Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο σφυρί ακίνητο μεγάλης εταιρείας αλλά με ενδιαφέρον «μηδέν»

Άγονος ο πλειστηριασμός άλλοτε κραταιάς εταιρείας

Άγονος ο πλειστηριασμός για μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα της άλλοτε πανίσχυρης εταιρείς Καπνική Μιχαηλίδης στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Στον πλειστηριασμό για το ακίνητο της ετιαρείας που είχε φτάσεις στις 4 κορυφαίες στον κόσμο, δεν βρέθηκε κανείς ενδιαφερόμενος, με αποτέλεσμα ο πλειστηριασμός να ματαιωθεί.

Σε αντίθεση οι πλειστηριασμοί των δύο ακινήτων ιδιοκτησίας του Αλέξανδρου Ι. Μιχαηλίδη, προέδρου και CEO της Καπνικής: ένα διαμέρισμα και ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, ολοκληρώθηκαν, καθώς βρέθηκαν αγοραστές δίνοντας ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης. Ήτοι 93.001 και 81.001 ευρώ αντίστοιχα.

Επισπεύδουσα για το βιομηχανικό ακίνητο της άλλοτε πανίσχυρης εταιρείας επεξεργασίας καπνού ήταν η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank AG – δια του υποκαταστήματός της στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Το συνολικό ποσό της απαίτησης ανέρχεται σε 253.554.515,41 ευρώ ενώ το ποσό της εκτέλεσης είναι 500.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ. μετά του επ’ αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ. και βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς και συγκεκριμένα επί του 2ου χλμ της επαρχιακής οδού Σιταριάς-Πολυκάστρου.

Επί του γηπέδου έχει ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού επιφάνειας 81.602 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν τμήμα μίας μεγαλύτερης βιομηχανικής εγκατάστασης επεξεργασίας και αποθήκευσης καπνών που ωστόσο δεδομένης της χρήσης των κτισμάτων που περιλαμβάνει δύναται να λειτουργήσει και ως αυτόνομο ακίνητο.

Οι εν λόγω κτιριακές εγκαταστάσεις είναι συνολικής δόμησης και κάλυψης 64.909,93 τ.μ.και 45.329,64 τ.μ. αντίστοιχα και περιλαμβάνουν το βιομηχανοστάσιο.

Πιο αναλυτικά το βιομηχανοστάσιο αποτελεί ένα ισόγειο κτίσμα παραλληλόγραμμου σχήματος που εξυπηρετούσε την διαλογή και επεξεργασία καπνού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θαλάμους τεχνητής ωρίμανσης, γραφειακούς χώρους και βοηθητικούς χώρους (κουζίνα,WC και χώροι προσωπικού).

Τα δάπεδα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα ή επενδεδυμένα με συνθετικό υλικό και κεραμικά πλακίδια κατά περίπτωση, ενώ η εσωτερική τοιχoποιία και οροφή των θαλάμων τεχνητής ωρίμανσης φέρουν επένδυση από μονωμένα πάνελ πολυουρεθάνης.

Αναφορικά με το κτίριο φυσικής ζύμωσης πρόκειται για διώροφο κτίσμα παραλληλόγραμμου σχήματος που λόγω της μορφολογίας και κλίσης του εδάφους το ισόγειο προς τα ΒΑ βρίσκεται σε υπόγειο επίπεδο και αντιστοίχως ο 1ος όροφος σε επίπεδο ισογείου.

Η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων επιτυγχάνεται μέσω 4 μεταλλικών κλιμακοστασίων και 5 υδραυλικών ανελκυστήρων. Τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα (εστιατόριο, αποθήκη κ.λπ.) είναι ισόγεια και ποικίλων κατασκευαστικών προδιαγραφών.

Στο απόγειο της δόξας της η «Καπνική Μιχαηλίδης», με ιστορία 136 ετών, διατηρούσε τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Bιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley, αλλά και παρουσία, με εργοστάσια και θυγατρικές σε οκτώ χώρες (Β. Μακεδονία, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία και Βουλγαρία).

Προ 12ετίας, στη χρήση του 2012, ο τζίρος της έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δάνεια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2016 η εταιρεία κατέρρευσε μετά τις κατηγορίες των τραπεζών που την δάνειζαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών, ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.

Συγκεκριμένα, υπήρξε δέσμευση των ποσοτήτων καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που είχε αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ (“Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος”) μετά από έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε σχέση με τις επίσημες δηλώσεις της εταιρείας.

Η εξέλιξη προκάλεσε σωρεία προβλημάτων στους παραγωγούς, αλλά και τους εργαζομένους της «Καπνική Μιχαηλίδης», ενώ έκτοτε ξεκίνησε ένα «σήριαλ» στις δικαστικές αίθουσες και τις αποθήκες της εταιρείας, με πολλά επεισόδια…

Στην πορεία τα δικαστήρια αναγνώρισαν την κυριότητα των παραγωγών επί των καπνών της σοδειάς του 2016, που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2017 οι καπνοπαραγωγοί κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, πετυχαίνοντας να πάρουν πίσω 1.400 τόνους καπνών που τους μετέφεραν σε άλλες αποθήκες. Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ποσότητα καπνών πρέπει να δημοπρατηθεί προς όφελος των εργαζομένων στην επιχείρηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Λίγες μέρες αργότερα έγινε η πρώτη δημοπρασία για περίπου δυόμιση τόνους που πουλήθηκαν έναντι 3,56 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν και άλλοι πλειστηριασμοί για ποσότητες καπνών.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022, η εταιρεία έκανε κύκλο εργασιών 2.067.049 ευρώ έναντι 6.780.600 ευρώ το 2021, ενώ οι ζημίες της χρήσης έφτασαν τα 22.984.053 ευρώ (έναντι 20.481.836 ευρώ το 2021) και με τα αποτελέσματα εις νέο να δείχνουν ζημίες ύψους 638.173.844 ευρώ. Σε αντίστοιχο ύψος περί τα 606,35 εκατ. ευρώ κινούνται και οι υποχρεώσεις, εκ των οποίων τα 318 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια, τα 193,3 εκατ. εμπορικές υποχρεώσεις και τα 87,6 εκατ. ευρώ φόρους και τέλη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης από Θεσσαλονίκη: Απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση των εισοδημάτων
«Η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στις άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μαρινάκης από Θεσσαλονίκη: Απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση των εισοδημάτων