Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε γιατρός μετά από 24ωρη εφημερία - 16 ώρες σε χειρουργεία

Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης) καταγγέλλει την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών, που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Σε αυτό το σημείο έφτασε, όπως επισημαίνεται, αναισθησιολόγος στο ΓΝΘ Παπανικολάου, που κατέρρευσε στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, τις 16 ώρες από τις οποίες βρισκόταν συνεχώς σε χειρουργική αίθουσα.

 «Δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την κραυγή αγωνίας των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που είχαν φτάσει στα όρια τους λόγω της υποστελέχωσης. Δυστυχώς, προφητικά είχε αναφερθεί ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ και υπενθυμίζει πως με ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου στις 27/10/23 είχε αναδείξει την οριακή κατάσταση στελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος.

 «Μόλις 8 αναισθησιολόγοι σε 26 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!), ενώ την ίδια ώρα οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν να υπάρχουν 40 αναισθησιολόγοι. Είχαν προειδοποιήσει πως η κάλυψη των έκτακτων και τακτικών χειρουργείων και των εφημεριών του νοσοκομείου γινόταν μόνο με το φιλότιμο και την υπερεργασία των εναπομεινάντων συναδέλφων, που ακόμα και αυτή επαρκούσε για τη λειτουργία των 4 από τις 11 (ούτε 40%!) χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου, εκτοξεύοντας τις λίστες αναμονής!! Γεγονός που η Διοίκηση του νοσοκομείου το γνωρίζει από τις συνεχείς εκκλήσεις των συναδέλφων που δεν σταμάτησαν μέχρι σήμερα. Τι έγινε μετά από αυτά; Απολύτως τίποτα», αναφέρει και συμπληρώνει:

Προχώρησε μόλις μια πρόσληψη ενός συντονιστή Διευθυντή, από την προκήρυξη του Απριλίου 2023, η οποία περιελάμβανε μόλις 4 θέσεις για τις 18(!) κενές οργανικές θέσεις. Είναι προκλητικό η Διοίκηση να ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τις υπόλοιπες 3 θέσεις της προκήρυξης, όταν οι συνάδελφοι γνώριζαν ότι θα βρεθούν να καλύπτουν τουλάχιστον τα κενά των υπολοίπων 14(!) οργανικών θέσεων που θα παρέμεναν εκ των πραγμάτων κενές! Η κατάσταση μάλιστα θα επιδεινωθεί με τη μακροχρόνια άδεια 2 συναδέλφων, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνολική λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.

Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωσή του, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί και έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Τι περιμένει το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων; Να καταρρέουμε ένας ένας στην υπερπροσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες ή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους; Θα κάνουν πράξη τα αιτήματα των υγειονομικών για ενίσχυση του ΕΣΥ ή θα συνεχίσουν να προωθούν την κατάρρευσή του προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων ή την περαιτέρω λειτουργία του με αγοραίους όρους κόστους-οφέλους;

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει αναμονή από ΚΑΝΕΝΑΝ.

Τώρα με τον αγώνα τους υγειονομικοί και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις Δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Διπλασιασμός των απολαβών όλων των υγειονομικών.

• Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

Η ΕΝΙΘ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών στις 22/2/24 και την προετοιμασία μιας μαζικής πανεργατικής απεργιακής απάντησης απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στην υγεία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ