Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τέλος η δωρεάν σύνδεση με φυσικό αέριο - Ποιοι θα πληρώσουν έως 2.500 ευρώ

Σε δήμους που η διείσδυση του αερίου ανέρχεται σε πάνω από 75%, πλέον όλοι οι νέοι καταναλωτές, επιχειρήσεις, δημοτικά κτίρια «τιμωρούνται» με την απορρόφηση όλου του κόστους κατασκευής χωρίς την παροχή έκπτωσης

Τέλος σύνδεσης των καταναλωτών με το δίκτυο φυσικού αερίου  επιβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Το τέλος επιβάλλεται για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια χρήσης του φυσικού αερίου, από 01/01/2024.

Μέχρι και το τέλος του 2023, οι καταναλωτές δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ από τα τέλη σύνδεσης. Το καθεστώς αυτό είχε θετικά αποτελέσματα στο ρυθμό αύξησης των συνδέσεων στο δίκτυο, πράγμα που διευκόλυνε και τη συγκράτηση των τιμολογίων χρήσης του δικτύου, καθώς, ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερες είναι οι καταναλώσεις τόσο μικρότερη είναι η ανά κιλοβατώρα επιβάρυνση για τέλη δικτύου.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕΛ. Κυρίζογλου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης, όλες οι συμβάσεις σύνδεσης που υπογράφονται επιβαρύνονται με τέλη σύνδεσης ανάλογα με τη διείσδυση του φυσικού αερίου ανά Καλλικρατικό δήμο.

Σε δήμους που η διείσδυση ανέρχεται σε πάνω από 75%, πλέον όλοι οι νέοι καταναλωτές, επιχειρήσεις, δημοτικά κτίρια «τιμωρούνται» με την απορρόφηση όλου του κόστους κατασκευής χωρίς την παροχή έκπτωσης.

Για παράδειγμα εντός των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων Μενεμένης τα τέλη σύνδεσης κυμαίνονται:

  • για μονοκατοικία 1600 ευρώ,
  • για εστιατόριο 2500 ευρώ,
  • για σχολείο ή δημοτικό κτίριο 2500 -4500 ευρώ,
  • για πολυκατοικία πάνω από 2000 ευρώ.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Αττικής όπου υπάρχει δίκτυο διανομής αερίου με διείσδυση μικρότερη του 75%, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τέλη σύνδεσης που ανέρχεται στο 30% του συνολικού κόστους.

«Ειδικά δε στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου, που βρίσκεται σε κηρυγμένη κατάσταση κρίσης, όπου οι πολίτες είδαν περιουσίες να καταστρέφονται, έχει καταστραφεί ο εξοπλισμός και τα λεβητοστάσια, θα πρέπει να ισχύσουν τέλη με έκπτωση κατά 100%, ώστε να μην επιβαρυνθούν με ακόμη ένα πρόσθετο έξοδο».

Καταλήγοντας ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης του πληθυσμού, της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, την ισότιμη πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό, η ΡΑΑΕΥ καθώς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλούνται να επανεξετάσουν στην απόφαση και να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ