Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Πλημμυρίζει» μυρωδιές η ΔΕΘ – Έρχεται η έκθεση Artozyma

Από 24-26 Φεβρουαρίου η γιορτή του κλάδου της αρτοζαχαροπλαστικής στην πόλη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σημείο συνάντησης του κλάδου αρτοζαχαροπλαστικής θα αποτελέσει η έκθεση ARTOΖΥΜΑ που διοργανώνεται 24-26 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την παρουσία δεξιοτεχνών του κλάδου και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις γαστρονομίας και γευστικής εκπαίδευσης αλλά το 6ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού.

Από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo εκτιμούν ότι θα είναι μια πολύ επιτυχημένη έκθεση καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο διευθύνων σύμβουλος της έκθεσης κ. Κυριάκος Ποζρικίδης το ψωμί και το γλυκό είναι στο DNA της πόλης, της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων και για το λόγο αυτό αναμένεται μεγάλη επισκεψιμότητα και από χώρες των Βαλκανίων. Είναι ενδεικτικό ότι σημειώνεται αύξηση 46% στον αριθμό άμεσων εκθετών σε σχέση με το 2022. Παράλληλα το  φετινό εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ -HELEXPO συνεχίζεται με την ATHENS INTERNATIONAL JEWELLERY SHOW από 23-26 Φεβρουαρίου, η οποία διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Metropolitan Expo.

artozyma24.jpg

Τα στοιχεία της φετινής Artozyma

Η ΑΡΤΟΖΥΜΑ, το πιο γιορτινό κλαδικό γεγονός της αρτοζαχαροπλαστικής, που απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες, διοργανώνεται με 206 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους), εκ των οποίων οι άμεσοι ξένοι εκθέτες προέρχονται από 8 χώρες, αλλά και με ένα πρόγραμμα ξένων hosted buyers από 12 χώρες και ομαδικές επισκέψεις από Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Το εκθεσιακό κέντρο θα γεμίσει για μια ακόμη φορά μυρωδιές, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, "θα φιλοξενήσουμε στο πλαίσιο της ARTOZYMA το 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, έναν θεσμό που αγκαλιάζει τους νέους αρτοποιούς και αναδεικνύει σε κάθε του διοργάνωση την Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας. Επίσης, θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα bakery και pastry labs με ευφάνταστες δημιουργίες της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής. Μεταξύ άλλων υποδεχόμαστε και τον Ιταλό δεξιοτέχνη της υψηλής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, Matteo Manuini, που έρχεται στην ARTOZYMA για να παρουσιάσει νέες τεχνικές για ζύμες φούρνου και ζαχαροπλαστείου".

artozym.jpg

 Οπως είπε ο κ. Ποζρικίδης η φετινή ΑRΤΟΖΥΜΑ, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το 2016 και μετά χωρίς την Detrop Boutique, καταγράφει αύξηση εκθετών με έτοιμα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα οποία απευθύνονται σε δίκτυα διανομής, αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, καφέ κτλ, ενώ συγκεντρώνει μετά από απουσία στις τελευταίες διοργανώσεις ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης. Η γαστρονομία και ο δυναμισμός του κλάδου της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής αποτυπώνονται στο πλήθος των εκθετών της ARTOZYMA, που προέρχονται από το πεδίο των πρώτων υλών και των μηχανημάτων ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού, του εξοπλισμού, των εργαλείων, των έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων, του καφέ-ροφημάτων και μηχανών παρασκευής και της συσκευασίας. Ο συνολικός αριθμός ξένων Hosted Buyers και ομαδικών επισκεπτών θα υπερβεί τους 100.

Θεσσαλονίκη, η πόλη του γλυκού

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του γλυκού, όπως επεσήμανε ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και α΄αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδίας Ζαχαροπλαστικών και Αρτοποιητικών Ομοσπονδιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το γλυκό είναι ένα από τα πιο «εξαγώγιμα» προϊόντα στη Θεσσαλονίκη καθώς φεύγοντας από την πόλη όλοι κουβαλούν ένα κουτί γλυκά. Αναφερόμενος στην φετινή Artozyma είπε ότι θα υπάρχει ένα ιδιαίτερο τρίγωνο πανοράματος για φωτογράφηση στο περίπτερο της Ομοσπονδίας, υπενθυμίζοντας ότι τόσο για το τρίγωνο πανοράματος όσο και για το κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει κατατεθεί εδώ και 1,5 χρόνο φάκελος για την αναγνώρισή τους ως ΠΓΕ και οι δυο εμπλεκόμενοι κλάδοι ευελπιστούν να υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις.

Ο ίδιος είπε ότι το γλυκό έχει μείνει πολύ πίσω στην Ελλάδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Ρουμανία συνολικά 38 γλυκά είναι αναγνωρισμένα ως ΠΓΕ, ενώ στην Ελλάδα μόλις 2, το μελεκούνι Ρόδου και το κουμ κουατ Κέρκυρας.

 «Είμαστε τυχεροί που ζούμε στη Θεσσαλονίκη και απολαμβάνουμε γλυκά που κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα απολαύσουν», πρόσθεσε ακόμη. Ζήτησε ωστόσο στήριξη του κλάδου από την πολιτεία, υπενθυμίζοντας ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι στο 13% ενώ στη Γαλλία στο 6%. Το ψωμί δε στην Ισπανία και τη Βουλγαρία υπόκειται σε μηδενικό ΦΠΑ. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση, πώς θα κατεβάσουμε τελικά το κόστος του καταναλωτή αν δεν υπάρχει πραγματική βούληση από την πολιτεία», διερωτήθηκε.

artozym1.jpg

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρασκευάζεται παγωτό από φρέσκο γάλα ενώ για πρώτη φορά θα γίνει και η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας με αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα. Ανέφερε ακόμη ότι θα γίνει και εργαστήριο για το θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα απασχολήσει τον κλάδο από την 1η Απριλίου.

Ο κόσμος ψάχνει το καλό ψωμί

Από την πλευρά της η κ. Έλσα Κουκουμέριαπρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, επεσήμανε ότι τα νούμερα της φετινής έκθεσης δείχνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη στον κλάδο παρά τα προβλήματα. Όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια των συνεχόμενων κρίσεων έκλεισαν αρτοποιεία, ωστόσο ο κλάδος δείχνει δυναμική. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ενεργειακό κόστος, δεδομένου ότι μιλάμε για ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Επανέλαβε ότι το διάστημα 2022-23 το ενεργειακό κόστος και ειδικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε να σημειώνει αύξηση της τάξης του140%, από 6-8 λεπτά που ήταν το 2021 στα 45-50 λεπτά. Βοήθησαν λίγο οι επιδοτήσεις, ανάφερε.

psomi-artozyma.jpg

Η εικόνα σήμερα αναφορικά με την ονομαστική τιμής της κιλοβατώρας, μέσα από πρόγραμμα που έκανε η Ομοσπονδία για όλους τους αρτοποιούς, είναι στα 15 λεπτά. «Δεν είναι ακόμη στα επίπεδα της προηγούμενης κατάστασης και δε ξέρουμε αν θα φτάσει ποτέ εκεί», όπως τόνισε, ωστόσο η σταθερότητα που παρατηρείται, βοηθά από εδώ και πέρα στο να κρατούν τις τιμές σε ένα επίπεδο που να είναι ελκυστικές για τον καταναλωτή. Πρόσθεσε πάντως ότι ούτως ή άλλως δεν έχουν αυξήσει τις τιμές στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα από τον Μάρτιο του 2023, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί και μείωση στην κατανάλωση ψωμιού. Παρατηρείται όμως μια μετακίνηση του καταναλωτή σε πιο ιδιαίτερα ψωμιά . «Ο κόσμος ψάχνει το πιο καλό ψωμί», όπως είπε και διατίθεται να πληρώσει και παραπάνω αρκεί να είναι καλό και φρέσκο, σημείωσε η κ. Κουκουμέρια προσθέτοντας ότι πολλές φορές οι χαμηλές τιμές κρύβουν πολλές παγίδες.

Για μας τους αρτοποιούς το μότο φέτος στην έκθεση είναι «το φρέσκο έχει όνομα», όπως είπε.

Αναφέρθηκε και στη διάκριση της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας η οποία έλαβε την 7η θέση μεταξύ 12 χωρών πριν ένα μήνα σε διαγωνισμό στη Γαλλία αλλά και στο 6ο Πρωτάθλημα ψωμιού στο οποίο συμμετέχουν 6 ομάδες από την Κρήτη, την Αθήνα, το Γαλάτσι, την Β. Ελλάδας και την Καστοριά. Μεταξύ άλλων θα διαγωνιστούν και για καλλιτεχνικό ζυμάρι με θέμα τη μουσική.

Έκθεση για το κόσμημα στην Αθήνα

Σχεδόν παράλληλα, από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου, διοργανώνεται στο Metropolitan Expo η ATHENS INTERNATIONAL JEWELLERY SHOW με συνολικά 370 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους), μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου του κοσμήματος, των ωρολογίων και των πολύτιμων λίθων Μάλιστα, από τους 370 εκθέτες οι άμεσοι είναι 240 και προέρχονται από Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ινδία, Γερμανία, Βέλγιο και Εσθονία.

Στην έκθεση θα «τρέξει» και πρόγραμμα επιλεγμένων ξένων εμπορικών επισκεπτών (hosted buyers).

jewelery-athen.jpg

Σημαντική στιγμή στην έκθεση θα είναι η πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησε η ΠΟΒΑΚΩ για το ελληνικό κόσμημα και την ιστορία του. Έχει τίτλο «Love in the making”, είναι διάρκειας 9 λεπτών και στόχο έχει όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών και του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκηςκ. Πέτρος Καλπακίδης, να προωθήσει το ελληνικό κόσμημα και εκτός συνόρων.

Όπως είπε, το design και τα έμπειρα χέρια των ελλήνων δημιουργούν αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας τα οποία πρέπει να αναδειχθούν. Ο ίδιος αναφερόμενος στην πορεία του κλάδου, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα με το ενεργειακό κόστος και το κόστος πρώτης ύλης, ωστόσο το 2023 έκλεισε καλά για τον κλάδο και «ευελπιστούμε ότι και το 2024 θα πάει καλά με τη βοήθεια και από τον τουρισμό». Έθεσε επίσης ζήτημα παράτασης της προσαρμογής στο μέτρο που αφορά τη διασύνδεση των POS, καθώς όπως είπε υπάρχει πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις.

Όσο για την έκθεση εκτίμησε ότι θα έχει αυξημένη επισκεψιμότητα. Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται και ομιλίες για επίκαιρα ζητήματα του κλάδου του κοσμήματος και της γεμολογίας (όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις ΕΔΩ

Τζήκας: Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή εκθεσιακά

Την εκτίμηση ότι το 2024 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την έκθεση, εξέφρασε ο κ. Τάσος Τζήκας. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα γυρίσουμε σε πολύ σημαντικές εκθεσιακές εποχές για την πόλη και τη χώρα. Αναφέρθηκε στην Agrotica η οποία ήταν πολύ επιτυχημένη αλλά και στην πρωτοβουλία για χώρους πάρκινγκ που εφαρμόστηκε στη διάρκειά της μεγάλης αγροτικής έκθεσης, λέγοντας μάλιστα ότι θα τη συνεχίσουμε σε εκθέσεις που έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα». Εξάλλου, στις επόμενες εκθέσεις που ακολουθούν αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo κ. Αλέξης Τσαξιρλής, επισημαίνοντας ότι σχεδόν κάθε 15 ημέρες θα υπάρχει και μια νέα έκθεση στο εκθεσιακό κέντρο.

ΧΡΗΣΙΜΑ

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας της Artozyma

24-26/2/2024

Σάββατο & Κυριακή 10:00-19:00

Δευτέρα 10:00-18:00

Ελεύθερη είσοδος ΜΟΝΟ σε επαγγελματίες, κατόπιν εγγραφής

Όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις της ARTOZYMA και το σύνολο της ενημέρωσης για την έκθεση μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ