Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα πρώτα 4 Νοσοκομεία με απογευματινά χειρουργεία το Παπαγεωργίου

Έχουν εκπονηθεί τα σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου

Ένα Νοσοκομείο από Θεσσαλονίκη βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων.

Αναλυτικά πρόκειται για τα νοσοκομεία:

  • Ευαγγελισμός
  • Γενικό Κρατικό Αθηνών Γ. Γεννηματάς,
  • Αττικόν
  • και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταδίδει το iatropoedia.gr, τα παραπάνω νοσοκομεία και οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές τους έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων.

Απομένει να αποδειχθεί ότι τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ώστε να λάβουν το τελικό “πράσινο φως”.

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση των γιατρών ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα πως αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ τις κλινικές του ΕΣΥ, που ενώ εμείς με τον Μάριο Θεμιστοκλέους αρχικά είχαμε πει ότι έχουμε χαμηλές προσδοκίες για τη συμμετοχή, τελικά αποδεικνύεται πως είναι πάρα πολλές αυτές οι χειρουργικές κλινικές που θέλουν να ενταχθούν στα απογευματινά χειρουργεία», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Γεωργιάδης: «Στο τέλος όλοι θα είναι υπέρ»

Η απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τους συνδικαλιστικές υγειονομικούς. Τα επιχειρήματα των γιατρών και νοσηλευτών εστιάζουν κυρίως στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και στο κόστος που θα βαρύνει την τσέπη των ασθενών.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε τελική ευθεία και οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου για τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως ο ίδιος παίρνει «ρίσκο», ενώ όσοι σήμερα αντιδρούν και διαφωνούν θα διαπιστώσουν σύντομα πως έχουν άδικο και η πραγματικότητα θα τους διαψεύσει.

«Εγώ παίρνω μια απόφαση πολιτική –όχι χωρίς πολιτικό ρίσκο θέλω να είμαι ειλικρινής– την οποία η ελληνική Πολιτεία συζητάει καμιά 40αριά χρόνια και τελικά δεν έλαβε κανείς το ρίσκο να την εφαρμόσει», ανέφερε συγκεκριμένα και κατέληξε:

«Θα ωφελήσουν πολύ τον κόσμο και θα δείτε πως στο τέλος όλοι θα είναι υπέρ», κατέληξε.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, και χειρουργός Γιώργος Ζωγράφος, αναφέρει πως πολλοί γιατροί ενδιαφέρονται για τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, αλλά είναι σε επιφυλακή για να δουν τις λεπτομέρειες στην Υπουργική Απόφαση που αναμένεται.

«Όταν δούμε τις λεπτομέρειες της Υπουργικής Απόφασης θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα. Οι γιατροί θέλουν να το βάλουμε σε εφαρμογή και υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά μας, το έχουμε δηλώσει. Θέλουμε και μπορούμε να δρομολογήσουμε τα απογευματινά χειρουργεία προς το συμφέρον των ασθενών και του συστήματος Υγείας», σημειώνει ο ίδιος.

Πολλοί γιατροί τάσσονται υπέρ της απογευματινής λειτουργίας των χειρουργείων, καθώς βλέπουν σε αυτήν μια ευκαιρία για αύξηση των πενιχρών μέχρι σήμερα εισοδημάτων τους, ενώ οι πιο επιφυλακτικοί αναμένουν την Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο με το θέμα των αμοιβών.

Οι γιατροί πρόθυμοι, το ΕΣΥ… ασθενές

Πολλές ακόμη είναι οι χειρουργικές κλινικές Νοσοκομείων του ΕΣΥ που επιθυμούν να επεκτείνουν το απόγευμα τη δραστηριότητα των πρωινών χειρουργείων, όμως, επί του παρόντος πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία δεν είναι οριζόντια.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, χειρουργικές κλινικές που έχουν διαθέτουν ικανό αριθμό νοσηλευτών για να υποστηρίξουν τα απογευματινά χειρουργεία, όμως, αντιμετωπίζουν ελλείψεις αναισθησιολόγων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Σε άλλες περιπτώσεις, νοσοκομεία διαθέτουν γιατρούς για την εκπόνηση πρωινού και απογευματινού προγράμματος χειρουργείων, όμως, δεν έχουν ελεύθερες κλίνες για να υποστηρίξουν τους ασθενείς στην αποθεραπεία τους από τις επεμβάσεις. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν πολλά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερκάλυψης κλινών και αναπτύσσουν ράντζα μετά τις εφημερίες τους.

Κάποια από τα παραπάνω προβλήματα αναμένεται να λύσουν οι 6.500 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών που βρίσκονται σε εξέλιξη για το έτος 2024, εάν και εφόσον αυτές ολοκληρωθούν σε σύντομο χρόνο.

Όσο οι κλινικές λύνουν τα προβλήματα της στελέχωσης, τόσο ο αριθμός των χειρουργικών κλινικών που εντάσσονται στο θεσμό των απογευματινών ιατρείων θα αυξάνεται.

Η διαθεσιμότητα των γιατρών αναμένεται να μεταβληθεί προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, που θα ξεκαθαρίζει και το θέμα των αμοιβών, αλλά και της φορολογίας. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν θα εφαρμοστεί το σύστημα του 70-30% (70% κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ και 30% από τον ασθενή), αλλά και πως θα καλύπτονται οι αμοιβές του υπόλοιπου προσωπικού των χειρουργείων (νοσηλευτές, βοηθοί, καθαριστές, τραυματιοφορείς).

Στην τελική ευθεία τα δωρεάν χειρουργεία

Το πολύ σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται δωρεάν τα περιστατικά, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής μεγαλύτερη του ενός έτους, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση.

Αναμένεται η τελική τυπική έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα έρθει πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η εξυπηρέτηση της δωρεάν λίστας στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα γίνει από τις μεγαλύτερες χρονικά αναμονές προς τις μικρότερες, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Αυτοί που είναι σε αναμονή πάνω από έναν χρόνο είναι περίπου 50 χιλιάδες. Θα πάμε να τους βρούμε και θα τους προσφέρουμε το χειρουργείο δωρεάν. Οι υπόλοιποι θα εξυπηρετούνται και από τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία και από τα απογευματινά με αμοιβή», τόνισε.

Πηγή: iatropedia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατέστρεψε 10 αυτοκίνητα στη Σκιάθο – Με καυστικό υγρό και αιχμηρό αντικείμενο
Λόγω προσωπικών και οικονομικών διαφορών που είχε με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης ενοικιαζομένων οχημάτων
Κατέστρεψε 10 αυτοκίνητα στη Σκιάθο – Με καυστικό υγρό και αιχμηρό αντικείμενο
Τηλεοπτική πειρατεία: Η αστυνομία «έχει» ονόματα - διευθύνσεις για 50.000 χρήστες
Μεταξύ 650.000 και 900.000 υπολογίζονται οι χρήστες στην Ελλάδα που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης
Τηλεοπτική πειρατεία: Η αστυνομία «έχει» ονόματα - διευθύνσεις για 50.000 χρήστες