Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ειδικό σχέδιο Αγγελούδη για τα σκουπίδια – Τα 8 κρίσιμα σημεία

Ανακοινώθηκε ειδικό σχέδιο με μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης – Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες για το δήμο Θεσσαλονίκης

Με… «σηκωμένα» τα μανίκια κατέφθασε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στο δημαρχείο, καθώς μετά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς όπου αντάλλαξε ευχές με συνεργάτες και δημότες, χθες, πραγματοποίησε σύσκεψη με αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για την Καθαριότητα στους δρόμους της πόλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος, ο σύμβουλος Θανάσης Παππάς, ο εντεταλμένο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κίρλας και εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Όπως αποφασίστηκε από σήμερα κιόλας τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για την αποκομιδή των απορριμμάτων

  1. με ειδικό σχέδιο για τα ογκώδη,
  2. εντολή χρήσης ΜΑΠ από τους εργαζομένους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους,
  3. με επιβολή προστίμων  σε όσους κατεβάζουν υλικά ανακαίνισης.

Παράλληλα αποφασίστηκε:

  1. αναπροσαρμογή των περιφερειών αποκομιδής για ορθολογικότερη αποκομιδή απορριμάτων
  2. μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για μείωση πράσινου κάδου
  3. αύξηση Ανακύκλωσης
  4. ρήτρα επαναφοράς χώρου σε πρότερη κατάσταση, δηλαδή σε μεγάλες εκδηλώσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση οι διοργανωτές να καθαρίσουν το χώρο
  5. ενεργοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού και μέσων.

Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Βούγιας

Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκαν οι δημαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής. Με ευρεία πλειοψηφία (40 ψήφοι υπέρ – 3 λευκά) εξελέγησαν στη θέση του Προέδρου του Σώματος ο Σπύρος Βούγιας από τη διοικούσα παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», του Αντιπροέδρου ο Χάρης Αηδονόπουλος από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και της Γενικής Γραμματέως η Ελισάβετ (Έλσα) Αλατσίδου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη για Όλους» με επικεφαλής τον Σπύρο Πέγκα.

Για την εννεαμελή Δημοτική Επιτροπή που θα ασκεί πλέον τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγησαν μετά από ψηφοφορία οι Λάζαρος Ζαχαριάδης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Δημαρέλος, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Αθανάσιος Ζιώγας από την παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», Σωκράτης Δημητριάδης και Μιχάλης Κούπκας από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος («Θεσσαλονίκη για Όλους»).

Ως αναπληρωματικοί εξελέγησαν από τη διοικούσα παράταξη οι Σαράντης Μονοπόρτης, Κώστας Βασιλόπουλος, Δήμητρα Αγκαθίδου, Έφη Θεοδωράκη και Παντελής Καζαντζίδης, ενώ από την αντιπολίτευση οι Ελισάβετ (Έλσα) Αλατσίδου, Μάκης Κυριζίδης, Βασίλης Τομπουλίδης και Μαρία Κέκη.

Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής ορίστηκε από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη ο Βασίλης Γάκης.

Στο χαιρετισμό του ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας σημείωσε τα εξής: «Αγαπητέ μου Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που δείξατε σήμερα στο πρόσωπο μου, προτείνοντας και εκλέγοντας με και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Αποτελεί πραγματικά μεγάλη τιμή και πρόκληση για εμένα να ανταποκριθώ επάξια στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής μου.

Παρακολουθώ από κοντά τα τελευταία χρόνια με θλίψη τη διαρκή υποβάθμιση του σώματος σε ένα απογυμνωμένο από αρμοδιότητες και κύρος διακοσμητικό όργανο και αναρωτιέμαι διαρκώς πώς θα μπορούσε να ξαναβρεί τη χαμένη του αξιοπιστία και να αποκτήσει σύγχρονο νόημα, ζωντανό περιεχόμενο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και χρησιμότητα για τους πολίτες.

Πρώτος μου στόχος επομένως είναι να αποκαταστήσουμε αρχικά την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του και να επινοήσουμε τρόπους ώστε αυτό το μοναδικό εργαλείο δημοκρατικής εκπροσώπησης και συμμετοχικής διαβούλευσης να καταστεί ένα ανοιχτό εργαστήριο αναστοχασμού και δράσης πάνω στα προβλήματα, τη νέα ταυτότητα και το μέλλον της πόλης. Και δεύτερος, εξίσου σημαντικός, είναι η υποχρέωσή μας να καταλήγουμε κάθε φορά σε ορθολογικές αποφάσεις μετά από εξαντλητικό και υψηλού επιπέδου διάλογο, ώστε να μπορεί τελικά η διοίκηση να προωθεί το έργο της για το καλό της πόλης.

Αυτά, όμως, έχουμε μια ολόκληρη θητεία μπροστά μας για να τα αποδείξουμε όλοι μαζί, στην πράξη. Θα ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα με μια άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων για να συζητήσουμε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο λειτουργίας του δημοτικού μας συμβουλίου και θα ακολουθήσει η πρώτη τακτική μας συνεδρίαση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αισθάνομαι, τέλος, πως αυτή η διάκριση που μου αποδώσατε σήμερα αποτελεί, ίσως, και μια άυλη ανταπόδοση στην πολύχρονη (αν και Σισσύφεια) προσπάθεια μου για τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής του πολίτη.

Εύχομαι σε όλες και όλους καλή χρονιά και καλή μας θητεία!»

Οι ευχές της Πρωτοχρονιάς

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Στέλιος Αγγελούδης βρέθηκε στο δημαρχείο όπου και ανακοίνωσε πως η νέα διοίκηση θα ξεκινήσει το έργο της από την καθαριότητα. «Ξεκινούμε μια μεγάλη συνάντηση για τον τομέα της καθαριότητας. Εκεί πονάει η Θεσσαλονίκη. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Έχουμε ένα σχέδιο και θα καθίσουμε μαζί με τους εργαζόμενους για να συζητήσουμε την υλοποίησή του. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο στον τομέα αυτό. Η πόλη είναι στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε και δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε καθυστέρηση». Τα παραπάνω τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελούδης το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Ιανουαρίου 2024 σε εκπροσώπους των ΜΜΕ λίγο μετά την ανταλλαγή ευχών με πολίτες που έγινε στο γραφείο του στο δημαρχείο της πόλης μας.

Στις δηλώσεις του για το νέο έτος ο κ. Αγγελούδης έκανε λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα για τη Θεσσαλονίκη με τη νέα χρονιά που ήρθε, με σεβασμό στους πολίτες, με λίγα λόγια και πολλή δουλειά». «Αυτή η πόλη αξίζει πολλά περισσότερα. Προσκαλώ τους πολίτες όπου κι αν ανήκουν, ό,τι κι αν πιστεύουνε, σε μια συμμαχία ευθύνης για την πόλη. Για ένα νέο ξεκίνημα ευθύνης. Ένα νέο ξεκίνημα διεκδίκησης και δουλειάς», σημείωσε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ευχήθηκε στους πολίτες της πόλης μας να είναι γεροί και να έχουνε υγεία.

Σχετικά με την θητεία του που ξεκίνησε και επίσημα το 2024 σημείωσε: «Αισθάνομαι το βάρος αυτής της ευθύνης και νομίζω ότι από σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε ολιγωρία. Θα δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ με όλους τους κατοίκους, με όλους τους ανθρώπους προκειμένου να λύσουμε προβλήματα. Η  Θεσσαλονίκη αξίζει πολλά περισσότερα από αυτό που είναι σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι με την βοήθεια την πολιτών θα κάνουμε πράξη όλα αυτά που θέλουμε. Ο δήμαρχος δεν είναι πολιτική, είναι δουλειά».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ζήτησε την βοήθειά τους στο να επισημαίνουν τυχόν λάθη.

Στο γραφείο του κ. Αγγελούδη παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Δημαρέλος(Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας), Αθανάσιος Ζιώγας(Αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης & Επιχειρησιακού Σχεδιασμού), Κούλα Γιαννακίδου(Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας & Εθελοντισμού) , Γιαννακόπουλος, Γιώργος Αρβανίτης (αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού & Δημοτικής Περιουσίας), Λάζαρος Ζαχαριάδης (Αντιδήμαρχος Μέριμνας για την 3η ηλικία), Βασίλης Γακής(Αναπληρωτής Δήμαρχος  - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας – προτεινόμενος Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής), Ακριβάκη (πρόεδρος Ά Δημοτικής Κοινότητας) και Σπύρος Βούγιας(Προτεινόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ). Νωρίτερα το πρωί ο κ. Αγγελούδης παρέστη στη Δοξολογία για την έλευση του νέου έτους στον Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας.

Σημειώνεται πως σήμερα, Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 θα συνεδριάσει το άτυπο συμβούλιο διευθυντών. Οι συναντήσεις θα γίνονται μια φορά το μήνα. Ο δήμαρχος σε αυτές θα βλέπει συμβούλους διευθυντών παρουσία αντιδημάρχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη