Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αναξιοποίητο «διαμάντι» ο συνεδριακός τουρισμός - Η δυναμική της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη το 13ο πανελλήνιο συνέδριο του HAPCO & DES, του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αναξιοποίητο «διαμάντι» χαρακτηρίζεται ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός για τη χώρα μας, ένας κλάδος που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, αν αναλογιστούμε ότι ο συνεδριακός τουρίστας είναι υψηλού εισοδήματος και επιπέδου και επενδύει επτά φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα, ενώ αποτελεί και «πρεσβευτή» της Ελλάδας στη χώρα καταγωγής του.

Αν και υπάρχει σημαντική άνοδος στη διεθνή κατάταξη της Ελλάδας στο κομμάτι αυτό, ενώ παρατηρείται και μεγάλη ζήτηση, εντούτοις η χώρα μας θα πρέπει να στοχεύσει στις υποδομές, εκπαίδευση νέων ταλέντων και σπουδαστών και εθνική καμπάνια προβολής, ώστε να καταφέρει να αναδειχθεί ως κορυφαίος προορισμός και να ανέβει ψηλά στην κατάταξη, με τους εκπροσώπους του κλάδου να τονίζουν ότι η χώρα έχει όλες τις προδιαγραφές για να μπορέσει να το καταφέρει.

«Μέσω των δικών μας μετρήσεων και την πολύ μεγάλη ζήτηση που βλέπουμε να έρχεται για την Ελλάδα μπορώ να πω ότι αυτήν την στιγμή η χώρα χάνει περισσότερο από μισό δις ευρώ από συνέδρια και εκδηλώσεις που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στη χώρα λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών, διαθεσιμότητας ή ενδεχομένως πολιτικής τιμών», όπως τόνισε στο περιθώριο του 13ου πανελληνίου συνεδρίου του HAPCO & DES, του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων με τίτλο «The Future is Now», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, η πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Σίσσυ Λιγνού.

hapco-synedrio-thessaloniki.jpg

Όπως είπε η κ. Λιγνού, στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί πως ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος, να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μετάδοση γνώσης και επιστημονικών αποτελεσμάτων και να βοηθήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τη χώρα ως προορισμό συνεδρίων και εκδηλώσεων ώστε να ανέβουμε πολύ ψηλά στη διεθνή κατάταξη. Είναι κάτι που μας αξίζει και δεν το έχουμε καταφέρει έως τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη 

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη που θεωρείται «value for money» προορισμός για συνεδριακό τουρισμό, η χρονιά που διανύουμε προμηνύεται καλή με το ενδιαφέρον για την πόλη να είναι αυξημένο. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι ήδη υπάρχουν δεκάδες requests στο TCB για συνέδρια, συνεδριακούς χώρους κλπ από την κεντρική Ευρώπη αλλά ακόμη και από την Αμερική. Μόνο τον Γενάρη φέτος έφτασαν τα 22 όταν πέρυσι όλο το χρόνο ήταν συνολικά 65. Σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, η Θεσσαλονίκη έχει δυναμική και μπορεί να φτάσει ψηλά. Βέβαια ένα request δεν είναι βέβαιο ότι θα μεταφραστεί τελικά και σε κράτηση.

Στο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού, σε επίπεδο πόλεων, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 51η ΄θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην 78η σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στοιχεία αφορούν το 2022, ενώ για το 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν το φετινό Μάιο. Εκτιμάται πάντως ότι η τάση είναι ανοδική.

O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) κ. Πρόδρομος Μοναστηρίδης, εξέφρασε σε δηλώσεις του την εκτίμηση ότι η χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη από την περσινή.

Η Θεσσαλονίκη φέτος απολαμβάνει μια χρονιά που θα δώσει περισσότερα συνέδρια, μεγαλύτερη δυναμική, όπως είπε.

Οι πρώτες καταγραφές από τα μέλη του TCB είναι ότι έγιναν περισσότερα και καλύτερα και μεγαλύτερα συνέδρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μετά τον κόβιντ υπήρχε περίοδος ομαλοποίησης, αλλά οι υποδομές στο αεροδρόμιο, σε νέα ξενοδοχεία και συνεδριακούς χώρους δίνουν τη δυναμική που της έλειπε για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει ακόμη καλύτερα συνέδρια, όπως είπε ο κ. Μοναστηρίδης, χαρακτηρίζοντας τον προορισμό «value for money».

Ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Μύρων Φλουρής είπε στο περιθώριο του συνεδρίου ότι η Θεσσαλονίκη αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει το ρόλο και τη θέση που πρέπει να πάρει στο κομμάτι του τουρισμού και ειδικά του τουρισμού συνεδρίων.

Μιλώντας για την πόλη, είπε ότι είναι η κατεξοχήν περιοχή που έχει κάνει γνωστή την Ελλάδα για τα συνέδρια, ωστόσο ακόμα και σήμερα, ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των τουριστών κατευθύνεται προς την Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα. «Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε», τόνισε.  Κατά τον ίδιο, το ζητούμενο είναι πώς αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι θα γίνει μέρος των πόλεων, «ώστε να αναπτύσσονται μαζί με όρους οικονομικούς και κοινωνικούς και προφανώς βιωσιμότητας».

Ο Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του την προστιθέμενη αξία που προσφέρει ο συνεδριακός τουρισμός, καθώς δημιουργεί συνθήκες άμβλυνσης της τουριστικής σεζόν και είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο του τουρισμού, όπως τόνισε.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ο εμβληματικός χώρος της ΔΕΘ αποτελεί πολύ σημαντικό “asset” καθώς βρίσκεται στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο και σημείωσε ότι πρέπει γρήγορα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις των υποδομών, ώστε να μπορέσει η Θεσσαλονίκη πραγματικά να χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για συνεδριακό τουρισμό.

Όπως είπε ο πολιτιστικός πλούτος και η γαστρονομία της πόλης  μπορούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στην πόλη ως προορισμό.

«Ελπίζουμε ότι με τις κατάλληλες υποδομές και με το απαραίτητο προσωπικό, ο συνεδριακός θα προσφέρει ακόμη περισσότερα για τη χώρα και τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα», όπως ανέφερε διευκρινίζοντας ότι όταν μιλάμε για υποδομές, μιλάμε για συνεδριακούς χώρους που να μπορούν με ποιοτικά χαρακτηριστικά να υποδέχονται σήμερα τους σύγχρονους συνέδρους.

Συνολικά πάντως οι υποδομές μιας πόλης, από το λιμάνι και το αεροδρόμιο, μέχρι τους οδικούς άξονες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς δημιουργούν ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Η Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης είπε ότι έχουμε ανθρώπους που ονειρεύονται, κατασκευάζουν και σε λίγα χρόνια θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές στο φετινό συνέδριο, που όπως τονίστηκε, έχει σπάσει ρεκόρ συμμετοχών, είναι κορυφαίοι διοργανωτές συνεδρίων στον κόσμο, με μεγάλη εμπειρία και θα αναπτύξουν τις τάσεις και τις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε στον παγκόσμιο κλάδο, τις  νέες τεχνολογίες και τις επείγουσες ανάγκες για αναζήτηση και εκπαίδευση νέων ταλέντων.

Ο Ori Lahav, CEO Kenes Group που αποτελεί έναν από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα ως χώρα στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού.

Tο παρών στο συνέδριο έδωσαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Βίκυ Χατζηβασιλείου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας κ. Βασίλης Γάκης, ενώ το συνέδριο χαιρέτησε διαδικτυακά και η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη.

hapco-synedrio-thessaloniki1.jpg

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers) ιδρύθηκε το 1996, έχοντας ως κύρια επιδίωξη την θεσμική εκπροσώπηση των επαγγελματιών διοργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων και επιχειρήσεων από όλο το εύρος υπηρεσιών και προϊόντων της συνεδριακής αγοράς.

Αποτελείται από περίπου 100 μέλη- κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα.  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη