Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βουλιάζει η Θεσσαλονίκη για Πρωτοχρονιά - Πληρότητα 90% στα ξενοδοχεία

Λαμπερά ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου - «Καμπανάκι» από τους ξενοδόχους για το θέμα του παρκινγκ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Πολύ υψηλή πληρότητα που φτάνει το 90% παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, η οποία είναι παραδοσιακά και η καλύτερη περίοδος συνολικά της εορταστικής περιόδου.

Πολλά ξενοδοχεία και κυρίως τα πεντάστερα έχουν προγραμματίσει για σήμερα Παραμονή αλλά και για την Πρωτοχρονιά λαμπερά ρεβεγιόν με εκλεκτά μενού από κορυφαίους σεφ αλλά και μουσική, είτε ζωντανή, είτε dj.

Όπως είπε μιλώντας στο «TyposThes», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς υπάρχει κίνηση.

Τα Χριστούγεννα η πληρότητα κυμάνθηκε κοντά στο 80% και την Πρωτοχρονιά κοντά στο 90%, ενώ για τα Φώτα οι πληρότητες είναι μειωμένες και δεν ξεπερνούν το 50-55% περίπου.

Σε ότι αφορά τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται ότι οι Βαλκάνιοι αλλά και Τούρκοι είναι αυτοί που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να υποδεχθούν το νέο έτος. Αυτέ είναι οι κυρίαρχες εθνικότητες αλλοδαπών και φυσικά Έλληνες, αλλά και κάποια μικρά ποσοστά από δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κρούει κώδωνα κινδύνου για το θέμα της έλλειψης χώρων πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη, που δρα αποτρεπτικά τόσο για Έλληνες εκδρομείς όσο για τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια.

«Καμπανάκι» για το θέμα του πάρκινγκ

«Υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα με το πάρκινγκ και για τους Θεσσαλονικείς που κατεβαίνουν στο κέντρο αλλά και για επισκέπτες. Δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι», όπως λέει ο κ. Μανδρίνος, προειδοποιώντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει «πάρει το δρόμο για αρνητικό βαθμό ικανοποίησης στο συγκεκριμένο κομμάτι. Δηλαδή όπως λέμε ότι στα θετικά της Θεσσαλονίκης οι τουρίστες προσμετρούν τη γαστρονομία, την παραλία κλπ. σε εκείνο τον τομέα θα αρχίσουμε να έχουμε ίδιες βαθμολογίες με την καθαριότητα, όπως προειδοποιεί.

Πάντως ο κ. Μανδρίνος ερωτηθείς για τις προσδοκίες που υπάρχουν για το νέο έτος, επισημαίνει ότι «η δική μας προσδοκία είναι ότι με τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση να αλλάξει και κάτι όσον αφορά την επαγγελματική προώθηση της πόλης».

Η κίνηση σε πανελλαδικό επίπεδο

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η κίνηση και οι πληρότητες που παρατηρούνται στα ξενοδοχεία διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό, με τη μερίδα του λέοντος να κρατούν οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί.

Ψηλά στις προτιμήσεις είναι και προορισμοί που διαθέτουν θεματικά πάρκα, ενώ έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται εκτός από τη Θεσσαλονίκη και για την Αθήνα, ειδικά για την Πρωροχρονιά.

Αρκετοί είναι εξάλλου εκείνοι που επέλεξαν κάποιον προορισμό του εξωτερικού για να περάσουν αυτές τις ημέρες.

Οι αλλαγές που φέρνει το 2024 – Αυξάνεται ο φόρος διαμονής

Σημειώνεται εξάλλου ότι αυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2024 κατά 1 – 6 ευρώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία ανάλογα με τα αστέρια. Στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και στα 5 αστέρων 6 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση (δηλαδή από 4 ευρώ γίνεται 10). Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανέρχεται σήμερα σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία της μονάδας.

Είναι κάτι που το πληρώνει ο επισκέπτης, και θα φανούν οι διαφορές σε σχέση με το αν είχε επισκεφθεί κάποιος έναν προορισμό την περσινή χρονιά. Πρόκειται για φόρο που πληρώνεται από την πλευρά του πελάτη. Στην ουσία εμείς τον εισπράττουμε και τον αποδίδουμε, όπως λέει ο κ. Μανδρίνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Έργα ΠΚΜ σε Μουδανιών και Περιφερειακό
Συνεχίζονται οι εργασίες κοπής πρασίνου και αποκατάστασης κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας – Πού θα κλείνουν λωρίδες
Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Έργα ΠΚΜ σε Μουδανιών και Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Ελπίδες για τόνωση της τουριστικής κίνησης από το Europride
Το λιανεμπόριο θα κάνει εκπτώσεις στο διάστημα της διοργάνωσης του Europride – Την ίδια ώρα μικρό καλάθι κρατούν οι ξενοδόχοι καθώς δεν βλέπουν...
Θεσσαλονίκη: Ελπίδες για τόνωση της τουριστικής κίνησης από το Europride