Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Προχωρά το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας

Τους βασικούς άξονες παρεμβάσεων της διοίκησής του ανέπτυξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του σημερινού δημοτικού συμβουλίου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε τροχιά μπαίνει η δημιουργία της μετατροπής της πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο Μνήμης καθώς όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Στέλιος Αγγελούδης το πράσινο Ταμείο αποφάσισε την χρηματοδότηση του έργου.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε στον Φεβρουάριο με την δημοπράτηση του έργου. Μια δημοπράτηση που οφείλουμε στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη με κυβερνητικούς φορείς ώστε πριν την έναρξη εργασιών στον περίγυρο χώρο, να υπάρξει λειτουργία ενός ή και δύο χώρων στάθμευσης ώστε να μην απολεσθούν οι θέσεις πάρκινγκ που υπήρχαν στη πλατεία Ελευθερίας. Με το πάρκο Μνήμης και Μουσείο Ολοκαυτώματος θα έχουμε δύο κορυφαία τοπόσημα για διαφύλαξη ιστορικής μνήμης», σημείωσε ο κ. Αγγελούδης και πρόσθεσε πως υπάρχει συνεργασία με φορείς για μια ευρύτερη ανάπλαση της δυτικής εισόδου της πόλης.

Ο ίδιος είπε πως η διοίκησή του εστιάζει στην επόμενη μέρα. «Είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Με ρεαλισμό, ειλικρίνεια και διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και μίλησε για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται σε τομείς όπως η καθαριότητα, οι αναπλάσεις, η κοινωνική πολιτική, ο αθλητισμός κλπ. Διαβεβαίωσε πως «όπου υπάρχει θετική ανταπόκριση από κρατικούς φορείς αυτή αναδεικνύεται και όπου υπάρχει ολιγωρία ή υποχώρηση στα αιτήματά μας θα μας καταγράφεται με τον πιο δυναμικό τρόπο».

5000 δέντρα μέσα στο ’24

Μιλώντας για το πράσινο ο κ. Αγγελούδης είπε πως «το πράσινο απόθεμα βελτιώνεται. Ήδη άρχισαν δεντροφυτεύεις και η εικόνα της πόλης βελτιώνεται.

Πρώτα σε κεντρικές οδούς και έπειτα στις κοινότητες. Από ερχόμενη εβδομάδα συνεργεία θα αναλάβουν δράση για την αποκατάσταση της οδού Δημ. Γούναρη, της πλατείας Αριστοτέλους και έπειτα σε άλλα σημεία που θα ανακοινωθούν». Ο δήμαρχος τόνισε πως μέσα στο ’24 θα γίνει φύτευση 5000 δέντρων και θα δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα νέοι χώροι πρασίνου σε κάθε δημοτική κοινότητα.

Ανέφερε πως υπεγράφη προγραμματική συμφωνία με τον ΦΟΔΣΑ ο οποίος θα συνδράμει στην αποκομιδή ογκοδών.  Μάλιστα διαβεβαίωσε πως η αποκομιδή τους θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, Παράλληλα μίλησε για την πιλοτική εφαρμογή του καφέ κάδου και την ανακοίνωση ωραρίου αποκομιδής  σκουπιδιών ανά κοινότητα, ενώ είπε ότι προσεχώς θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την ανακύκλωση.

5ψήφιος αριθμός για τους πολίτες – 5 αναπλάσεις, 2000 πασαλάκια

Στο πλαίσιο καλύτερης επικοινωνίας με τους πολίτες ο δήμαρχος είπε πως στο επόμενο δίμηνο θα λειτουργήσει ένα τηλεφωνικό κέντρο με 5ψήφιο νούμερο στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να ενημερώνονται για ζητήματα του δήμου.

Εξάλλου αναφέρθηκε και σε πέντε αναπλάσεις που θα γίνουν στην πόλη:

Ξύλινο ντεκ Νέας και Παλιάς Παραλίας, πλατεία Δημοκρατίας, πλατεία Διοικητηρίου, Ολιστικό πρόγραμμα ανάπλασης Άνω Πόλης, άξονας Αριστοτέλους. Ειδικά για την τελευταία είπε πως δεν είναι σύμφωνοι με την προηγούμενη προσέγγιση. Επίσης πρόσθεσε πως θα δημοπρατηθεί το έργο για την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας, όπως το είχε οραματιστεί ο κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Για την κυκλοφορία των κατοίκων είπε πως στοχεύει να είναι πιο φιλική στον πεζό, τον ποδηλάτη, το ΑμεΑ κλπ. Ανέφερε πως την Πέμπτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση επιτροπής κυκλοφοριακού, ενώ όπως είπε θα γίνει μια προσπάθεια μείωσης των κενών μεταξύ των κυβολίθων ώστε να μετριαστεί το πρόβλημα από όσους περνούν τον δρόμο Ελένης Ζωγράφου. Παράλληλα είπε πως εξασφαλίστηκε χορηγία για να μπουν 2000 πασαλάκια σε διάφορες οδούς της πόλης μας.

Οικονομική εξυγίανση

Για τα οικονομικά είπε πως στόχος είναι η εξυγίανση ενώ αναφέρθηκε σε δράσεις που θα εστιάσει η διοίκησή του ώστε να μπουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία πχ αύξηση εισπραξιμότητας ιδίων πόρων και παλιών οφειλών, χρήση της ψηφιοποίησης ώστε βεβαίωση παραβάσεων να γίνεται ψηφιακά,  έγκαιρη είσπραξη μισθωμάτων κλπ.

Είπε πως σχεδιάζονται ένα νέο πολυιατρείο στην β΄δημοτική κοινότητα., η δημιουργία ιατρείων στην 3η και 5η δημοτική κοινότητα, δύο νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε ΟΛΘ και στην οδό Δορυλαίου, και εντός της χρονιάς μετατροπή σχολικών αυλών σε πάρκα γειτονιάς και λειτουργία του πρώτου κλειστού προπονητηρίου στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα.

Στην πολιτική προστασία εξήρε την δουλειά του κ. Μωυσίδη και είπε πως θα γίνουν ενέργειες προς την δημιουργία συντονιστικού επιχειρησιακού οργάνου, και αξιοποίηση εθελοντικών οργανώσεων για δύσκολες στιγμές έντονων καιρικών φαινομένων.

Μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας master plan τουριστικού σχεδιασμού για να αποκτήσει την ταυτότητά της, ενώ για τον πολιτισμό είπε πως θα συνεχιστούν θεσμοί όπως τα Δημήτρια, η Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης κλπ, θα αξιοποιηθούν ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία και θα αναδειχθεί το βυζαντινό στοιχείο της πόλης, ενώ θα γίνει προσπάθεια να γίνουν χώροι πολιτισμού οι χώροι του μετρό. Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελούδης η Θεσσαλονίκη θα είναι ένα non stop festival στον πολιτισμό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη