Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε 4 - 5 χρόνια σε λειτουργία 2 νέες Μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης

Η πρόταση για την "Εγνατία" Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και τη δημιουργία μονάδας καύσης υπολειμμάτων στην Κοζάνη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε λειτουργία αναμένεται να βρίσκονται τα επόμενα 4-5 χρόνια, δηλαδή έως το 2029, οι δυο Μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ) στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκαδά και στον 'Αγιο Αντώνιο της Θέρμης, οι οποίες αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, όπως εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μιχάλης Γεράνης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τις εκθέσεις Forward Green και Renewable Energy, που πραγματοποιούνται 7-9 Μαρτίου στη ΔΕΘ, ο κ. Γεράνης είπε ότι οι δυο αυτές μονάδες είναι σε διεθνή διαγωνισμό και προχωράνε.

«Το σκουπίδι δεν έχει χρώμα»

Ο κ. Γεράνης τόνισε ότι μόνο αν οι δυο πυλώνες, κράτος και κοινωνία των πολιτών στοιχηθούν θα μπορέσουμε να διαβούμε το δρόμο της κυκλικής οικονομίας και να έχουμε αποτελέσματα, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Ζητούμενο κατά τον ίδιο είναι να δώσουμε σε κάθε απόβλητο τουλάχιστον μια δεύτερη ευκαιρία «ζωής». Τόνισε ακόμη τη σημασία ότι οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν «ομονοήσει» στο ότι «το σκουπίδι δεν έχει χρώμα» και ότι θα προχωρήσουν ενωμένοι στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας είναι σήμερα πυξίδα σε όλη την Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά , αλλά δεν φτάνει αυτό για να πετύχει η χώρα μας τους φιλόδοξους εθνικούς στόχους. «Έως το 2030 πρέπει να έχουμε υπόλοιπα στην ταφή το 10%, όταν σήμερα δυστυχώς θάβουμε το 80%. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος αλλά πρέπει να γίνουν μεγάλα βήματα», είπε ο κ. Γεράνης, τονίζοντας τη σημασία δημιουργίας των δομών αλλά και της αλλαγής στάσης του ίδιου του πολίτη στο θέμα της διαχείρισης του απορρίμματος.

«Όπως ανέφερε λειτουργεί σήμερα ένα εργοστάσιο στην περιφερειακή ενότητα Σερρών, ενώ επεσήμανε ότι σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται οι δυο μονάδες (ΜΑΑ) στη Θεσσαλονίκη, στη Μαυροράχη (δυτικά) και στον 'Αγιο Αντώνιο (ανατολικά) που θα εξυπηρετούν και τους 38 δήμους στην Κ. Μακεδονία.  «Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε αν δεν υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις ή αν υπάρξουν να υπάρχει γρήγορη έκδοση δικαστικών αποφάσεων , τα επόμενα 4-5 χρόνια να υπάρχουν και να λειτουργούν και οι δυο αυτές μονάδες», τόνισε ο κ. Γεράνης.

«Εγνατία» διαχείρισης – Η πρόταση για μονάδα καύσης στην Κοζάνη

Υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό ο ΦΟΔΣΑ έχει καταθέσει την πρόταση για «Εγνατία Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων» για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων  και βρήκε ευήκοα ώτα από την Πολιτεία.

Όπως είπε ότι πέντε Περιφέρειες (Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Κεντ. Μακεδονία, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία) τις ενώνει η Εγνατία Οδός και σε μεγάλο ποσοστό και η σιδηροδρομική Εγνατία. Γίνονται μονάδες παντού και ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του υπολείμματος που προκύπτει από αυτές μετά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε ο κύκλος να κλείσει με την παραγωγή ενέργειας, όπως είπε ο κ. Γεράνης. Σήμερα το 70% των πλαστικών δεν ανακυκλώνονται και μια χώρα για να έχει αυτάρκεια πρέπει να πάρει ενέργεια από όπου μπορεί, όπως είπε. Σημείωσε ότι αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου να χωροθετήσει, να μελετήσει και να κάνει τη διαγωνιστική διαδικασία για το εργοστάσιο καύσης του υπολείμματος αυτού και την ενεργειακή του αξιοποίηση.

Ο ίδιος εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στην Κοζάνη, λόγω και της απολιγνιτοποίησης. «Αν γίνει εργοστάσιο καύσης, αφού παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, τα θερμικά που θα προκύψουν θα πάνε στο δίκτυο τηλεθέρμανσης, το οποίο υπάρχει στην περιοχή», όπως ανέφερε.

Οι καφέ κάδοι

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε εξάλλου στο σύστημα των καφέ κάδων στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας για την αποκομιδή των οργανικών αποβλήτων, σημειώνοντας ότι έχουν μοιραστεί όλοι (35.000) στους δήμους, όπως επίσης και όλα τα ειδικά απορριμματοφόρα (43) και οι κλαδοτεμαχιστές (38). Ήδη υπάρχουν και αποτελέσματα από κάποιους δήμους και έχει δημιουργηθεί κομποστ.

Όπως είπε το δίκτυο των καφέ κάδων προχωράει βήμα-βήμα και δεν μπορεί να απλωθεί στο 100% άμεσα.  Το σχετικό πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί για το 10% για κάθε δήμο. Η τοποθέτηση του δικτύου των καφέ κάδων είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε δήμου. Είπε ωστόσο ότι οι δήμοι προχωράνε ενώ επεσήμανε και το πρόβλημα υποστελέχωσης. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα σύντομα να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα, υπενθυμίζοντας ότι το 50% των απορριμμάτων στους πράσινους κάδους είναι οργανικά απόβλητα και τονίζοντας τη σημασία που θα έχει η εκτροπή του οργανικού απόβλητου από την ταφή στον ΧΥΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στον καφέ κάδο συλλέγονται τα οργανικά βιοαπόβλητα, όπως μεταξύ άλλων υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή τους σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό.

Αμμουλιανή, zero waste νησί 

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία μετατροπής της Αμμουλιανής σε zero waste νησί, δηλαδή σε νησί μηδενικών αποβλήτων, στα πρότυπα της Τήλου.

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα και ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις με το υπουργείο και τον δήμο ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση, με τον κ. Γεράνη να αναφέρει για μία ακόμη φορά το ρόλο που παίζει ο παράγοντας άνθρωπος και την ανάγκη εκπαίδευσης των περίπου 500 κατοίκων του νησιού, που όμως το καλοκαίρι γίνονται χιλιάδες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους