Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο κτίριο της ΕΥΑΘ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Πρόκειται για ένα πρότυπο κτίριο γραφείων με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα εγκαίνια του εκ βάθρων ανακαινισμένου κτιρίου της ΕΥΑΘ, στην οδό Εγνατία 127, το οποίο έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα.

Έπειτα από δυο χρόνια εργασιών το κτίριο που στεγάζει τις διοικητικές, οικονομικές και νομικές υπηρεσίες καθώς και τη διεύθυνση ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, παραδίδεται στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και αποτελεί  τοπόσημο στην περιοχή, όπως ήταν πάντα, από το 1968 οπότε και πρωτοκτίστηκε το συγκεκριμένο κτίριο ιδιοκτησίας της ΕΥΑΘ.

Το 8οροφο κτίριο των 2.500 τ.μ. δεν αλλοιώθηκε όσον αφορά τους ορόφους και τα τετραγωνικά του, άλλαξε όμως όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση που είναι αναγνωρίσιμη από μακριά, όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Μεντές, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού έργων και ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, ο οποίος ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο νέο κτίριο και παρουσίασε  τα πρωτοποριακά του στοιχεία.

Ειδικότερα, το κτίριο στην ουσία «ξεντύθηκε» ουσιαστικά μέχρι τα μπετά και κατόπιν ενισχύθηκε σύμφωνα με τους νέους στατικούς κανονισμούς και τη σύγχρονη αντισεισμική προστασία και ανακαινίστηκε, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 4,6 εκατ. ευρώ .

eyath-neo-ktirio_5.jpg

Ένα άλλο πολύ βασικό πλεονέκτημα του κτιρίου έχει να κάνει με την ενεργειακή θωράκιση. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 8 kw που έχουν τοποθετηθεί στην ταράτσα του κτιρίου καλύπτουν σε ένα ποσοστό 5-10% τις ανάγκες του κτιρίου, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή από την προστασία που παρέχουν οι γυάλινες κινητές περσίδες, οι οποίες είναι ευδιάκριτες στο εξωτερικό του κτιρίου και στις δυο πλευρές του, σε αυτήν την Εγνατίας και σε αυτήν επί της Μανωλάκη Κυριακού. Οι περσίδες ανοίγουν όταν είναι χειμώνας ώστε το κτίριο να δέχεται το θερμό φως του ηλίου ενώ το καλοκαίρι κλείνουν για να προστατεύουν από τη ζέστη καθώς διαθέτουν ειδική μεμβράνη, αποτελώντας έτσι ηλιοπετάσματα  προστασία του κτιρίου.

eyath-neo-ktirio_11.jpg

Εξάλλου το κτίριο διαθέτει γεννήτρια ώστε να είναι αυτόνομο ενεργειακά σε περίπτωση μπλακ άουτ.

Ταυτόχρονα υπάρχουν εγκατεστημένοι νέοι μηχανισμοί η/μ εγκαταστάσεων και κυρίως θέρμανσης και εξαερισμού έτσι ώστε να υπάρχει αυτονομία στα γραφεία, ανάλογα με το πόσα άτομα βρίσκονται μέσα τη δεδομένη στιγμή και να μην ξοδεύεται ενέργεια σε όλο το κτίριο όταν λόγω ώρας δεν δουλεύουν όλα τα γραφεία.

eyath-neo-ktirio_13.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Μεντέ, η νέα εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου μπορεί να προσομοιαστεί με την αέναη κίνηση του νερού, σαν κυματισμός.

Στους υπόγειους χώρους του κτιρίου υπάρχει εξάλλου ένα εξελιγμένο σύστημα πυρόσβεσης και φυσικά όλοι οι αυτοματισμοί του το καθιστούν αυτόνομο. Υπάρχει επίσης μια πολύ μεγάλη δεξαμενή νερού για τη βοήθεια της πυρόσβεσης.

Επίσης, στο -1 υπάρχει το κέντρο ελέγχου το οποίο αποτυπώνει το κομμάτι όλης της λειτουργίας των δικτύων και εγκαταστάσεων της ύδρευσης της πόλης μας με στόχο σε επόμενο χρόνο να μπορεί να αποτυπώνει και την αποχέτευση και τις μεγάλες βιομηχανίες, δηλαδή τους βιολογικούς καθαρισμούς.  Να μπορούν δηλαδή όλα τα σήματα της λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης να έρχονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της παρακολούθησης ώστε να αξιολογούνται τα αποτελέσματα.

Συνολικά το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει 110 περίπου άτομα, ενώ στο ισόγειο υπάρχει μια αίθουσα συγκεντρώσεων χωρητικότητας 60 ατόμων. Συνολικά σε πλήρη λειτουργία όλη  η εγκατάσταση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 200 άτομα περίπου.

Αξίζει να αναφερθεί και ένα άλλο καινοτόμο στοιχείο. Έξω από το κτίριο τοποθετήθηκε μια όμορφη κρήνη, που προσφέρει δροσιστικό νερό σε όλους τους επισκέπτες. Έτσι μαζί με το συντριβάνι που βρίσκεται απέναντι το νέο κτίριο έχει πλέον τη διάσταση οριοθεσίου. Επίσης να σημειώσουμε ότι η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί έξω από το κτίριο και αναγράφει τις υπηρεσίες που στεγάζονται σε αυτό είναι γραμμένη και στον κώδικα Μπράιγ ενώ υπάρχουν διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ.

eyath-neo-ktirio_6.jpg

Στα εγκαίνια που τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος παρευρέθηκε ο εποπτεύων υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, εκπρόσωποι φορέων, βουλευτές κ.ά.

Εκ μέρους της ΕΥΑΘ ΑΕ τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος δ.σ, καθ. Άγις Παπαδόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Ανθιμος Αμανατίδης και ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Γρηγόρης Πενέλης.

59a857e1-1692-432b-9f15-3d9d54ee371e.jpg

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του TyposThes

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλιος Καζαντζίδης ο Χρήστος Μάστορας - Οι πρώτες εικόνες της ταινίας «Υπάρχω»
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πολυσυζητημένης ταινίας «Υπάρχω» για τη ζωή του τεράστιου Στέλιου Καζαντζίδη
Στέλιος Καζαντζίδης ο Χρήστος Μάστορας - Οι πρώτες εικόνες της ταινίας «Υπάρχω»