικά μεγάλη βιομηχανία» επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Λυμπεράκης, τονίζοντας πως «Ένα πτυχίο στο Aviation Management συντελεί στην ανάπτυξη χαρακτηριστικών όπως οι ηγετικές ικανότητες, οι οργανωτικές δεξιότητες, και οι οικονομικές γνώσεις σχετικά με την αεροπορία, βοηθώντας τον κάτοχο να έχει μια πολύ καλύτερη αντίληψη της βιομηχανίας στην οποία εργάζεται».

«Βασικότερος στόχος είναι να υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση στο υψηλότερο επίπεδο»

Προς το τέλος της εκδήλωσης, έλαβε χώρα μια πιο αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος «Bachelor of Science in Aviation Management with Pilot Studies» με ομιλητή τον εκπρόσωπο της Egnatia Aviation Group, κ. Γιώργο Τριανταφυλλίδη. «Βασικότερος στόχος είναι να υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση στο υψηλότερο επίπεδο, υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας πως αποτελεί βασική στρατηγική του προγράμματος, ο σπουδαστής να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματίας του χώρου από την πρώτη μέρα. «Δεν ψάχνουμε μόνο πιλότους αλλά και διοικητικά στελέχη γιατί υπάρχει ανάγκη στον τομέα της αεροπορίας» είπε χαρακτηριστικά.

0022.jpg

Τριετές πρόγραμμα εντατικής φοίτησης

Τέλος, παρουσιάστηκαν κάποια στοιχεία σχετικά με το παιδαγωγικό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, αυτό θα αποτελείται από 40 μαθήματα και θα ολοκληρώνεται με εντατική φοίτηση σε 3 χρόνια. Επίσης, θα περιέχει μαθήματα γενικής εκπαίδευσης, μαθήματα που αναπτύσσουν γνώσεις και δεξιότητες σε βασικούς τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων και μαθήματα που σχετίζονται με την αεροπορική βιομηχανία.

 «Επίσημα το πρόγραμμα ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα έχει τριετή διάρκεια, ενώ οι απόφοιτοι θα λάβουν έναν προπτυχιακό τίτλο σπουδών και επαγγελματικό πτυχίο. Βασικά απαιτούμενα της αεροπορίας είναι η πειθαρχία και το να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες. Θα υπάρχει έλεγχος προόδου και αναφορές απόδοσης σε όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης ώστε ο μελλοντικός απόφοιτος να πληροί τις απαιτήσεις της βιομηχανίας», είπε ο κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης αναφερόμενος στον σχεδιασμό του προγράμματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το «Bachelor of Science in Aviation Management with Pilot Studies», έχει έγκριση από την ευρωπαϊκή αρχή πιστοποίησης EASA (European Aviation Safety Agency) αλλά και την σφραγίδα του οργανισμού NECHE (New England Commission of Higher Education).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια
Τι ειπώθηκε σε συνάντηση που είχε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας με τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης»
Νίκος Πετρουλάκης: 27.500 εν ενεργεία στρατιωτικοί υπό διωγμό, μετά τα 50 τους χρόνια