Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Θα «ζωντανέψει» το περίπτερο στη Β. Γεωργίου – Η 100 ετών ιστορία του

Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να μπορέσει να «ξαναγεννηθεί» το οκταγωνικό ξύλινο περίπτερο που στέκει μπροστά από το κτίριο των προσκόπων

Το νέο ρόλο του αιωνόβιου διατηρητέου περιπτέρου, που στέκει μπροστά από το κτίριο των προσκόπων στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου, διατηρώντας με την παρουσία του ζωντανή την ιστορία της πόλης, της ΔΕΘ και των επαγγελμάτων που φθίνουν, αναζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να μπορέσει να «ξαναγεννηθεί» το οκταγωνικό ξύλινο περίπτερο που λειτουργούσε ως «κατάστημα καπνοπωλείο» και κατά το παρελθόν γνώρισε στιγμές δόξας. Βρισκόταν πλησίον της παλαιάς εισόδου της 1ης ΔΕΘ που οργανώθηκε το 1926 από το Νικόλαο Γερμανό και στη διάρκεια όλων των εκθέσεων έκανε χρυσές δουλειές.

Για την κατασκευή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γνώμες διίστανται: άλλοι το χρονολογούν το 1917 και άλλοι αρκετά νωρίτερα, στο 1880. Χρόνο με το χρόνο, όμως, και μετά τη μεταφορά της ΔΕΘ στη σημερινή της θέση, το μικρότερο διατηρητέο της πόλης άρχισε να μαραζώνει, ενώ έπαψε εδώ και πολύ καιρό να είναι «εν ζωή» καθώς οι ενοικιαστές και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες του το εγκατέλειψαν.

Το εμβαδόν του αιωνόβιου περιπτέρου, με την ιδιόμορφη οκταγωνική άποψη με στενές πλευρές στις γωνίες και πυραμιδοειδή τετράριχτη στέγη από τσίγκο, υπολογίζεται στη βάση του σε περίπου 5,20 τετραγωνικά μέτρα. Η συνολική παράπλευρη επιφάνειά του είναι περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα και ο όγκος του σε περίπου 16 κυβικά μέτρα. Με αυτά τα μεγέθη, αποτελεί το μικρότερο διατηρητέο της Θεσσαλονίκης.

Διασώθηκε χάρη σε μία υπουργική απόφαση του 1985, με την οποία χαρακτηρίστηκε «έργο τέχνης» και εξακολουθεί να διατηρείται στην ίδια θέση για πάνω από έναν αιώνα. Στην ίδια απόφαση τονίζεται πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, χωρίς την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Το «έργο τέχνης», παρ' όλα αυτά, άρχισε να βανδαλίζεται, να παρουσιάζει φθορές και αλλοιώσεις, να γίνεται εστία μόλυνσης και καταφύγιο αστέγων. Στο πέρασμα των ετών ελήφθησαν δύο πρωτοβουλίες ανακαίνισης από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, μία κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997, παράλληλα με την ανάπλαση στο διπλανό κτίριο γνωστό και ως Σπίτι των Προσκόπων και μία ακόμη το 2017 με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί από τη διοίκηση Μπουτάρη ως σημείο παροχής πληροφοριών (info kiosk) του δήμου.

Η ιδέα «πάγωσε» και στην περίοδο που μεσολάβησε δεν έγινε κάποια προσπάθεια αξιοποίησης του. Ο χώρος έως και σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται εκ νέου φαινόμενα βανδαλισμού και ζημιών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε