Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αύριο δίνουμε «Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες» - Εφαρμογή τις καταγράφει

Νέα βρύση στη Νέα Παραλία και ενημερωτικές δράσεις από ΕΥΑΘ - Eφαρμογή της Greenpeace καλεί τον κόσμο να συμβάλλει στην καταγραφή σημείων όπου υπάρχουν δημόσιες βρύσες

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Να δώσουμε «Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες!» μας καλεί φέτος η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου, σε μια κοινή δράση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Greenpeace που αναδεικνύει τη σημασία του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αύριο στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα στηθεί σταντ που θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί εθελοντικά από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) η πρώτη καινούρια βρύση στη Νέα Παραλία.

Έπειτα θα μπουν και οι υπόλοιπες κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, σε συνέχεια της συμφωνίας που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως είχε συμφωνηθεί η ΕΥΑΘ, με το σωματείο των εργαζομένων της, να αλλάξουν τις βρύσες κατά μήκος της Νέας Παραλίας, αλλά και να αναλάβει η εταιρεία την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών στις κρήνες της Άνω Πόλης (για τη συνολική αποκατάσταση προβλέπεται συνεννόηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων).

Ενημερωτικό σταντ θα στηθεί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή, με υλικό για την υποχρέωση -βάσει νόμου- των δήμων και κοινοτήτων που έχουν δίκτυο πόσιμου νερού να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η σημασία των δημόσιων βρυσών για την προστασία του περιβάλλοντος με την ενθάρρυνση της χρήσης συσκευασιών πολλαπλών χρήσεων.

Μια εφαρμογή που καταγράφει τις δημόσιες βρύσες

Και αν αναρωτιέστε πολλές φορές πού βρίσκονται οι δημόσιες βρύσες, η Greenpeace έχει την απάντηση! Μέσα από μια εφαρμογή προχωράει, με την πολύτιμη βοήθεια των απλών πολιτών στην καταγραφή τους.

«Όταν ξεκινήσαμε είχαμε 38 καταγραφές. Πλέον έχουμε ξεπεράσει τις 530 δημόσιες βρύσες. Ζητάμε από κόσμο όπου υπάρχει δημόσια βρύση να μπαίνει και να την ανεβάζει στο χάρτη και να γράφει αν είναι ή όχι λειτουργική. Στη συνέχεια εμείς μπορούμε να βλέπουμε που βρίσκονται και να έχουμε στοιχεία για προβληματικές και έπειτα πχ να πιέζουμε τους δήμους ή φορείς ώστε να τις συντηρούν», εξήγησε στο «ΤyposThes» η Βίκυ Μαγκλάρα, Υπεύθυνη Εθελοντών στο ελληνικό γραφείο Greenpeace. Ο κάθε πολίτης μπορεί να μπει στην σελίδα vryses.greenpeace.gr που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», το οποίο έχει στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους.

Για παράδειγμα με μια πρόχειρη περιήγηση ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει ότι υπάρχει κοινόχρηστη βρύση στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως, στην πλατεία Μηνα Πατρικίου, το πάρκο Αλλατίνη, στην παραλία Θεσσαλονίκης κοντά στο άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και κοντά στο Μακεδονία Παλλάς. Αντίστοιχα ότι δεν λειτουργεί η βρύση στην παιδική χαρά κήπος Μεσογείου ή πχ την αερογέφυρα Βούλγαρη.

«Ξεκινήσαμε το πρότζεκτ για να πιέσουμε δήμους ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο βρυσών και να συντηρήσει τις υπάρχουσες. Έτσι θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν και πόσιμο νερό και θα μειώσουμε την χρήση πλαστικού μπουκαλιού, ενώ θα κάνουμε και οικονομία. Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με μουσεία και οργανισμούς και ζητάμε να βάλουν βρύσες που να είναι ορατές αλλά και να τις μάθει ο κόσμος ώστε να τις χρησιμοποιεί. Ήδη βλέπουμε πως αρκετοί χρησιμοποιούν παγουράκι. Θα θέλαμε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Μέσα από δράσεις όπως αυτές που αναφέραμε προσπαθούμε να το πετύχουμε», συμπλήρωσε η κυρία Μπαγκλάρα.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 αφιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην ανάγκη συνεργασίας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει ότι το νερό μπορεί να γίνει μέσο για την ειρήνη, όταν οι κοινότητες και οι χώρες συνεργάζονται αρμονικά γι’ αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο, μπορεί όμως και να προκαλέσει συγκρούσεις, όταν δεν είναι προσβάσιμο από όλους και δεν διανέμεται με δίκαιο τρόπο.

Οι δράσεις

Τα σταντ στην Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή και στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Ν. Παραλία θα στηθούν την Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Το απόγευμα, από τις 14:00 ως τις 18:00, στο ίδιο σημείο, με το United Societies of Balkans, το European Solidarity Corps, θα βρίσκονται εκπρόσωποι της Greenpeace και από το Infinity Greece, την Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία, την Περιβαλλοντική Ομάδα ΠΑΜΑΚ και την οργάνωση Καλλιστώ, με πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

Οι δραστηριότητες που θα υπάρχουν στην εκδήλωση από τις οργανώσεις θα είναι:

-Χάρτινες μάσκες σε σχήμα σταγόνας για παιδιά, που θα μπορούν να τις ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους

-Ζωγραφική με θέμα τη βρύση, όπου οι ζωγραφιές θα κρεμαστούν σε σπάγκο και θα δημιουργήσουμε τη δική μας έκθεση ζωγραφικής

-Οικολογικό μπάσκετ με ανακυκλώσιμα υλικά, όπου αντί μπάλας θα υπάρχει ένα πλαστικό μπουκαλάκι

-Επιτραπέζιο παιχνίδι “Το νερό στην Ευρώπη”

-Mία χάρτινη βρύση επάνω στην οποία ο καθένας που θα περνάει μπορεί να γράφει κάποια συμβουλή για εξοικονόμηση νερού

-Quiz με ερωτήσεις γνώσεων για το νερό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ