Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα 6 μέτρα για το κυκλοφοριακό λόγω FlyOver (VIDEO)

Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα κατά τη σύσκεψη στο ΥΜΑΘ για τις εργασίες κατασκευής του FlyOver – Νέα λεωφορεία και ενδεχόμενο τηλεργασίας στο δημόσιο

Του Μιχαηλ Λιάπη

Μέτρα για την μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος που μαστίζει την Θεσσαλονίκη λόγω εργασιών για την κατασκευή του FlyOver, ανακοίνωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κτήριο του ΥΜΑΘ. Παράλληλα μεταξύ των μέτρων που θα υλοποιηθούν εξετάζεται και το ενδεχόμενο της τηλεργασίας για το δημόσιο τομέα.

«Το Fly Over είναι χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την πόλη, όπως αναγνωρίζεται σχεδόν από το σύνολο των φορέων αυτής και όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα σε δημοσκόπηση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Και αυτό γιατί από τη νέα περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης θα μπορούν να διέρχονται - ελεύθερα διοδίων - 10.000 οχήματα ανά ώρα, όταν σήμερα διέρχονται 5.000 οχήματα, ενώ, παράλληλα, αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Οι παρεμβάσεις

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός έχουν ως εξής:

● Εκπόνηση μελετών εφαρμογής για την άμβλυνση των επιπτώσεων στην πόλη υπό τον Συντονισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

● Εκμίσθωση τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για την εξασφάλιση διαδρόμου για τα ασθενοφόρα προς τα Νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου.

● Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών).

● Απόδοση χώρων της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης.

● Περιοδική και συστηματική ενημέρωση των φορέων σχετικά με την εξέλιξη του έργου, στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου.

● Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΟΑΣΘ, με λεωφορεία και προσωπικό.

«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε διατεθειμένοι, να προχωρήσουμε και σε πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με την πορεία και τη δυναμική των επιπτώσεων υλοποίησης αυτού του σημαντικού - για την πόλη - έργου.», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

 

«Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές»

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «το γεγονός ότι στην πόλη – επί πολλά προηγούμενα χρόνια – καρκινοβατούσαν εμβληματικά έργα υποδομών, την υπολειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών και την εύλογη καχυποψία της τοπικής κοινωνίας ως προς την αξιοπιστία μας. Σήμερα προσπαθούμε, με σχέδιο, επιμονή και μεθοδικότητα, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης».

 

Νέα λεωφορεία

Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο υπουργός, ο στόλος των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη θα ενισχυθεί με την προσθήκη 110 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων το 2ο τρίμηνο του 2024. Το χρονοδιάγραμμα τηρείται. «Ενδεικτικά, μετά από τη συνάντησή μας θα μεταβούμε στο Αμαξοστάσιο Σταυρούπολης, όπου θα υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης. 2ον. Προχωρά ο διαγωνισμός για ανάθεση λεωφορειακών γραμμών (όχημα, οδηγός και συντήρηση) σε 250 λεωφορεία, 10 ετών ή νεότερα, για τα επόμενα 10+1 έτη στη Θεσσαλονίκη. 3ον. Βρισκόμαστε στη φάση σχεδιασμού του 2ου διαγωνισμού προμήθειας 750 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων περίπου 225 λεωφορεία αναλογούν στη Θεσσαλονίκη. 4ον. Ολοκληρώθηκε, μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, η ενίσχυση του ΟΑΣΘ με 150 νέους συμβασιούχους οδηγούς. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, διερευνάται η δυνατότητα επέκτασης του χρόνου σύμβασης των νέων συμβασιούχων οδηγών και η δυνατότητα απασχόλησης επιπλέον περίπου 40 οδηγών, έως το τέλος του 2024.

Δηλαδή μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, που προσδιορίζεται για τον φετινό Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα ενεργειών είναι ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, από 245 λεωφορεία του ΟΑΣΘ τον περασμένο Δεκέμβριο, σήμερα προσεγγίζουμε και, ενίοτε, ξεπερνούμε τα 300 λεωφορεία.

» Πρόσθετα, ο ΟΣΕΘ επιβεβαίωσε την αυξητική τάση στις επικυρώσεις εισιτηρίων της αστικής συγκοινωνίας (ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ). Συγκεκριμένα, το 2023, έγιναν 9,6 εκατομμύρια επικυρώσεις εισιτηρίων, 69% περισσότερες από το 2022».

 

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Εργαζόμαστε σε 3 άξονες»

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για θέματα μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου υπογράμμισε: «Στον τομέα των μεταφορών εργαζόμαστε σε τρεις άξονες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος άξονας αποτελείται από πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί πριν από την έναρξη των εργασιών του Fly Over. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται επί του παρόντος. Και ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε στο προσεχές διάστημα. Σε συνεργασία με ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κινηθήκαμε ταχύτατα για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου. Ειδικότερα, ξεκίνησαν άμεσα πέντε νέες γραμμές express οι οποίες προσφέρουν συνολικά 200 νέα δρομολόγια. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους 150 νέους οδηγούς στον ΟΑΣΘ και βρίσκονται ήδη στο τιμόνι. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 20 με εσωτερική μετακίνηση. Έχουμε ήδη 26 νέα οχήματα από τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα αντικαταστάθηκαν 36 παλιά λεωφορεία του ΟΑΣΘ με νεότερα και μεγαλύτερης χωρητικότητας. Το επόμενο διάστημα ο στόλος του ΟΑΣΘ θα εκσυγχρονιστεί με την αύξηση των 110 αμιγώς ηλεκτρικών λεωφορείων».

 

Έρχονται 220 αντιρρυπαντικά λεωφορεία

Για την προμήθεια των επιπλέον 750 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορείων, εκ των οποίων 220 θα λάβει η Θεσσαλονίκη, είπε ότι «συνολικά, από τον Σεπτέμβριο του 2019 υπάρχει αύξηση των οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη κατά 30%. Πιο συγκεκριμένα, τα λεωφορεία που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της πόλης φτάνουν τα 475, όταν το 2019 ήταν 325. Τους τελευταίους δύο μήνες μάλιστα προστέθηκαν 30 οχήματα στις υφιστάμενες γραμμές. Παράλληλα, σε φάση υλοποίησης είναι ο διαγωνισμός για επιπλέον 250 νέα λεωφορεία καθώς έχει ήδη εγκριθεί από τον ΟΣΕΘ η προκήρυξη για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στην περιαστική ζώνη με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ για διάρκεια 15 ετών. Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το αίτημα του ΟΣΕΘ να συνάψει σύμβαση με ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έως τα τέλη του 2024 για τη συνέχιση του συγκοινωνιακού έργου στην ευρύτερη περιοχής της πόλης.

» Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα των μεταφορών μετά την παράδοση της κύρια γραμμής του Μετρό. Ήδη, υλοποιείται η αναδιάρθρωση και ο ανασχεδιασμός των γραμμών και μάλιστα ορόσημο της συγκεκριμένης μελέτης είναι το καλοκαίρι του 2024. Οι πρωτοβουλίες μας αντανακλούν τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

 

Ν. Ταχιάος: «Οι εμπλοκές προέρχονται σκοπίμως και εξυπηρετώντας ιδιοτελή συμφέροντα»

Από την μεριά του ο υφυπουργός Υποδομών και Υεταφορών και αρμόδιος για θέματα υποδομών Νίκος Ταχιάος υπογράμμισε ότι “ Η κυκλοφορία αυξάνεται και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται και η μόνη λύση ήταν, εκτός των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, η μόνη λύση για την αποτροπή της εισόδου αυτοκινήτων στο κέντρο ήταν να επεκταθεί ο περιφερειακός. Επελέγη η λύση του Flyover η οποία είναι αυτή που θα επιτρέψει να μην ζούμε σε τρία χρόνια από σήμερα -τον Μάιο του 2027 θα τελειώσουν οι εργασίες- συνθήκες όπως αυτές οι οποίες διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σήμερα» σημείωσε.

«Μόλις το μετρό παραδοθεί, και αυτό θα γίνει τον Νοέμβριο, θα γίνει σαφές ότι και στη Θεσσαλονίκη τα έργα τελειώνουν. Παρακαλώ πάρα πολύ να έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι αν δεν υπάρξουν άλλες εμπλοκές, οι οποίες θα προκληθούν σκοπίμως και εξυπηρετώντας ιδιοτελή συμφέροντα, θα έχουμε την περάτωση του Flyover στον χρόνο που σας έδωσα προηγουμένως.

Μαγικό ραβδακι που ξαφνικά θα έρθει να ανατρέψει εντελώς τις επιπτώσεις ενός έργου που εκτελείται δεν υπάρχει. Είναι σαφές ότι η πόλη θα βρίσκεται σε μια αναστάτωση για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να περατωθεί το έργο. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατότερο για να μπορέσει αυτός ο χρόνος να βραχυνθει αλλά και να νιώσουν οι πολίτες ότι αυτό που έρχεται είναι κάτι καλύτερο για τους ίδιους και για πόλη» κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

 

Σκέψεις για τηλεργασία στο δημόσιο

Από πλευράς του ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης επεσήμανε: «Οι δράσεις και παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην κατεύθυνση ακριβώς της βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών. Από την άλλη έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις από αλλά συναρμόδια Υπουργεία, όπως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ενισχύσει πολύ σημαντικά την Τροχαία της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή 150 στελέχη της Τροχαίας εποπτεύουν τους βασικούς οδικούς άξονες πόλης, προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων. Παράλληλα, έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με μηχανές και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ έχει δημιουργηθεί κοντά στον Περιφερειακό, στο γήπεδο του Παύλου Μελά, του δήμου Νεάπολης – Συκεών έχει δημιουργηθεί μια βάση για την τοποθέτηση ασθενοφόρου, ώστε να επιλαμβάνεται τέτοιων περιστατικών.Επίσης, έχουν αποφασιστεί επιπρόσθετες ενέργειες, οι οποίες εξετάζονται, όπως το ζήτημα της τηλεργασίας για τον δημόσιο τομέα. Μένει να δούμε κατά πόσο είναι δυνατό να υλοποιηθεί. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα και συνεχίζουμε τις εργασίες του Συντονιστικού με τους αρμόδιους φορείς», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, Τέλος σημειώνεται ότι στην ευρείας κλίμακας σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος, η Υφυπουργός Μεταφορών κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Μιχάλης Μπεκίρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, η Διευθύντρια της Τροχαίας Θεσσαλονίκης κα. Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Καλογερούδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εγνατίας Οδού κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού κ. Κώστας Κουτσούκος και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ κ. Ντίνος Μπενρουμπή.

Δείτε το video και τις φωτογραφίες του TyposThes από τις ανακοινώσεις:

 

anakoinoseis_staikouras_flyover_1.jpg
anakoinoseis_staikouras_flyover_2.jpg
anakoinoseis_staikouras_flyover_3.jpg
anakoinoseis_staikouras_flyover_4.jpg
anakoinoseis_staikouras_flyover_6.jpg
anakoinoseis_staikouras_flyover_5.jpg
anakoinoseis_staikouras_flyover_7.jpg
anakoinoseis_staikouras_flyover_8.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ