Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Θα «δονήσουν» το κέντρο 1.200 κωδωνοφόροι - Πότε κλείνουν δρόμοι

Αύριο θα γίνει η μεγάλη παρέλαση υπό τους ήχους κουδουνιών

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Πώς μπορούμε να ξορκίσουμε το κακό; Με ομαδικότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη και… πολλά κουδούνια! Έτσι, τουλάχιστον, έκαναν οι πρόγονοί μας.

Προϊστορικές κοινότητες μπροστά στο φόβο για το απρόβλεπτο που απειλούσε τη σοδειά τους, άρα και την κοινότητά τους, είχαν επινοήσει διαβατήριες τελετές «καλοχρονιάς». Με τα δρώμενα τους πίστευαν ότι ο ήχος του κουδουνιού έχει τη δύναμη να ξυπνήσει τις ευεργετικές δυνάμεις της φύσης. Όπως φαίνεται κατάφεραν να ξορκίσουν το κακό, αφού κατάφεραν να διασώσουν τον συλλογικό εαυτό των κοινοτήτων τους.

Στηριζόμενο στην παράδοση και με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος της, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας επιστρέφει.

Και ετοιμάζει μια… θορυβώδη πορεία 1200 κωδωνοφόρων στη Θεσσαλονίκη!

kodonofoir3.jpg

Αύριο από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι ευρωπαϊκές ομάδες κωδωνοφόρων θα «δονήσουν» με τα κουδούνια τους το κέντρο. Θα ξεκινήσουν την πορεία τους από το Λευκό Πύργο. Θα διασχίσουν την Λεωφόρο Νίκης και θα καταλήξουν στην πλατεία Αριστοτέλους. «Συμμετέχουν 22 ομάδες Κωδωνοφόρων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό. Έχουμε συμμετοχές από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι ήχοι των κουδουνιών που θα ακούσουμε είναι τόσοι διαφορετικοί όσο και ίδιοι. Κάποιοι κωδωνοφόροι θα φορούν φορεσιές από δέρματα, άλλοι θα έχουν περίτεχνες μάσκες, και κάποιοι πιο απλή ενδυμασία, όμως όλοι τους θα χτυπούν κουδούνια! Θα είναι ένα εντυπωσιακό θορυβώδες θέαμα που θα φέρει καλή ενέργεια. Και παράλληλα είναι μια ευκαιρία για να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Γιάννα Ευαγγελίδου Υπεύθυνη της Διοργάνωσης και Σκηνοθέτης.

Ήδη 300 άτομα σε ξενοδοχεία της πόλης για το δρώμενο

kodonoforoi.jpg

Ήδη όπως μας είπε, στην πόλη έχουν φτάσει τουλάχιστον 300 άτομα που θα πάρουν μέρος στο δρώμενο και μένουν σε ξενοδοχεία της πόλης. «Φέτος επιστρέφουμε μετά από τα χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας. Και αποφασίσαμε να είμαστε λίγο πιο μαζεμένοι στην διάρκεια των εκδηλώσεων. Δεν θέλουμε να κλείσουμε για πολλές ώρες την παραλιακή για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος λόγω και της αυξημένης κίνησης από τις εργασίες του Flyover», σχολίασε η κυρία Ευαγγελίδου.

Όπως τόνισε πρόκειται για τη 6η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που οργανώνουν «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού». Με την αυριανή πορεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις. «Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα χαρεί! Είναι η παράδοση στα καλύτερά της. Είναι μια πιστή αναπαράσταση. Θα δούμε πώς είναι το παραδοσιακό καρναβάλι. Πώς μεταμφιέζονταν οι πρόγονοί μας και πώς αυτό εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια. Ομάδες έρχονται στην πόλη μας για να μας δείξουν τον πλούτο των εθίμων τους. Εμείς μέσα από το φεστιβάλ βοηθάμε στο να γνωρίσει ο κόσμος αυτές τις πτυχές της παράδοσης, να ξέρουν τι συμβαίνει και να επισκεφθούν τα χωριά, αλλά και να προβληματιστούν γιατί πχ στα μέρη αυτά οι άνθρωποι κρατούν την κοινότητα δεμένη; Μήπως κι εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι για να ενωθούμε; Για να είμαστε πιο κοντά…», σημείωσε.

Με σύμμαχο τον καιρό, καθώς η πρόγνωση κάνει λόγο για ηλιοφάνεια, η πορεία κωδωνοφόρων αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια που στόχο είχαν να «ρίξουν φως» σε τελετουργίες που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τιμώντας τόσο την παράδοση όσο και την πρωτόγονη και διαχρονική ανάγκη επιβίωσης των κοινοτήτων.

*Το 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τμήμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαπολιτισμικών Θεμάτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χρήσιμα

-Σάββατο 2 Μαρτίου, 13.00 με 15.00: Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2.

Ημερίδα με τίτλο: «Κωδωνοφορίες– τελετουργίες- θέατρο». Ομιλητές: Χάρης Κουτελάκης (δρ. Αρχαιολογίας, Ιστορικός), Άννα Μαχαιριανάκη (Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος), Πάνος Σκλαβενίτης (Εικαστικός καλλιτέχνης). Εισήγηση διαμέσου Πλάσματος (επιτέλεση: Μαρία Λάππα)

(«Οι Δρόμοι του Κουδουνιού», με την υποστήριξη του ΚΘΒΕ)

-Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00 – 14.00: Λευκός Πύργος- παραλιακή– Πλατεία Αριστοτέλους.

Πομπή ευρωπαϊκών ομάδων κωδωνοφόρων.

(«οι δρόμοι του κουδουνιού»)

-Κυριακή 3 Μαρτίου, 11.00– 17.00 Πλατεία Αριστοτέλους. Υπαίθριο βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 4 έως 11 ετών με τίτλο «Γίνε»

(Πολυχώρος «ΚΗΠΟΣ» και ομάδα «Κατασκηνωτικού προγράμματος Δημιουργικό καλοκαίρι»).

Κλειστοί δρόμοι εν όψει της… επέλασης των Κωδωνοφώρων

Εν τω μεταξύ από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι την Κυριακή (03-03-2024) θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να παρελάσουν οι 22 ομάδες κωδωνοφόρων στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας Bell Roads, το οποίο υλοποιείται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Folknet και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, από 11.00 ώρα έως 14.00 ώρα θα υπάρξουν σταδιακά παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στις εξής οδούς:

Στη Λεωφόρο Νίκης, στο τμήμα της από την οδό Ίωνος Δραγούμη έως το μνημείο του Λ. Πύργου,

στην οδό Ναυάρχου Κουντουριώτου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σαλαμίνος και Ίωνος Δραγούμη και

στην οδό Καρατάσου στο τμήμα μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Σαλαμίνος.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου, Εγνατία και τους υπόλοιπους δρόμους του κεντρικού τομέα της πόλης.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς. «Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση της Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Χείρα βοηθείας στην Καλαμαριά - Για τα απορρίμματα
Μεταφόρτωση απορριμμάτων οικιακού τύπου του Δήμου Καλαμαριάς στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά τους στον...
Δήμος Θεσσαλονίκης: Χείρα βοηθείας στην Καλαμαριά - Για τα απορρίμματα
Θεσσαλονίκη: Οι Έλληνες ψάχνουν σπίτια σε 2 περιοχές – Οι ξένοι «θέλουν» Χαλκιδική
Εξοχική κατοικία σε Αθήνα και ηπειρωτική Ελλάδα - Εξέλιξη τιμών και ζήτησης το 2024 - Τα νησιά Αργοσαρωνικού, η Νότια Πελοπόννησος και η Χαλκιδική...
Θεσσαλονίκη: Οι Έλληνες ψάχνουν σπίτια σε 2 περιοχές – Οι ξένοι «θέλουν» Χαλκιδική