Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ζητούν απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα από σπίτια

«Θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους», ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης στο «ΤyposThes» - Ομόφωνο ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο δήμου Νεάπολης Συκεών

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Να φύγει η κεραία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε πρόσφατα σε κατοικημένη περιοχή των Πεύκων, στον κόμβο Νεάπολης-Πεύκων, ζητάει με ομόφωνο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης Συκεών, ενώ ερώτηση για το θέμα έθεσαν στην Βουλή και οι Βουλευτές ΚΚΕ κ. Γιάννης Δελής και κ. Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι κάτοικοι ανησυχούν για την ακτινοβολία, και τις επιπτώσεις της στην υγεία τους. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκαναν διαμαρτυρία ζητώντας την απομάκρυνση της κεραίας. Στο πλευρό τους τάχθηκε η δημοτική αρχή Νεάπολης Συκεών η οποία δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει τον αγώνα τους. Μάλιστα εκδόθηκε και σχετικό ομόφωνο ψήφισμα.

«Θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους»

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης είπε στο «ΤyposThes» πως: «Εντελώς αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια ή ενημέρωση του δήμου μας, μεταφέρθηκε σε ένα οικόπεδο από κάπου αλλού που ήταν τοποθετημένα τα συστήματα για την κεραία. Αμέσως ξεκινήσαμε έρευνα ώστε να δούμε τι συμβαίνει. Βρήκαμε ότι τοποθετήθηκε σε οικόπεδο του δημοσίου και ότι πήρε έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Βρίσκεται σε περιοχή που υπάρχουν πολλές κατοικίες. Ψάχνουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες και είμαστε σε συνεννόηση με τους κατοίκους ώστε να συγκεντρώσουμε αποδεικτικά στοιχεία για την απομάκρυνση της κεραίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κεραία είναι με κινούμενη βάση και έχει ρόδες. Τόνισε δε πως ο δήμος Νεάπολης Συκεών θα επαναλάβει ό,τι είχε κάνει και στο παρελθόν: «θα συμβληθούμε με την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης για καταμέτρηση 24 ώρες το 24ωρο της έντασης ισχύος με την οποία λειτουργεί η κεραία. Αυτό θα το κάνουμε για να διαπιστώσουμε αν πληροί τους όρους που υπάρχουν. Προσωπικά θα παρευρεθώ και στα  δικαστήρια που έχουν δρομολογηθεί. Ζητάμε επιπλέον στοιχεία από το υπουργείο και συγκεκριμένες αρμόδιες υπηρεσίες πχ σε τι ισχύ εκπέμπει και πόσες ώρες την μέρα δουλεύει. Επιπλέον, εφόσον είναι προσωρινά τοποθετημένη εκεί, μέχρι πότε θα βρίσκεται στο σημείο. Οι νομικοί που βάλαμε να ψάξουν το θέμα, μας ενημέρωσαν πως ο Νόμος παραδίδει πλέον περισσότερα δικαιώματα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Παρόλα αυτά θα το κυνηγήσουμε μέχρι τέλους».

Τι λέει το ψήφισμα του δήμου Νεάπολης Συκεών

dimotiko_symboylio_neapolis_sykeon.jpg

Το ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο δήμου Νεάπολης Συκεών αναφέρει πως «η κεραία η οποία εγκαταστάθηκε εκεί με αφορμή τα έργα του flyover, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία έγκριση του Δήμου σε δημόσιο κρατικό οικόπεδο, θίγει την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής» και συμπληρώνει πως οι εταιρείες που προχώρησαν στην τοποθέτηση «εκθέτουν τους κατοίκους σε επιβλαβείς, για την υγεία, ακτινοβολίες, αγνοώντας πλήρως τις πιθανές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία παιδιών, καρκινοπαθών και γενικότερα όλων των κατοίκων». Ζητούν την άμεση απομάκρυνση της κεραίας, και ανάκληση της άδειας που έχει δοθεί για την τοποθέτησή της, αλλαγή του πλαισίου που προωθεί τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και διερεύνηση παρόμοιων περιπτώσεων άλλων κεραιών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και γειτονιές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

«Ψήφισμα για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από τα Πεύκα

Με το παρόν ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά, από όλες τις αρμόδιες αρχές, την άμεση απομάκρυνση κεραίας, η οποία έχει τοποθετηθεί σε κατοικημένη περιοχή των Πεύκων, στον κόμβο Νεάπολης-Πεύκων.

Αν και η εν λόγω κεραία τοποθετήθηκε σε περιοχή, η οποία εντάσσεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι συνέπειες της λειτουργίας της, επηρεάζουν και τους δημότες και κατοίκους της περιοχής των Μετεώρων, του δήμου Παύλου Μελά.

Η κεραία η οποία εγκαταστάθηκε εκεί με αφορμή τα έργα του flyover, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία έγκριση του Δήμου σε δημόσιο κρατικό οικόπεδο, θίγει την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής. Με την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, μέσα ή ανησυχητικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές, οι εν λόγω εταιρείες εκθέτουν τους κατοίκους σε επιβλαβείς, για την υγεία, ακτινοβολίες, αγνοώντας πλήρως τις πιθανές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία παιδιών, καρκινοπαθών και γενικότερα όλων των κατοίκων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, εκφράζει τη στήριξή του στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και ζητά:

-Την άμεση απομάκρυνση της συγκεκριμένης κεραίας

-Ανάκληση παντός τύπου άδειας που τυχόν έδωσαν οι συναρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, ΕΑΕΕ) για την τοποθέτηση της συγκεκριμένης κεραίας.

-Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την ασυδοσία των εταιρειών τηλεφωνίας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη δημόσια υγεία.

-Να διερευνηθούν περιπτώσεις και άλλων κεραιών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία και μέσα σε γειτονίες, καθώς και το σύνολο των κεραιών που λειτουργούν στα κρυφά (άγνωστου αριθμού) και χωρίς άδεια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στηρίζει έμπρακτα και με όλα τα μέσα τους κατοίκους της περιοχής και δια της νομικής υπηρεσίας του.

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί:

• Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

• Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

• Στον τοπικό τύπο

• Στο διαδίκτυο».

Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ

Την άμεση απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την κοινότητα Πεύκων του Δήμου Νεάπολης – Συκεών στην ΠΕ Θεσσαλονίκης ζητούν και οι βουλευτές του ΚΚΕ κ. Γιάννης Δελής και κ. Λεωνίδας Στολτίδης.

Σε ερώτησή τους την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στη Βουλή προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υγείας αναφέρουν είναι έντονη «η ανησυχία και η αγανάκτηση των κατοίκων του Δήμου Νεάπολης Συκεών, για την υγεία των ίδιων αλλά και των παιδιών τους, λόγω της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην είσοδο της κοινότητας Πεύκων».

Σημειώνουν πως «Πρόκειται για κεραία που έχει τοποθετηθεί ουσιαστικά σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι εκτεθειμένοι σε επιβλαβείς ακτινοβολίες, οι ήδη επιβαρυμένοι οργανισμοί να κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ αρνητικό είναι και το αποτύπωμα στο περιβάλλον. Μάλιστα εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι κάτοικοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και η δημοτική αρχή έχει δεσμευθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο τους κατοίκους των Πεύκων προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα η κεραία κινητής τηλεφωνίας».

Σχολιάζουν ότι : «Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη έκθεση κατοίκων σε ακτινοβολία, την επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και του περιβάλλοντος. Εκδίδονται δηλαδή άδειες εγκατάστασης με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων εταιρειών τηλεπικοινωνιών με επέκταση των δικτύων για εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερης κερδοφορίας, μη λαμβάνοντας υπόψιν τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία».

Και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Την απεγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την είσοδο της κοινότητας Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών και την ανάκληση των αδειών που έχουν εκδοθεί για την τοποθέτηση της κεραίας.

- Την απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά στάδια, νοσοκομεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάνεν Ντόχερτι: Η τελευταία επιθυμία για την κηδεία - «Θέλω να είναι γιορτή αγάπης»
H αγαπημένη ηθοποιός έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο της σκύλο
Σάνεν Ντόχερτι: Η τελευταία επιθυμία για την κηδεία - «Θέλω να είναι γιορτή αγάπης»