Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο τραπέζι οι φορτοεκφορτώσεις - Πρόταση για απαγόρευση 7:30 - 10.00

Στο τέλος του μήνα οι αποφάσεις

Του Μιχαήλ Λιάπη 

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη με τους φορείς της πόλης για την εφαρμογή του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης στην πόλη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη σχετική συνάντηση και έναρξη της διαβούλευσης για ένα πρόβλημα που δημιουργεί προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου και όχι μόνο λόγω fly over και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Το πρόβλημα όπως είπε επηρεάζει πολίτες και επαγγελματίες που βλέπουν να μειώνεται η αγοραστική κίνηση όταν ο πολίτης απογοητεύεται και δεν έρχεται στο κέντρο αναζητώντας άλλες αγορές. "Πρέπει επομένως να λύσουμε το θέμα με συζήτηση και συνενόηση", όπως τόνισε. Εκτίμησε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν στο τέλος του μήνα μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, εκφράζοντας τη χαρά του ότι οι φορείς ζητούν να τεθούν κανονισμοί και κυρίως να εφαρμοστούν, αφού υπάρχει κανονιστική για το θέμα αυτό. "Ήρθε η ώρα με συνεννόηση να την εφαρμόσουμε", υπογράμμισε.

"Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί σήμερα σχεδόν όλοι οι φορείς συνομολογούν ότι πρέπει να υπάρξει ωράριο φορτοεκφόρτωσης...Νομίζω πως με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων θα προχωρήσουμε για να υλοποιήσουμε αυτό που πρέπει", είπε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος ερωτηθείς σχετικά με τα πασαλάκια, είπε ότι αν πρέπει να υπάρξουν σε κάποιους δρόμους αυτό το λέει η συγκοινωνιακή μελέτη και οι ανάγκες. 

syskepsi-fortoekfort_4.jpg

Το ζήτημα της φορτοεκφόρτωσης στο ιστορικό κέντρο των πόλεων, λύνεται πρώτον με μια κανονιστική και έναν κανονισμό που θα εφαρμόζεται αλλά και σε έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό όπου δημιουργούνται χώροι προσωρινής αποθήκευσης, τα λεγόμενα logistics προκειμένου εκεί να γίνεται η πρώτη εναπόθεση και μετά πιο γρήγορα να γίνει η διασπορά. Αυτό απαιτεί μελέτη και έργο. Πρέπει να βρούμε πόρους για να αρχίσουμε τις μελέτες για το θέμα αυτό που αφορά τους επιστήμονες είπε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι η ήρθε η ώρα να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη Σχέδιο Βιώσιμων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών.

Η πόλη πρέπει να τροφοδοτείται καθημερινά, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης σημειώνοντας ότι ο ίδιος πρότεινε να αλλάξει το τοναζ στις φορτοεκφορτώσεις διότι, όπως είπε, από μια λάθος απόφαση προ-προηγούμενης διοίκησης τα φορτηγά που μπαίνουν στους χώρους φορτοεκφόρτωσης είναι 1,5 τόνου. Είπε επίσης ότι οι φορτοεκφορτώσεις πρέπει να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: σούπερ μάρκετ, ευπαθή προιόντα και έτοιμα ενδύματα.

Να μην επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 07.30-10.00 το πρωί και πιθανόν το ίδιο να ισχύσει και στους μεγάλους οδικούς άξονες που τροφοδοτούν με οχήματα το κέντρο της πόλης, προβλέπει η προσωρινή πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΕΒΕΘ, όπως είπε ο α΄αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμ. Βλαχογιάννης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν οι επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης μπορούν να εφαρμόσουν το ωράριο φορτοεκφόρτωσης από τις 8.30 το βράδυ μέχρι τις 8.30 το πρωί απάντησε "απερίφραστα όχι" προσθέτοντας ότι για να προτείνει κανείς πρέπει να μελετήσει. "Εμείς έχουμε κάνει ένα στάδιο μελέτης και έχουμε καταθέσει μια προσωρινή πρόταση να είναι σχετικά ελεύθερη η διακίνηση αλλά να μην επιτρέπεται στο κέντρο τις ώρες από 07..30 το πρωί έως τις 10 το πρωί", είπε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαφυλάσσουμε τους χώρους φορτοεκφόρτωσης δεν θα επιτύχουμε τίποτα, όποιο ωράριο και να θεσπίσουμε.

«Το να λύσουμε ή να διαφοροποιήσουμε ένα πρόγραμμα φορτοεκφόρτωσης, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά μας. Χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς, για να γίνει ένα σχέδιο βιώσιμων αστικών εμπορευματικών μεταφορών, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τόνισε η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου Διευθύντρια Ερευνών στο ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Βούγιας, αντιδήμαρχοι του δήμου, ο διευθυντής της δημοτικής αστυνομίας, η διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, ο αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, Μάριος Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Νικολόπουλος από το ΕΕΘ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν.Θεσσαλονίκης Πάνος Καρασαββίδης, ο εκπρόσωπος του ΕΕΘ, Χρήστος Νικολόπουλος κ.ά.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του TyposThes

syskepsi-fortoekfort_4.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτή θα είναι η νέα πλατεία Αριστοτέλους - Το τελικό σχέδιο (ΦΩΤΟ)
Σε όλο το μήκος της οδού Αριστοτέλους αλλά και περιμετρικά της πλατείας προστίθεται υψηλή και χαμηλή βλάστηση, με το κεντρικό τμήμα της ελεύθερο
Θεσσαλονίκη: Αυτή θα είναι η νέα πλατεία Αριστοτέλους - Το τελικό σχέδιο (ΦΩΤΟ)