Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα 4 + 1 έργα που ξεχωρίζουν σε βραβεία αρχιτεκτονικής από Χαλκιδική - Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά τα 56 επιλεχθέντα έργα της πρώτης διοργάνωσης των GRAIL AWARDS 2024,

Ανακοινώθηκαν τα 56 επιλεχθέντα έργα της πρώτης διοργάνωσης των GRAIL AWARDS 2024, των ελληνικών βραβείων αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν και 4 από Θεσσαλονίκη και ένα από Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα ARI / Historic apartment redesign, by Fluo architecture and design studio στην κατηγορία κατοικία 100 τ.μ. και πάνω, το Pelosof, by Post Spectacular Office στην κατηγορία Μπαρ / καφέ, το MOLDEE, by Taka & Partners στην κατηγορία Εστιατόριο, το REVELATION AND HIGHLIGHTING OF THESSALONIKI’S MONUMENTAL AXIS, by MAKRIDIS ASSOCIATES στην Κατηγορία: Αστικός Σχεδιασμός και το Ekies All Senses Resort, by agarch+ architects στη Χαλκιδική στην κατηγορία Δωμάτια.

Τα βραβεία GRAIL έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν, να αξιολογήσουν και να προβάλλουν την ελληνική αρχιτεκτονική και σχεδιαστική αρτιότητα εντός κι εκτός συνόρων. Σκοπεύουν να γίνουν το σημείο αναφοράς στο οποίο θα προσβλέπουν οι άνθρωποι της αρχιτεκτονικής κοινότητας, αλλά και οι εκπρόσωποι της αγοράς, εγχώριας και μη, κατά την έρευνα τους για επιτυχημένες συνεργασίες.

Δημιουργοί του νέου θεσμού είναι ο Βασίλης Μπαρτζώκας (Archisearch, Design Ambassador), ένας επαγγελματίας με πολυετή και βαθιά γνώση της αγοράς που υπάρχει γύρω από τα επαγγέλματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ο Δημήτρης Φακίνος (δημιουργός των ΕΒΓΕ και διευθυντής των European Design Awards και του European Design Festival) ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τις διαδικασίες επιτυχούς λειτουργίας των θεσμών βραβείων που συνδέονται με τη δημιουργική οικονομία. Τα GRAIL “στήθηκαν” κατά κάποιον τρόπο οργανικά, από τις ενέργειες δύο ανθρώπων που τους συνδέει η κοινή αγάπη για το design σε όλες του τις εκφάνσεις. Την κριτική επιτροπή των GRAIL AWARDS απαρτίζουν οι: Δημήτρης Αντωνακάκης, Ελευθερία Ντεκώ, Λυδία Καλλιπολίτη, Tom Lindblom, Ivan Blasi, Μαριάνθη Τατάρη, Άρης Καφαντάρης, Πάνος Δραγώνας, Florencia Vetcher.

Oι υποψηφιότητες ανά κατηγορία:

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

TH 147 office space, by KN Group – Κατηγορία: Γραφείο 100 τ.μ. και πάνω
Στον δεύτερο όροφο, του πρόσφατα ανακαινισμένου κτιρίου γραφείων ΗΞΗ, στην περιοχή του Μοσχάτου, στεγάζεται η νέα έδρα της εταιρίας Edenred. Η εταιρεία εμπιστεύτηκε την KN Group_Design that works για τη στρατηγική του εργασιακού της χώρου καθώς και τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επίπλωση των νέων κεντρικών γραφείων της στην Αθήνα. Η ομάδα της ΚΝ υλοποίησε μία βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον, σύμφωνα με τα πρότυπα πιστοποίησης LEED, σχεδίαση και κατασκευή. Επιλέχθηκαν υψηλής ποιότητας και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, έγινε επανάχρηση στοιχείων του υφιστάμενου κτιρίου τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ξανά με νέο σκοπό σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και εφαρμόστηκαν τεχνολογίες υψηλής απόδοσης, με στόχο το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στους πόρους του πλανήτη. Photo: © GIORGOS SFAKIANAKIS

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

ARI / Historic apartment redesign, by Fluo architecture and design studio – Κατηγορία: Κατοικία 100 τ.μ. και πάνω
Οι βυζαντινές, ευρωπαϊκές και αραβικές αναφορές της Θεσσαλονίκης, αλλά και της οδού Αριστοτέλους, όπως την φαντάστηκε ο Ερνέστος Εμπράρ μετά την πυρκαγιά του 1917, χαρακτηρίζουν και τα οικιστικά σύνολα γύρω από αυτήν. Οι διατεταγμένες ενιαίες προσόψεις της οδού-ορόσημο για την ταυτότητα της πόλης, αποτέλεσαν έμπνευση για το σχεδιασμό του διατηρητέου αυτού διαμερίσματος της μεταπολεμικής περιόδου από το γραφείο Fluo architecture and design studio. Οι πολυπολιτισμικές αναφορές βρίσκονται σε διάφορες λεπτομέρειες του σπιτιού, από τα υλικά μέχρι τα έργα τέχνης του διαμερίσματος. Όλα τα παραπάνω ισορροπούν σε μία φαινομενική αντίθεση, η οποία προσπαθεί να συγκεράσει τις δεκαετίες των διαφορετικών αρχιτεκτονικών στυλ και του design από την ανέγερση της οικοδομής έως σήμερα.

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Teloneio Kardamyli, by Etsi Architects – Κατηγορία: Προσθήκη / Επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο
Αποκατάσταση του Τελωνείου στην Καρδαμύλη: ένα υβριδικό έργο, σύγχρονο Σπίτι σε Διατηρητέο Μνημείο από τους Etsi Architects. Η ιστορία του κτιρίου ως οχυρωμένου τελωνείου του 18ου αιώνα απαιτούσε μια προσεκτική αποκατάσταση, ιστορικά τεκμηριωμένης και εγκεκριμένης από την αρχαιολογία και ταυτόχρονα την ένταξη σύγχρονων εγκαταστάσεων για την λειτουργία μιας κατοικίας και την προστασία του κτιρίου από το αλάτι και τις καταιγίδες δίπλα στην θάλασσα. Στόχος ήταν η ενοποίηση και σύνδεση των αρχικά απομονωμένων χώρων των κτιρίων, συνδέοντας τα δύο κτίρια του συγκροτήματος, εισάγοντας μια εσωτερική σκάλα και τρυπώντας τους διαχωριστικούς πέτρινους τοίχους του ενός μέτρου. Photo: © Panagiotis Voumvakis

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Rhoēs, by Sinas Architects – Κατηγορία: Μη υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη
Οι Rhoēs από το γραφείο των Sinas Architects ενσωματώνουν αρμονικά την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη γοητεία με τη σύγχρονη κομψότητα. Στοχεύοντας να συνδυάσει όλες τις λειτουργικές απαιτήσεις μιας κατοικίας με τη μεγιστοποίηση της θέας προς τη θάλασσα, το κτίριο χαρακτηρίζεται συνθετικά από την ενσωμάτωση του στο φυσικό τοπίο, αφήνοντας ορατή μόνο την κύρια όψη του.

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Kavos, by Bluecycle – Κατηγορία: Σχεδιασμός επίπλου / αντικειμένου
Εμπνευσμένο από τους κάβους των πλοίων που δένουν στα λιμάνια, ο Kavos γίνεται ο προάγγελος της νέας σειράς βιώσιμων επίπλων της BlueCycle, σε συνεργασία με τους The New Raw. Τα πλαστικά απορρίμματα από τις θάλασσες αλλά και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα της Ελλάδας «μεταμορφώνονται» σε ένα τραπέζι υψηλής αισθητικής, με τη χρήση δύο τεχνικών. Το σώμα, κατασκευασμένο με τρισδιάστατη ρομποτική εκτύπωση, συνδυάζεται μοναδικά με μια χειροποίητη επιφάνεια μωσαϊκού, με ελάχιστη γεωμετρική έκφραση, προσφέροντας μια σύγχρονη άποψη για τον βιώσιμο σχεδιασμό.

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Kora-bakery, by en-route-architecture – Κατηγορία: Κατάστημα τροφίμων & ποτών
Ο φούρνος Kora-bakeryστο Κολωνάκι από τους en-route-architecture—, μεταμορφώνει την παραγωγή και κατανάλωση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων σε μια παράσταση, όπου τα όρια ανάμεσα στους perform-ers και τους θεατές παραμένουν θολά. Η διαδικασία της παρασκευής διατηρείται μέσω ενός φαρδιού τοίχου περιστρεφόμενων μεταλλικών ραφιών, δημιουργώντας διαφορετικά σενάρια.
Photo: © Mariana Bisti

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Office Space in the heart of Athens, by Akida Studio – Κατηγορία: Γραφείο 100 τμ και πάνω
Στον 6ο όροφο ενός κτιρίου στην πλατεία Ομονοίας, στον οποίο προηγουμένως στεγάζονταν περισσότερα από 20 ανεξάρτητα γραφεία, δημιουργήθηκε από τους Akida Studio ένας νέος ενιαίος εργασιακός χώρος για να φιλοξενήσει τα γραφεία της εταιρείας Moro Tech. Κύριος σχεδιαστικός στόχος ήταν η συνύπαρξη ποικίλων χώρων (συν)εργασίας και συνεύρεσης, οι οποίοι προωθούν την αρμονία, την ευελιξία, την αίσθηση της κοινότητας και την αποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την άνεση, εκφράζοντας την επιθυμία της εταιρίας για ενίσχυση της ταυτότητας, της κοινότητας, της ευελιξίας και της ευημερίας μέσα από τους σύγχρονους χώρους των γραφείων της.

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

In the company of animals, by Bluecycle – Κατηγορία: Σχεδιασμός επίπλου / αντικειμένου
In the company of animals ονομάζεται η νέα πολυμορφική σειρά επίπλων της BlueCycle, μια δημιουργία σε συνεργασία με τους The New Raw. Η βιωσιμότητα, το design και η τεχνολογία της ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης συνδυάζονται σε ένα προϊόν υψηλής αισθητικής, εμπνευσμένο από τη σχέση του ανθρώπου με τo ζωικό βασίλειο. Κάθε μορφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, ως τραπέζι, σκαμπώ, κομοδίνο, ενώ συνδυαστικά λειτουργούν ως βιβλιοθήκη-ράφια. Κατασκευασμένη από τα πλαστικά απορρίμματα της ελληνικής αλιευτικής δραστηριότητας και πλήρως ανακυκλώσιμη, η σειρά In the company of animals μας μιλά για την αναγκαιότητα της ισορροπίας του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Example#1, by Oblique – Κατηγορία: Κατοικία έως 100 τ.μ.
Ανακαίνιση διαμερίσματος 36 τ.μ., Αθήνα – Ελλάδα από τους Oblique Το έργο αφορά την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 36 τ.μ., σε πολυκατοικία του 70’ στην περιοχή της Βουλιαγμένης. Ο εξαιρετικά περιορισμένος χώρος αποτέλεσε αφορμή για ριζική αναδιοργάνωση της κάτοψης, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χρήστη αλλά παράλληλα να αποφευχθεί η δημιουργία ενός τυπικού διαμερίσματος σε σμίκρυνση. Η παραπάνω προσέγγιση υποστηρίχθηκε μέσω μιας μεθοδολογίας που επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του επίπλου, προσδίδοντας του χαρακτηριστικά παραγωγής χώρου. Έτσι, το έπιπλο δύναται να εργαλειοποιηθεί για διαφορετικές ερμηνείες του εσωτερικού. Αυτή η αντίληψη του «επίπλου ως αρχιτεκτονική» κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την ανακαίνιση υφιστάμενων χώρων κατοίκησης, ιδίως για τα εγχώρια δεδομένα όπου αποτελεί πλέον μια από τις βασικές ενασχολήσεις του κλάδου. Photo: © Πηνελόπη Γερασίμου

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

The Monastery House, by Etsi Architects – Κατηγορία: Μονοκατοικία
Μοναστηριακή κατοικία στη Μάνη: συνδυασμός πολλών αντιθέτων από τους Etsi Architects . Στην απόκρημνη Μάνη, ένα εξοχικό σπίτι για μια πολυγενεακή οικογένεια, εμπνευσμένο από τα μοναστήρια της Ελλάδας. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια ήταν καθοριστικά στοιχεία στον σχεδιασμό, με ξεχωριστές κατασκευές μέσα σε ένα τοιχισμένο συγκρότημα. Η λύση συνδυάζει μοντέρνα και παραδοσιακά στοιχεία, σύγχρονες απαιτήσεις με περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και ένταξη στο τοπίο με οριοθέτηση των εξωτερικών χώρων. Η εξωτερική επικοινωνία των χώρων προσφέρει ανοιχτή θέα και μείωση του όγκου. Το αποτέλεσμα είναι μια κατοικία που φαίνεται σαν να έχει αναδυθεί από το ορεινό τοπίο, προσφέροντας ισορροπία μεταξύ ανοικτού χώρου και ασφαλούς καταφυγίου. Η οικία αποτελεί έναν μοναδικό χώρο για την οικογένεια και την πρακτική των βουδιστικών τους πεποιθήσεων. Photo: © Panagiotis Voumvakis

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

IANNIS XENAKIS: SONIC ODYSSEYS, by FLUX office – Κατηγορία: Περιοδική έκθεση
Η σύλληψη και ο χωρικός σχεδιασμός της έκθεσης Iannis Xenakis στο ΕΜΣΤ από τους FLUX office αντλεί την έμπνευσή του από το εργαστηριακό περιβάλλον των αρχιτεκτονικών γραφείων, των στούντιο ηχογράφησης και των χώρων μουσικών προβών της εποχής του καλλιτέχνη. Ο σχεδιασμός της έκθεσης δημιουργεί έναν χώρο για τους επισκέπτες όπου μπορούν να βιώσουν τη δουλειά του Xenakis με έναν τρόπο που δίνει πρόσβαση στην πολυδιάστατη προσωπικότητά του. Photo: © Paris Tavitian

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

FREUD ORIENTAL, by STONES & WALLS – Κατηγορία: Εστιατόριο
Στην καρδιά της Κηφισιάς, το Freud Oriental αποτελεί πρότυπο διακριτικής πολυτέλειας και γαστρονομικής υπεροχής. Η σκοτεινή και μινιμαλιστική ατμόσφαιρα του σχεδιασμού των STONES & WALLS μεταφέρει τους επισκέπτες από τη στιγμή που περνούν τις πόρτες του σε ένα κόσμο ιαπωνικής αισθητικής. Η παλέτα των χρωμάτων είναι μια συμφωνία της γήινης μονοχρωμίας, που συμπληρώνεται από την απτική αίσθηση των πέτρινων τοίχων καθώς και των χειροποιήτων τσιμεντένιων λίθων στα δάπεδα. Κάθε επίσκεψη είναι μια υπενθύμιση ότι ο γαστρονομικός κόσμος, όπως και η αρχιτεκτονική, μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα και να φέρει κοντά μακρινούς πολιτισμούς. Photo: © Gavriil Papadiotis

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Kaizen Campus, by Urban Soul Project – Κατηγορία: Γραφείο 100 τ.μ. και πάνω
Το Kaizen Campus των Urban Soul Project είναι ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών. Οι κύριες λειτουργίες του περιλαμβάνουν 3 τύπους κλειστών γραφείων, openspace, meeting rooms, και χώρο υποδοχής. Συμπληρωματικά στεγάζονται χώροι εκτόνωσης όπως είναι το quiet room, το playroom, το εστιατόριο, το αμφιθέατρο, το cinema room, και το training room. Κύριοι σχεδιαστικοί άξονες ήταν η χρήση φυσικών υλικών, οι καμπύλες χειρονομίες στην διαμερισμάτωση των χώρων που έχουν ως αναφορά τη χάραξη του ελλειψοειδούς σχήματος του κτιρίου, και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος που να ενσωματώνει την ταυτότητα της Kaizen Gaming. Όλοι οι χώροι του campus προσαρμόζονται σχεδιαστικά στις απαιτήσεις του εκάστοτε τμήματος της εταιρίας. Photo: © Kim Powell

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Ekies All Senses Resort, by agarch+ architects – Κατηγορία: Δωμάτια
Η Herbs Suite βρίσκεται στο περιβάλλον του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ekies All Senses Resort στη Χαλκιδική και αποτελεί ένα ξεχωριστό χώρο κατοίκησης μέσα σε έναν ιδιωτικό κήπο με βότανα και μεγάλες αυλές. Η συνολική φιλοσοφία των agarch+ architects βασίζεται στην επαφή του χρήστη με τη φύση και στην ενσωμάτωση των υπαίθριων χώρων στην καθημερινότητά του. Ο όγκος του κτιρίου είναι μονολιθικός με μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο και μικρά διάσπαρτα παράθυρα στη νότια και ανατολική πλευρά. Το ισόγειο ενοποιείται με τον εξωτερικό χώρο καθώς το καθιστικό με το διώροφο ύψος επεκτείνεται στη σκιασμένη αυλή και στην υπαίθρια τραπεζαρία, ενώ η σοφίτα αξιοποιείται ως χώρος ύπνου. Photo: © Anima Vision

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

LA BERGERIE, by Mykonos Architects – Κατηγορία: Μονοκατοικία
Εμπνεόμενοι από τη βαθιά εκτίμηση του πελάτη για την κυκλαδίτικη αισθητική, οι Mykonos Architects οραματίστηκαν τον μετασχηματισμό της ιδιοκτησίας σε έναν εξελιγμένο παράδεισο, προσαρτίζοντας στην υπάρχουσα θερινή κατοικία «χειμερινούς χώρους διημέρευσης» με αφιερωμένο χώρο γιόγκα, καθώς και την ένταξη μιας φάρμας και ενός περιβολιού. Το έργο στοχεύει να αναβιώσει το χαμένο πνεύμα της Μυκόνου, αποτελώντας μια σημαντική πρόκληση για το γραφείο. Η μελέτη στοχεύει στη διατήρηση της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας μια αφήγηση με αυθεντική αισθητηριακή εμπειρία. Photo: © Spyros Hound

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

GREEN BLOCK OF FLATS, by ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS – Κατηγορία: Μη υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη
Η πρόταση από το γραφείο του ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS αφορά σε μια “πράσινη” πολυκατοικία στην περιοχή του Γκαζιού, στην Αθήνα, με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. H σύνθεση απαρτίζεται πρωτίστως από τον βασικό κορμό του κτιρίου που περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών και συμπληρώνεται από ένα διάτρητο κέλυφος επαναχρησιμοποιημένης ξυλείας που περιλαμβάνει και ανοιχτούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, εξυπηρετώντας στην βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου. Σε αυτόν «αγκυρώνονται» οι όγκοι που στρέφονται προς την Ακρόπολη και εξυπηρετούν την υπαίθρια εκτόνωση των κατοικιών. Φυτεμένα δώματα, πράσινα στέγαστρα, εξώστες και κάθετη φύτευση κάνουν εμφανή τη παρουσία τους μέσα και έξω από το κτίριο, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον για τους ενοίκους αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής, συμβάλλοντας στην απομείωση του φαινομένου της “θερμικής αστικής νησίδας” στο κέντρο της Αθήνας. Photo: © Katerina Iakovaki

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

Pelosof, by Post Spectacular Office – Κατηγορία: Μπαρ / καφέ
Το Pelosof των Post Spectacular Office βρίσκεται σε μια εμπορική στοά του 1924 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο ήταν να στεγάσει ένα κλασικό bar / café στο αίθριο του ισογείου και ένα εστιατόριο στο υπόγειο. Ο σχεδιασμός δομήθηκε γύρω από την ιδέα να δημιουργηθεί σε αυτό το εκλεκτικιστικό κέλυφος, ένας χώρος συγκέντρωσης που θα θυμίζει ιστορικό συμπόσιο σε μια ιδιωτική αυλή. Το κέλυφος λειτουργεί σαν περίβλημα ενός ιδιότυπου υπερμεγέθους cabinet de curiosités όπου τα ετερόκλητα αντικείμενα και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου συνδέονται μεταξύ τους σε μια ενιαία οπτική γλώσσα, αυτή των γήινων υλικοτήτων και των neon techno αναλαμπών. Ο χώρος δομείται από αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά αλληλοεπικαλυπτόμενα στρώματα της πόλης και του κτιρίου, δημιουργώντας πολλαπλές αφηγηματικές συνδέσεις. Μια σύνθεση αντικειμένων που υπογραμμίζουν τη συνέργεια του δομημένου αρχιτεκτονικού design με ένα αυθόρμητο και ελεύθερο σύστημα χειροποίητης δημιουργίας και τέχνης.

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΥΜΦΩΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, by ATHENS CREATIVE – Κατηγορία: Αστικός Σχεδιασμός
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το 2017 αποφάσισε τον επανασχεδιασμό της κεντρικής πλατείας της Βουλιαγμένης, γνωστή ως πλατεία Νυμφών. Με μέριμνα του Δημάρχου Κου Γ. Κωνσταντέλλου και μετά από πολλαπλές δημόσιες διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, αφομοιώθηκαν οι παρατηρήσεις της, καθορίστηκε ο στόχος της παρέμβασης και οργανώθηκε η διεκπεραίωση των διαδικασιών ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Η πλατεία Νυμφών, με πάνω από 4 δεκαετίες ζωής, δε λειτουργούσε πλέον ως ζωτικός χώρος στάσης και εκτόνωσης, παραμένοντας απλώς ένα πέρασμα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Η βασική πρόκληση για τους ATHENS CREATIVE σχεδιάζοντας την πλατεία Νυμφών ήταν να δημιουργηθεί μια εκσυγχρονισμένη ελκυστική πλατεία με απολύτως ενδυναμωμένο το δημόσιο, τον ‘πράσινο’ και τον κοινωνικό χαρακτήρα της, με επίκεντρο τον άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και κινητικής δυνατότητας.
Photo: © Γιώργης Γερόλυμπος – Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

The Storyteller Boutique Hotel, by Babatchas – Κατηγορία: Χώρος υποδοχής
Πρόσφατα σχεδιασμένο από την ομάδα των Babatchas Design Studio, το The Storyteller Boutique Hotel στα Μετέωρα συνδυάζει την πνευματικότητα της μοναστηριακής ζωής με τη λαϊκή αρχοντιά του τόπου. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το The Storyteller Boutique Hotel συναντάται δίπλα στο δημαρχείο και τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Πέντε διαφορετικά δωμάτια, όλα σε γήινους τόνους, διαμορφώθηκαν πρόσφατα με βασική έμπνευση το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο των Μετεώρων. Η ζεστή, σπιτική αίσθηση του ξενοδοχείου ολοκληρώνεται μέσω της διαμόρφωσης ενός ενιαίου κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος θυμίζει σαλόνι κατοικίας που φιλοξενεί στιγμές χαλάρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην οικεία, οικογενειακή ατμόσφαιρα συντελεί η ανοικτή κουζίνα όπου ετοιμάζεται καθημερινά και μπροστά στα μάτια των επισκεπτών πλούσιο πρωϊνό. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, η ομάδα των Babatchas Design Studio δανείστηκε στοιχεία από τη μοναστηριακή καθημερινότητα, όπως τα υλικά και οι χρωματικοί τόνοι που κυριαρχούν στις μονές των Μετεώρων.
© Mia Dorier Creative Agency, Ιατροπούλου Μυρτώ

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

MOLDEE, by Taka & Partners – Κατηγορία: Εστιατόριο
Ανατομία ενός πιάτου. Moldee gives shape to high gastronomy. Το Moldee από τους Taka & Partners αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking. Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να είναι μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973. Το ζητούμενο από τους chef ήταν η παροχή ενός χώρου όπου θα αναπτύξουν το όραμά τους, να προσφέρουν δηλαδή στο κοινό μια νέα κατεύθυνση στην διατροφή. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του χώρου μετατρέπονται σε “moldees”, εκπαιδεύονται δηλαδή από τους chef προκειμένου να γνωρίσουν την ποιοτική διατροφή και να τρέφονται με ποιοτικά υλικά και καθαρές γεύσεις στην καθημερινότητά τους.
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, MICHELE TROIANI

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

SAPFOUS CO-LIVING MICRO-APARTMENTS BUILDING, by Barespace – Κατηγορία: Προσθήκη / Επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο
H μετατροπή μίας σειράς από πολύ διαφορετικά κτίρια σε μικρο-κατοικίες από τους Barespace, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες διαβίωσης σταθερά υψηλών προδιαγραφών σε μικρά διαμερίσματα σε διαφορετικά υπάρχοντα κελύφη. Αντλώντας έμπνευση από καμπίνες τρένων και θαλαμηγών, αναπτύσσονται τρεις «μονάδες διαβίωσης» -μία ύπνου, μία φαγητού και μία υγιεινής. Οι μονάδες αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους με διαφορετικούς τρόπους, προσαρμοζόμενες σε διαφορετικής γεωμετρίας διαμερίσματα των διαφορετικών υφιστάμενων κτιρίων. Είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν συνθήκες άνεσης, λειτουργικότητας, υγιεινής και ζεστασιάς. Οι επιφάνειες τους είναι απλές και λείες, χωρίς προεξοχές, για εύκολο καθάρισμα και χωρίς τριβές κίνηση γύρω τους. Οι τρεις μονάδες αποτελούν το Essential Living Unit (ELU), ένα σύστημα τυποποίησης μικρο-κατοικιών. Στόχος είναι, με βάση τα σχόλια των χρηστών και σχεδιαστική έρευνα, το ELU να βελτιώνεται σε κάθε εκδοχή του, δημιουργώντας μια συνεχώς αυξανόμενη ποιότητα διαβίωσης για τους εκάστοτε ενοίκους. Το πρώτο πιλοτικό κτίριο όπου εφαρμόστηκε το σύστημα τυποποίησης μικρο-κατοικιών ELU βρίσκεται στην Καλλιθέα Αττικής.

Grail Awards: Οι 56 υποψηφιότητες για τα ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, φωτισμού και εσωτερικών χώρων

 

REVELATION AND HIGHLIGHTING OF THESSALONIKI’S MONUMENTAL AXIS, by MAKRIDIS ASSOCIATES – Κατηγορία: Αστικός Σχεδιασμός
Η πρόταση από τους MAKRIDIS ASSOCIATES, στόχευε στο να επαναπροσδιορίσει και να αναβαθμίσει τον Ρωμαϊκό άξονα της Θεσσαλονίκης, αποτίοντας φόρο τιμής στα διακεκριμένα αρχαιολογικά σημεία της περιοχής. Παράλληλα, είχε ως σκεπτικό την ενοποίηση των αποσπασματικών αστικών περιοχών και την ενίσχυση των λειτοπυργιών και της αισθητικής της περιοχής. Οι αστικές περιοχές σηματοδοτούνται από συνεχείς καμπύλες χαράξεις και κωνικές διαδρομές που εκτείνονται και έρχονται σε αντίθεση με ευρύτερες περιοχές ξεκούρασης-στάσης.

Kαθώς και οι υποψηφιότητες:
The Inside Out House in Gonatsa, by Etsi Architects – Κατηγορία: Μονοκατοικία
FUEL, by Studiomateriality – Κατηγορία: Κατάστημα ένδυσης/υπόδησης
The life of glass, by Post Spectacular Office – Κατηγορία: Κατάστημα ένδυσης/υπόδησης
I1-45, by Atelier ÁME – Κατηγορία: Κατοικία έως 100 τ.μ.
Demountable Pavilions, by FLUX office – Κατηγορία: Χώρος πολιτισμού
LIKNON, by K-Studio – Κατηγορία: Χώρος πολιτισμού
HAP ▪ Athenian Mosaic, by Fluo architecture and design studio – Κατηγορία: Κατοικία 100 τ.μ. και πάνω
5-shelves-3-baths-1-railing, by en-route-architecture – Κατηγορία: Κατοικία 100 τ.μ. και πάνω
A Jonathan Leaman Kitchen: Apartment renovation in Patras, by Μυρτώ Κιούρτη – Κατηγορία: Κατοικία 100 τμ και πάνω
WWF Greece Headquarters, by Αkarchitects – Κατηγορία: Μεγάλης κλίμακας
Amalias 40 Office Building, by A&M Architects – Κατηγορία: Μεγάλης κλίμακας
Conte Case, by VP Architectural Studio – Κατηγορία: Μη υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη
THE CLIFFHANGER, by ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS – Κατηγορία: Μη υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη
VILLA V, by ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS – Κατηγορία: Μη υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη
Floating cubes, by UMBRAL ARCHITECTURE – Κατηγορία: Μικρή μονάδα (Boutique ξενοδοχείο)
Hidden Ladies, by inDetail Architecture – Κατηγορία: Μικρή μονάδα (Boutique ξενοδοχείο)
Another, by studiomateriality – Κατηγορία: Λοιποί χώροι παροχής υπηρεσιών
Zinodotou Studio, by Georgios Apostolopoulos Architects – Κατηγορία: Γραφείο έως 100 τ.μ.
M-STAT OFFICE, by MIXERING COMERCIAL SL / MINOS DIGENIS ARQUITECTOS – Κατηγορία: Γραφείο 100 τ.μ. και πάνω
Uncle tan’s drinking house, by studiomateriality – Κατηγορία: Μπαρ / καφέ
The Bar by Monogram, by inDetail Architecture – Κατηγορία: Μπαρ/καφέ
PROJECT SPACE, by FORMRELATED – Κατηγορία: Γκαλερί – χώρος έκθεσης
Metaphor Cultural Hub, by PILA STUDIO – Κατηγορία: Γκαλερί – χώρος έκθεσης
Syngrou Avenue Office Complex, by Divercity Architects – Κατηγορία: Συγκρότημα γραφείων
-Κήπος . Μέσον . Αγορά || Νέδοντος οραματισμοί, by Κωνσταντίνο Γουρνά & Παναγιώτα Μούσα – Κατηγορία: Φοιτητική αρχιτεκτονική εργασία
PHARMACY 2030, by Δήμητρα Καδά, Ασημίνα Ιωάννα Σαμπάνη, Χρήστος Μπάκνης – Κατηγορία: Φοιτητική εργασία σχεδιασμού εσωτερικού χώρου
Vamvakou, by Etsi Architects – Κατηγορία: Προσθήκη / Επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο
I1-45, by Atelier ÁME – Κατηγορία: Εσωτερικός χώρος (Μικρή κλίμακα)
Ekies All Senses Resort, by agarch+ architects – Κατηγορία: Χώρος αναψυχής
K22, by Post Spectacular Office – Κατηγορία: Περιοδική έκθεση
FF Pavilion SKG, by Post Spectacular Office – Κατηγορία: Περίπτερο εμπορικής έκθεσης
FF Pavilion ATH, by Post Spectacular Office – Κατηγορία: Περίπτερο εμπορικής έκθεσης
ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛ. ΜΗΧ. ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠ. ΒΟΛΟΣ, by Ομάδα Μελέτης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Κατηγορία: Χώρος Εκπαίδευσης
Esperia Hotel, by Tsolakis Architects – Κατηγορία: Μεγάλη μονάδα (100+ κλίνες)
*Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Ωδείο Αθηνών. Ώρα προσέλευσης: 19:30. Τα βραβεία θα παρουσιάσει ο Αντώνης Φουρλής (Journalist – Huffpost Greece Editor in Chief / ANT1 anchor & producer)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ