Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κολλέγιο Ανατόλια: Κλείνει 100 χρόνια ζωής στη Θεσσαλονίκη – Από 13 σε 5.000 μαθητές

Προγραμματίζει επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τον έναν αιώνα ζωής του στην πόλη μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Εκατό χρόνια προσφοράς στο χώρο της εκπαίδευσης συμπληρώνει φέτος το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και το γιορτάζει με μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται η λειτουργία επετειακής ιστοσελίδας (100.anatolia.edu.gr) με πληροφοριακό υλικό, επετειακή έκδοση για τον έναν αιώνα ζωής με 100 προσωπικότητες του σχολείου που έχουν ξεχωρίσει, γιορτές για τους απόφοιτους, τουρνουά μπάσκετ, αλλά και μια περιοδική έκθεση τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με τίτλο «Anatolia 100 Θεσσαλονίκη» που θα αναδείξει άγνωστες πτυχές της διαδρομής του Κολλεγίου αλλά και την σχέση του με την ιστορία της πόλης μας.

Ξεκινώντας από την Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας θα βγει στο «φως» μέσα από τις συλλογές του Αρχείου, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Τον σχεδιασμό της έκθεσης έχει αναλάβει το δημιουργικό γραφείο Post – Spectacular Office/ P-SO σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Αλμήνης Πάκα.

Εξάλλου η απόφοιτος του σχολείου, Ζακλίν Λέντζου θα γυρίσει και μια ταινία μικρού μήκους για το Κολλέγιο με την συμμετοχή 100 μαθητών, ενώ τον Απρίλιο θα αναβιώσει το Alumni Drama Club, ομάδα θεάτρου του Συλλόγου Αποφοίτων με μια ροκ παραγωγή «Άμλετ» στη σκηνή του θεάτρου Παππάς» στο campus του Ανατόλια.

Και στις 7 Ιουνίου θα κατασκευαστεί και θα φυτευτεί μια χρονοκάψουλα που θα ανοιχτεί σε 100 χρόνια ταξιδεύοντας μηνύματα από το σήμερα στο μέλλον.

Από τους 13 στους 5000 μαθητές

Ήταν στις αρχές του 1924 όταν το Κολλέγιο λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και των διώξεων των χριστιανικών πληθυσμών υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Μερζιφούντα και να λειτουργήσει στη νέα του εστία τη Θεσσαλονίκη.

«Από τους 13 μαθητές, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τις πρώτες πρόχειρες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Χαριλάου, πλέον έχουμε 5000 μαθητές. Το 2012 με την κρίση αποφασίσαμε να μην συρρικνωθούμε, αλλά να επεκταθούμε. Δέκα χρόνια μετά και μετά από αρκετή προσπάθεια, οι στόχοι μας έγιναν πραγματικότητα. Διπλασιάσαμε τις υποτροφίες που δίνουμε και παρέχουμε μαθήματα σε ένα σχολείο που διαθέτει εξωστρέφεια και κοινωνικό αποτύπωμα, έχει αξιοκρατικό σύστημα, διαφάνεια και σέβεται τον άνθρωπο. Κινητήρια δύναμή μας είναι η ιστορία ανθρώπων που πίστεψαν στην εκπαίδευση», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος σε εκπροσώπους των ΜΜΕ κατά την διάρκεια γεύματος που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο Macedonia Hall. Παράλληλα τόνισε πως στόχος των επετειακών εκδηλώσεων είναι όχι απλώς να αναδειχθεί η ιστορία του σχολείου αλλά να γίνει αντιληπτό το πόσο στενά είναι δεμένη η ιστορία της πόλης με την ζωή του σχολείου. «Η χρονιά αυτή είναι για εμάς ένα ορόσημο, θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ελπίδα και η Ελλάδα ξεπερνάει προβλήματα του παρελθόντος», συμπλήρωσε.

anatolia-1.jpg

 

anatolia-2.jpg

 

Το προφίλ του Κολλεγίου Ανατόλια

stem_center-anatolia_5.jpg

Το Κολλέγιο Ανατόλια έχει παρουσία και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης και περιλαμβάνει: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και πρόγραμμα διεθνούς απολυτηρίου, το Pinewood The American College of Thessaloniki, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας «Κασσάνδρα», το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά, το Bridge Bilingual Program, το Rainbow (θερινό πρόγραμμα για παδιά0 και το γραφείο εξετάσεων αγγλικής γλώσσας του Michigan University, MSU-CELC και MSU- CELP στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο 20% υπολογίζεται το ποσοστό των μαθητών του που παίρνει υποτροφία (ολική , μερική ή με μορφή οικονομικής βοήθειας), ενώ υπολογίζεται ότι στα 4.5 εκατ δολάρια διατέθηκαν σε υποτροφίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου, του ACT και του Pinewood είναι περισσότεροι από 17.000.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 37 εκατ δολάρια από δωρεές μεγάλων οργανισμών και ιδιωτικών φορέων, αλλά και απλώς ιδιωτών για ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών, την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, την ενίσχυση υποδομών και την κατασκευή κτιρίων για εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι μεγάλοι δωρητές των επετειακών δράσεων που προγραμματίζονται αυτή τη χρονιά είναι η Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη