Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «SOS» για τους Κήπους του Πασά (ΦΩΤΟ)

Άστεγος ή άστεγοι φέρεται να ανάβουν φωτιά μέσα στη σπηλιά προκαλώντας φθορές στο μνημείο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Την άμεση αντίδραση του αντιδημάρχουΤεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης Πρόδρομου Νικηφορίδη, προκάλεσε μια ανάρτηση στο Facebook για τους Κήπους του Πασά, που απηύθυνε δημόσια έκκληση- sos για το σπουδαίο αυτό μνημείο της πόλης, καθώς, όπως ενημέρωνε, άστεγος έχει βρει μόνιμο καταφύγιο μέσα στη σήραγγα/σπηλιά των Κήπων και για να ζεσταθεί ανάβει φωτιά καταστρέφοντας το μνημείο εν αγνοία του, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων και την ύπαρξη σκουπιδιών στο χώρο, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες. Η ανάρτηση έκανε συγκεκριμένα λόγο για δεκάδες σπασμένα μπουκάλια, άπειρα πλαστικά, παντού σάπια φαγητά (μάλλον από συσσίτια), ούρα και κόπρανα μέσα, έξω και γύρω από το μνημείο.

Ενημερωθείς για την ανάρτηση, ο κ. Νικηφορίδης πραγματοποίησε την επόμενη ημέρα (την περασμένη Δευτέρα) αυτοψία στο συγκεκριμένο μνημείο. Όπως δήλωσε στο «TyposThes» «πήγα αμέσως να δω τι συμβαίνει επειδή πρόκειται για ένα αγαπημένο μέρος». Όπως σημείωσε ο ίδιος δεν διαπίστωσε να υπάρχουν τα σκουπίδια που αποτύπωναν οι σχετικές φωτογραφίες της περασμένης ημέρας, καθώς είχε περάσει από το σημείο η υπηρεσία καθαριότητας και είχε καθαρίσει. Ωστόσο τόνισε ότι είναι φανερό ότι ανάβουν φωτιές στο μνημείο γιατί έχει μαυρίσει η πέτρα. «Αυτό το διαπίστωσα», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι στη διάρκεια παρουσίας του στο χώρο δεν βρήκε κάποιον επί τόπου.

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Γ΄ Κοινότητα στην περιοχή της οποίας ανήκει το μνημείο, με τη διεύθυνση καθαριότητας και τη δημοτική αστυνομία, για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του θέματος.

Ο κ. Νικηφορίδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει βελτίωση στην εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος με τη συνεχή παρουσία της διεύθυνσης καθαριότητας, αλλά τόνισε και τη δυσκολία και τον ιδιαίτερο χειρισμό που απαιτούν τα ζητήματα που αφορούν άστεγους συμπολίτες μας. Είναι δύσκολο, όπως είπε, να υπάρχει αστυνομικός για να φυλάει συνέχεια το μνημείο μην τυχόν και ανάψει κάποιος φωτιά.  Ούτε προφανώς μπορεί να γίνει κάποια περίφραξη του μνημείου για να μην μπορεί να μπει κανείς.

Πρέπει με κάποιον τρόπο να πειστεί αυτός ο άνθρωπος ή αυτοί οι άνθρωποι που έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα, να μην πηγαίνουν εκεί και να μην ανάβουν φωτιές που προκαλούν ζημιά στο μνημείο, ανέφερε.

Σημειώνεται ότι οι Κήπου του Πασά, με τις ιδιαίτερες και ασυνήθιστες πέτρινες κατασκευές -που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής τόπος συνάντησης στη διάρκεια της πανδημίας- βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου και πολύ κοντά στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου. Η κατασκευή του πάρκου ανάγεται γύρω στο 1904.

Δείτε τη σχετική δημοσίευση στο facebook του ξεναγού Τάσου Παπαδόπουλου και τις φωτογραφίες από την κατάσταση που παρουσίαζε το μνημείο την περασμένη Κυριακή

Δείτε την ανάρτηση Νικηφορίδη μια μέρα μετά

Μετά την αυτοψία Νικηφορίδη, ο κ. Παπαδόπουλος επανήλθε με νέα ανάρτηση:

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ: Πότε αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες
Μέσω δύο οδών καθίστανται μαχητά τα τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος
ΑΑΔΕ: Πότε αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες
To ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απριλίου 1967
Η ενίσχυση του ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες και στην προσεχή των ευρωεκλογών αποτελεί εγγύηση εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης, σημειώνει σε ανακοίνωσή του
To ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απριλίου 1967