Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγγελούδης: «Η Θεσσαλονίκη άρχισε να καθαρίζει και το βλέπουμε»

Στόχος το νοικοκύρεμα σε οικονομικά και καθαριότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Να κάνει νοικοκύρεμα τόσο στα οικονομικά όσο και στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης στοχεύει η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Στέλιο Αγγελούδη.

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε για τις πρώτες ενέργειες που έγιναν για την αποκομιδή των σκουπιδιών και των ογκωδών, ενώ σχολίασε πως η διοίκηση είναι «με δεμένα τα χέρια» την στιγμή που «η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας δεν έχει Προϋπολογισμό, δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα, εξυπηρετούνται μόνο οι βασικές υποχρεώσεις της». «Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως εκδικητική στάση απέναντι στους πολίτες», σχολίασε.

Ειδική αναφορά έγινε στο άνοιγμα στα ανταποδοτικά τέλη της προηγούμενης διοίκησης που όπως τονίστηκε «έφτασε τα 20, περίπου, εκατομμύρια ευρώ» για να διαβεβαιώσει πως η δική του διοίκηση δεν θα κρυφτεί πίσω από αυτές τις δυσκολίες πως θα προχωρήσει «σε εξορθολογισμό δαπανών και σε αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων», μη αποκλείοντας και προγράμματα προσέλκυσης ιδιωτικών χορηγιών είτε σε είδος ή σε υπηρεσίες για να καλυφθούν κενά σε διάφορους τομείς πχ πολιτισμός.

«Η προηγούμενη διοίκηση όταν ανέβαλε είχε στα ανταποδοτικά ένα επαρκές μαξιλάρι. Αλλά διαχειριστική ανεπάρκεια έφερε τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα με το έλλειμμα των 20 εκατ. ευρώ. Σκεφτείτε ότι αντιδήμαρχος χρησιμοποιούσε τρεις οδηγούς για το υπηρεσιακό του όχημα, ενώ οι δύο από αυτούς θα μπορούσαν να απασχολούνται σε άλλο τομέα. Εμείς θα προχωρήσουμε με τον τρόπο που ξέρουμε: νοικοκυριό και οικονομία. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη συμπολιτών μας. Θα δώσουμε τη μάχη για την πόλη και θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε με κατάλληλη διαχείριση», συμπλήρωσε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τόνισε πως η παρούσα διοίκηση δεν θα σκεφτεί οποιαδήποτε νέα αύξηση δημοτικών τελών.

Ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ

stelios_aggeloydis.jpg

Μιλώντας για το άνοιγμα στα ανταποδοτικά τέλη της προηγούμενης διοίκησης ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως «οδήγησε σε πολιτικές και λογιστικές ακροβασίες». Όπως ανέφερε: «Φτάσαμε στο απόλυτο τραγελαφικό σημείο, να έρχεται η εισήγηση για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35% και να μη ψηφίζεται από τον ίδιο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών αλλά και από όλους αυτούς που είναι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία του ελλείμματος. Εν τέλει, η ψήφιση τα ανταποδοτικά ψηφίστηκαν από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η απελθούσα Διοίκηση μείωσε τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν προχώρησε σε άλλες κινήσεις, είτε μειώνοντας τα έξοδα είτε αυξάνοντας την εισπραξιμότητα των υπηρεσιών. Στην προσπάθεια τους μάλιστα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξόδων καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού «στράγγιξαν» στην κυριολεξία τους υπόλοιπους κωδικούς και άφησαν άδεια ταμεία για την κοινωνική πολιτική, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, όλους τους υπόλοιπους τομείς ευθύνης του Δήμου. Μιλάμε για μια τραγική κατάσταση. Συγκεκριμένα:

•Υπάρχουν σήμερα ανείσπρακτες μη βεβαιωμένες οφειλές 11.509.958 ευρώ από το 2019 μέχρι σήμερα. Προσέξτε αυτό: Από το ποσό αυτό τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν για τα ταμεία του Δήμου, να παραγραφούν, εάν δε βεβαιωθούν μέχρι τα τέλη του 2024. Και αναρωτιέμαι: Τι ήταν αυτό που εμπόδιζε τη στελέχωση της Υπηρεσίας με τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ώστε να βεβαιωθούν οι παραπάνω οφειλές;

•Εκκρεμεί η επεξεργασία άνω των 6.000 δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων του 2020 και 2021. Και εφ’ όσον δεν έχει προχωρήσει η επεξεργασία, δεν έχουν προφανώς βεβαιωθεί και οι αντίστοιχες οφειλές. Δεν πιστεύω να έχει γίνει αυτό σε άλλο Δήμο…

•Παράλληλα, από το 2019, δεν έχουν γίνει χρεώσεις για τους 800 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει γίνει η επεξεργασία, δεν μπορούν να βεβαιωθούν οφειλές. Ελλοχεύει και εδώ ο κίνδυνος της παραγραφής.

•Στο Δήμο Θεσσαλονίκης οφείλονται 764.515 ευρώ από ανείσπρακτα μισθώματα. Συγκεκριμένος αριθμός καταστημάτων και κυλικείων που οφείλουν ενοίκια ακόμη και από το 2021. Δεν κινήθηκαν ποτέ (γιατί άραγε;) οι απαραίτητες διαδικασίες κατά το Νόμο κατάπτωσης των εγγυητικών.

•Σε ότι αφορά στα πρόστιμα για παράνομη διαφήμιση, οι αποφάσεις εκδίδονταν μετά από 2-3 χρόνια, ακολουθούσαν αιτήσεις θεραπείας, ο Δήμος δεν εισέπραττε ποτέ».

Για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω μείωσης δημοτικών τελών» έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού & Δημοτικής Περιουσίας, Γιώργος Αρβανίτης λέγοντας πως η τεράστια οικονομική διαφορά που προέκυπτε καλύπτονταν από ίδιους πόρους του δήμου. «Τραβούσαν χρήματα από άλλους πόρους για δαπάνες» σχολίασε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Βασίλης Γάκης για να προσθέσει πως η δημοτική επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα για τον προϋπολογισμό.

Αγγελούδης: «Η πόλη άρχισε να καθαρίζει και το βλέπουμε»

kathariotita_dimos_thessalonikis_1.jpg

Για το θέμα της καθαριότητας είπε πως παρέλαβαν σε τραγική κατάσταση την πόλη για να συμπληρώσει πως «ορθώς διετάχθη εισαγγελική έρευνα για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην κατάσταση που βιώσαμε στις γιορτές», τονίζοντας πως για το ζήτημα είχε διατάξει τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ευθύνες.

Μίλησε για την εφαρμογή ενός «ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη και δείχνει πως παράγει θετικά αποτελέσματα». Όπως ανέφερε ο δήμαρχος: «Η πόλη άρχισε να καθαρίζει, το βλέπουμε, το διαπιστώνουν οι συμπολίτες μας.  

Θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς πως αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε.

Σας λέω ενδεικτικά πως τις πρώτες 15 ημέρες συγκεντρώθηκαν:

•4340 τόνοι απορριμμάτων

•620 τόνοι για ανακύκλωση

•150 τόνοι ογκώδη από 1069 σημεία στο σύνολο του Δήμου

Αυτό, όμως, δε σημαίνει τίποτα για εμένα.

Τις επόμενες 30 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η αποκομιδή του μεγαλύτερου μέρους των ογκωδών αντικειμένων.

Το σχέδιο μας δεν ολοκληρώνεται στην προσωρινή ανάταξη της κανονικότητας της πόλης αλλά επεκτείνεται σε ένα γενικότερο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που περιλαμβάνει:

•Ανασχεδιασμό των ρευμάτων αποκομιδής

•Διαρκή παρουσία σε όλες τις γειτονιές, που θα εξασφαλιστεί από τη μίσθωση εξοπλισμού και μηχανημάτων που θα διατεθούν σε κάθε Κοινότητα και θα εξυπηρετούν το πλύσιμο δρόμων, πεζοδρομίων και κάδων».

Ο κ. Αγγελούδης ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, που συμφώνησε για την έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για τη μίσθωση μηχανημάτων (ύψους 8 εκατ. ευρώ) για το πλύσιμο δρόμων και κάδων. Διαβεβαίωσε δε πως θα είναι παρών πιέζοντας την κυβέρνηση με δίκαια αιτήματα για την πόλη.

Στα βήματα που θα γίνουν στον επόμενο ενάμιση χρόνο εστίασε ο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-Υποχρεωτική χρήση μέσων ατομικής προστασίας από εργαζόμενους

-Αξιολόγηση ή πιστοποίηση εργαζομένων ιατρικής καταλληλόλητας ποιοι δηλαδή δεν μπορούν να δουλέψουν.

-Νέο κανονισμό καθαριότητας και επιβολή προστίμων σε παραβάτες

-Μετάβαση από διαχωρισμό από ανατολικό και δημοτικό τομέα σε επίπεδο γειτονιών.

-Βελτιστοποίηση δρομολογίων αποριμματοφόρων.

-Ειδικές διαδρομές για κάδους ανακύκλωσης.

-Πιλοτική εφαρμογή του πληρώνω όσο πετάω σε γ΄’ δημοτική κοινότητα.

-Πιλοτική λειτουργία «πράσινου σημείου».

-Καφέ κάδος σε στοχευμένες επιχειρήσεις.

-Ωράριο αποκομιδής ανά Δημοτική Κοινότητα με στόχο να μην μένουν τα σκουπίδια για πολύ χρόνο στον κάδο.

-Και Επέκταση υπογειοποίησης κάδων ως το τέλος της θητείας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα «Σπίτια ανακύκλωσης» ο κ. Αγγελούδης σχολίασε πως υπάρχει ειλημμένη απόφαση και ο δήμος θα τα παραλάβει. Όμως θα γίνει αξιολόγηση για την αξιοποίησή τους.

Θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για το FlyOver

kinisi_flyover_perifereiakos_4.jpg

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του FlyOver ο κ.Αγγελούδης ανέφερε πως «Μόλις ψηφιστεί προϋπολογισμός θα τεθεί το θέμα για το flyover στο δημοτικό συμβούλιο». Εξάλλου πρόσθεσε πως ο ίδιος θα είναι κοντά σε κάθε θέμα της πόλης.

Για τις 2500 νέες θέσεις πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως υπέβαλε πρόταση για χώρους που ανήκουν στο δημόσιο ή το δήμο και μπορούν να εξελιχθούν σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης. Και ο αρμόδιος υπουργός, που όπως σχολίασε ο κ. Αγγελούδης είχε γρήγορα αντανακλαστικά, την εξετάζει προς αξιολόγηση.

Τέλος σε ερώτηση για το μέλλον της ΔΕΠΘΕ σημείωσε πως θα γίνει συζήτηση με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για να βρεθούν τρόποι συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αυτήν, και ανέφερε πως στόχος είναι τα δημοτικά μέσα να είναι ανεξάρτητα και πολυφωνικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη