Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χωρίς δουλειά στις εκπτώσεις τα καταστήματα - Πως δούλεψαν τις Κυριακές

Η ακρίβεια «ροκανίζει» το μηνιαίο εισόδημα και δεν περισσεύουν για την αγορά, όπως λένε οι έμποροι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Υποτονικά κινείται αυτό το διάστημα η αγορά της Θεσσαλονίκης, παρά τις χειμερινές εκπτώσεις που συνεχίζονται στα καταστήματα έως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Δυστυχώς η αγορά κινείται υποτονικά αυτήν την στιγμή για πολλά επαγγέλματα», αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης, αναφέροντας ως κυριότερο παράδειγμα την ένδυση και την υπόδηση.

Ο ίδιος εκφράζει την απορία του για φωνές που ακούγονται ότι η αγορά «πετάει». Δεν καταλαβαίνω με πιο «μείγμα» το λένε. Εμείς εκπροσωπούμε κατά κύριο λόγο την ένδυση και την υπόδηση, όπου τα πράγματα είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολα, όπως λέει, καθώς δεν αναπληρώθηκε καν ο τζίρος. Παράλληλα, επισημαίνει ότι στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη γκρίνια για την ακρίβεια, τις τιμές της ενέργειας, τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, τα «κόκκινα» δάνεια κλπ. Σε μια τέτοια κατάσταση διερωτάται από πού θα βρει χρήματα ο κόσμος για να τα «ρίξει» στην αγορά. «Μοιραία δεν έχει δουλειά η αγορά, είναι κάτι το οποίο το είχαμε προβλέψει. Είχαμε πει ότι αν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα, δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της αγοράς. Ωστόσο μιλούσαμε εις ώτα μη ακουόντων δυστυχώς», λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Ερωτηθείς για τους τζίρους, επισημαίνει ότι πέφτουν καθημερινά. Τα χρόνια που ζούμε είναι τραγικά όσον αφορά το θέμα του τζίρου. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, περιμέναμε όμως να πλησιάσουμε στα επίπεδα του 2019, που ναι μεν δεν ήταν τα λεγόμενα «καλά χρόνια» αλλά ήταν μια βελτιωμένη κατάσταση σε σχέση με τη δεκαετία της κρίσης αλλά και με τα χρόνια του κόβιντ».

«Υπάρχουν λόγοι που δεν έχει δουλειά»

Αφού βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ούτε μέτρα λόγω κόβιντ υπάρχουν πλέον και έχουμε αναβαθμίσεις και θετικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας , δεν είναι δυνατόν η αγορά να μη λειτουργεί ακόμη. Κάτι πρέπει να γίνει, λένε οι έμποροι, θέτοντας για μια ακόμη φορά το ζήτημα της ακρίβειας σε όλους τους τομείς που ταλανίζει τα νοικοκυριά. «Το ρούχο δεν είναι πλέον είδος πρώτης ανάγκης, όλοι έχουμε σχεδόν γεμάτες ντουλάπες. Ο κόσμος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, πληρώνοντας πρώτα για τα είδη πρώτης ανάγκης… Μη ξεχνάτε ότι έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι τα λεφτά τελειώνουν στις 19 του μήνα… Να πάει να πάρει πουκάμισο, μπουφάν και ρούχα για να του τελειώσουν από τις 15;», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, εξηγώντας ότι είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που δεν έχει δουλειά η αγορά και δεν ανεβαίνει ο τζίρος σε δευτερογενή προϊόντα.

Είναι ενδεικτικό ότι ούτε τις δυο Κυριακές που άνοιξε η αγορά της Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε η προσδοκώμενη κίνηση.

Ούτε οι Κυριακές έσωσαν την παρτίδα

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων πήγε κάτι να γίνει, να ξεκινήσει όπως λένε οι καταστηματάρχες, ωστόσο το δεύτερο Σαββατοκύριακο υπήρχε κακοκαιρία με βροχή, που επηρέασε την κίνηση.  «Η αγορά πλήττεται από τις καιρικές συνθήκες. Ο βροχερός καιρός εκτός από την Κυριακή «έκαψε» και το Σάββατο», επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης. Μπορεί να σημειώθηκε κάποια κίνηση στις αρχές των εκπτώσεων σε συγκεκριμένα τμήματα του κέντρου, ωστόσο ο κ. Φιλιππίδης τονίζει ότι ακόμη και οι πολυεθνικές έχουν πρόβλημα και πτώση τζίρου, γεγονός μοιραίο, αφού «και αυτοί ρούχα πουλάνε». Η διαφορά είναι όμως ότι για ένα μικρό κατάστημα τίθεται ζήτημα επιβίωσης λόγω πτώσης τζίρου. Πάντως κατά τον κ. Φιλιππίδη η υποτονική κίνηση αφορά συνολικά όλες τις αγορές της πόλης και τις περιφερειακές σε Τούμπα, Εύοσμο κλπ.

«Όταν έχει δουλειά, η πίτα μοιράζεται σε όλους, λίγο λιγότερο σε κάποιον λίγο περισσότερο σε κάποιον άλλον. Όταν όμως δεν υπάρχει δουλειά, πάλι μοιράζεται σε όλους…», αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Ραγδαία αύξηση των οδικών ατυχημάτων τα τελευταία 2 έτη - Αύξηση ασφαλίστρων οχημάτων έως 40% λόγω οδικών ατυχημάτων και ακρίβειας
Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας γιατροί ζητούν να διερευνηθεί αν ο κορωνοϊός πυροδοτεί τον καρκίνο και μπορεί να ευθύνεται για την...
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί