Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πολυεθνικές σε αναζήτηση γραφείων - Σε ποιες περιοχές, με τι τιμές

grafeia-hub-26

Οι πολυεθνικές που αναζητούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη

Σε ιδιαίτερα ανοδική πορεία κινείται η αγορά γραφείων στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως κινητήριο δύναμη το ισχυρό ενδιαφέρον που δείχνουν τα τελευταία χρόνια μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για τη μίσθωση γραφείων έκτασης από 1.000 έως 2.000 τ.μ. σε περιοχές κοντά στο κέντρο.

Την ώρα που τόσο στην περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης όσο και στα ανατολικά προάστια, σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά projects που θα αυξήσουν το απόθεμα γραφειακών χώρων και κατά συνέπεια τις αξίες τους που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αγορά της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο powergame.gr o Δημήτρης Τζιβράς γενικός διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της ATRIA Group, μέλους του CBRE, η αγορά γραφείων της πόλης έχει μικρό και παλαιωμένο απόθεμα, ωστόσο η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά και τα νέα μεγάλα αναπτυξιακά projects θα δώσουν νέα ώθηση στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων. Στο παρελθόν, τα μισθώματα στα γραφεία δεν ξεπερνούσαν τα 6 με 7 ευρώ τ.μ., ωστόσο σήμερα υπάρχει σημαντική άνοδο στις αξίες. Συγκεκριμένα, τα παλιά κτίρια γραφείων βρίσκονται λίγο κάτω από τα 10 ευρώ ανά τ.μ., ενώ όσα βρίσκονται σε τοποθεσίες πρώτης προβολής και είναι πράσινα, σύγχρονα κτίρια νοικιάζονται για 15 ευρώ το τ.μ. Σε ό,τι αφορά τους νέους χώρους που ήδη βρίσκονται στα σκαριά, όπως τα συνολικά 21.000 τ.μ. γραφείων που θα κατασκευαστούν στο επιχειρηματικό κέντρο «Hub 26» της Dimand, πρόκειται να ενοικιαστούν για πάνω από 15 ευρώ το τ.μ.

Οι  περιοχές που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για νέες γραφειακές αναπτύξεις, όπως υποστηρίζει κ. Τζιβράς, βρίσκονται ανατολικά, πέριξ του Mediterranean Cosmos. Πρόκειται δηλαδή για τμήματα που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Πυλαίας, Θέρμης και Θερμαϊκού και τα οποία αποτελούν στην πραγματικότητα μία επιχειρηματική γειτονιά που έχει σοβαρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχαν μόνο βιομηχανικά κτίρια με 0 συντελεστή δόμησης.

Στην εν λόγω περιοχή η εισηγμένη Epsilon Net, αγόρασε κτίριο 7.200 τ.μ., το οποίο και ανακαινίζει προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτό όλες οι κεντρικές υπηρεσίες και οι τεχνολογικές δομές του Ομίλου. Στα 40 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική επένδυση της Acsion Ltd. από τη Νότια Αφρική, του ομογενή επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Φίλκεραμ Johnson στην Πυλαία. Το εν λόγω ακίνητο θα μετατραπεί σε κτίριο μικτής χρήσης. Ακόμη, σε αναζήτηση σύγχρονων χώρων γραφείων βρίσκεται και ο αμερικανικός κολοσσός των ασφαλίσεων Chubb, που επίσης έχει έρθει με Τμήμα Ι.Τ. στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να εξασφαλίσει περίπου 4.000 τ.μ., μέσα στο 2024.

Ήδη, τα τελευταία χρόνια, η αγορά των γραφείων, που το διάστημα  2018-2019 αφορούσε περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα, κατάφερε «πάρει τα πάνω της». Η Pfizer στο Εast Plaza και στην Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, έχει συνολικά 11.000 τ.μ. και πάει σε επέκταση του κυρίως συγκροτήματος. Η Deloitte έχει μισθωμένα περί τις 4.500 τ.μ., σε Τεχνόπολη και Phoenix Center, η οποία ωστόσο επρόκειτο να μετακινηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις παλιές καπνικές αποθήκες του λιμένα συνολικής έκτασης 13.700 τ.μ. Το κτίριο μισθώθηκε από τον ΟΛΘ στην Deloitte και πρόκειται να ανακαινισθεί πλήρως, προκειμένου να στεγάσει το αυξημένο προσωπικό της επιχείρησης.

Επίσης, η Accenture μίσθωσε ανατολικά μεγαλύτερους χώρους, άνω των 1.000 τ.μ. στο κτίριο ‘Morris’. Η Κaizen Gaming (σ.σ.Stoiximan) και Sani/Ikos, μίσθωσαν μεγάλους χώρους, στο επιχειρηματικό κτίριο επί της οδού Χάλκης 8, στην Πυλαία και στη γειτονιά του Mediterranean Cosmos. Η Kaizen μίσθωσε περί τα 1.000 τ.μ. και η Sani/Ikos άνω των 2.000 τ.μ. Στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ισχυρό μπάσιμο θέλουν να κάνουν και τα call centers. Σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες εταιρείες εξυπηρέτησης επιχειρήσεις, ήδη η Teleperformance και η TaskUs αναζητούν υψηλού επιπέδου χώρους γραφείων.

Πηγή: powergame

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Παράσταση με συμμετοχή κρατουμένων των Φυλακών Διαβατών
Παράσταση του Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) ανέβηκε το πρωί, σε συνεργασία με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης και...
Θεσσαλονίκη: Παράσταση με συμμετοχή κρατουμένων των Φυλακών Διαβατών
Κώστας Λαπαβίτσας: Χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή οικονομικών πανεπιστημίου Λονδίνου, π. Βουλευτή, υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜΕΡΑ25 /...
Κώστας Λαπαβίτσας: Χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη