Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: "Μαζέψτε" τα τραπεζάκια εντός 15 ημερών - Τι ζητούν τα μαγαζιά για κάποια Σ/Κ

Το μήνυμα ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η καταστρατήγηση του δημόσιου χώρου, στέλνει η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης - Τι λένε εκπρόσωποι φορέων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Το μήνυμα ότι δεν θα γίνει αποδεκτή η καταστρατήγηση του δημόσιου χώρου, στέλνει η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό δίνεται διορία 15 ημερών στους καταστηματάρχες προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα της προ Covid περιόδου σε ότι αφορά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις των επαγγελματιών για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων και ξεκαθάρισε πως απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή είναι η επιστροφή της πόλης στην κανονικότητα, με την τήρηση των κανόνων ισονομίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Και από την πλευρά των επιχειρηματιών της εστίασης πάντως, εκφράζεται η διάθεση για τήρηση των κανόνων και συμμόρφωση στα ισχύοντα, προκειμένου να μη δημιουργούνται και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως λένε, αυτήν την στιγμή υπάρχει καταστρατήγηση των όσων ισχύουν από κάποια μαγαζιά.

Αν και έχει παύσει να ισχύει η δυνατότητα που είχε δοθεί την περίοδο της πανδημίας για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε μεγαλύτερο χώρο, κάποιοι επιχειρηματίες το «κρατάνε» ακόμη. «Δεν έχουν επιστρέψει στα παλιά τους μέτρα, και αυτό δημιουργεί προβλήματα και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών αλλά και δυσχέρεια στην κυκλοφορία των πολιτών στο δημόσιο χώρο», όπως λέει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο  Λευτέρης Γεωργιάδης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς του Επιμελητηρίου, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις στο κέντρο όπου τα πεζοδρόμια έχουν «εξαφανιστεί». «Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζεται ο πεζός να κατέβει στο δρόμο για να περάσει, τονίζει.

Όπως αναφέρει, η δημοτική Αρχή δείχνει μια διάθεση συνεννόησης αρχικά και ενημέρωσης των επαγγελματιών, αλλά και επιβολής της νομιμότητας για όσους δεν συμμορφωθούν εντός 15ημέρου. Το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την προσπάθεια συμμόρφωσης που γίνεται μένει να φανεί, όπως λένε οι επαγγελματίες, τονίζοντας ότι κάποιοι που μπορεί να τους έχει «μαζέψει» η δημοτική αστυνομία τα τραπεζοκαθίσματα, τα ξανατοποθετούν χωρίς να έχουν πληρώσει κιόλας τα δημοτικά τέλη.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή και μέχρι 31 Μαρτίου, συνήθως, γίνεται ανανέωση των αδειών από τα καταστήματα εστίασης. Για να πάρει κανείς άδεια πρέπει να μην υπάρχουν οφειλές, όμως παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί επαγγελματίες επειδή χρωστάνε να μην παίρνουν ανανέωση και να είναι κατά συνέπεια παράτυποι, δημιουργώντας και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κατάθεση προτάσεων και συγκρότηση ομάδας εργασίας

Στη συνάντηση με εκπροσώπους φορέων της πόλης για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με αιχμή την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, η οποία έγινε παρουσία των Αντιδημάρχων Δημοτικής Αστυνομίας Κώστα Τσιαπακίδη και Επιχειρηματικότητας Παντελή Καζαντζίδη, έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δημάρχου να κατατεθούν στη δημοτική αρχή εντός των επόμενων δύο εβδομάδων γραπτώς οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το πλαίσιο για τη βελτίωση της ισχύουσας Κανονιστικής Διάταξης και των επιμέρους Ειδικών Κανονιστικών.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελούδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι θα ειδοποιηθούν άμεσα όλοι οι καταστηματάρχες, πως εντός δεκαπέντε ημερών οφείλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα της προ Covid περιόδου στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπως προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο. Σε περίπτωση μη συνετισμού, θα εφαρμοστούν άμεσα όλες οι τυπικές διαδικασίες ελέγχου και η επιβολή των ανάλογων προστίμων.

Αρωγοί στις επιχειρηματικές προσπάθειες – «Όχι» σε πλιάτσικο του δημόσιου χώρου

«Θα είμαστε αρωγοί στις επιχειρηματικές προσπάθειες, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί από κάποιους -ευτυχώς λίγους- το πλιάτσικο του δημόσιου χώρου» προσέθεσε ο κ. Αγγελούδης, «γιατί η αλήθεια είναι πως κάποιοι, μια μικρή μειοψηφία, προσβάλουν, διασύρουν και υπονομεύουν την προσπάθεια της πλειοψηφίας των καταστηματαρχών που τηρούν το κανονιστικό πλαίσιο, αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, να προσφέρουν θέσεις εργασίας. Καλούμαστε να βρούμε μια ισορροπία ευθύνης, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, σεβασμό στους πεζούς αλλά και σεβασμό στους πολλούς επιχειρηματίες που θέλουν την εφαρμογή του Νόμου» κατέληξε.

Η εκτίμηση της δημοτικής αρχής φέρεται να είναι ότι το ποσοστό αυτών που παρανομούν δεν είναι πάνω από 10-15%.

Η ομάδα εργασίας που αποφασίστηκε να συγκροτηθεί θα αφορά τις βελτιώσεις στην Κανονιστική Διάταξη και τις επιμέρους Ειδικές Κανονιστικές, όπως προαναφέρθηκε, με τους εκπροσώπους της εστίασης να αναφέρουν ότι η Κανονιστική «χρίζει βελτιώσεων».

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κουδούνης, μιλώντας στο «ΤyposThes» τόνισε ότι θα γίνει διαβούλευση προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να γίνουν διορθώσεις σε κάποια «λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του αναφέρει ότι στα Λαδάδικα για παράδειγμα, ισχύει μια κανονιστική του 1996. «Είχε φτιαχτεί για άλλον αριθμό καταστημάτων, για μια άλλη κατάσταση και πρέπει οπωσδήποτε να επικαιροποιηθεί», όπως επισημαίνει.

Πεσμένη η αγορά αυτό το διάστημα

Πεσμένη είναι αυτήν την περίοδο η κίνηση στα καταστήματα της εστίασης, όπως λένε οι εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου, κάτι που ωστόσο είναι λίγο πολύ αναμενόμενο μετά την εορταστική περίοδο. «Θα δούμε τι θα γίνει αργότερα», όπως λέει ο κ. Κουδούνης.

«Η αγορά είναι πεσμένη», επισημαίνει και ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του, σημειώνοντας ότι και την περασμένη Κυριακή, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά λόγω εκπτώσεων, η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη και λόγω του κρύου. «Γενικά υπάρχει μια κάμψη στην αγορά», όπως σημειώνει.

Η πρωτοποριακή πρόταση του ΕΕΘ για τα Σ/Κ

Ο ίδιος, επισημαίνει ότι μια πρωτοποριακή πρόταση εκ μέρους του ΕΕΘ προς τον δήμαρχο, είναι να δίνονται άδειες στην εστίαση για συγκεκριμένα Σαββατοκύριακα. «Υπολογίζουμε περίπου 30 μέσα στο χρόνο στη διάρκεια των οποίων οι επαγγελματίες θα μπορούσαν, πληρώνοντας εξτρά στο δήμο, να επεκτείνουν –όχι βέβαια να κλείνουν εντελώς την κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο- τα τραπεζοκαθίσματα, στα πρότυπα που ίσχυαν την περίοδο του Covid, ώστε να δουλέψουν καλύτερα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα επανέρχονται ακριβώς στα μέτρα που τους έχουν δοθεί και δε θα υπάρχει παραβίαση», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.  Όπως επισημαίνεται αυτό θα έφερνε έσοδα και στα Ταμεία του δήμου. Το καθεστώς αυτό έχει εφαρμοστεί στο Βόλο.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν το μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγοράς του Επιμελητηρίου Λευτέρης Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φιλόκωστας, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κουδούνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών,  Ψιλικών & Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ιακώβου και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυριάκος Παστογιάννης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη