Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέα εποχή για το Κτηματολόγιο - Τέλος η ταλαιπωρία (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Στόχος είναι σε έξι μήνες να έχουν μηδενιστεί οι 32.000 υποθέσεις που εκκρεμούν – Σε εφαρμογή νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Της Μαρίας Κουζούφη

Πρεμιέρα σήμερα για τη λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου Θεσσαλονίκης το οποίο βάζει τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία πολιτών και επαγγελματιών, καθώς υπάρχουν πλέον διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες.

Πρακτικά από σήμερα Δευτέρα 1η Απριλίου, οι ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση πολιτών, δικηγόρων, μηχανικών συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών βρίσκονται σε λειτουργία.

Για μια πολύ σημαντική ημέρα έκαναν λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης και ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Κ. Κυρανάκης, οι οποίοι εγκαινίασαν σήμερα την έναρξη λειτουργίας του γραφείου Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, και βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή.

floridis_kyranakis_ktimatologio_2.jpg

Δείτε το video του TyposThes:

Όπως επισημάνθηκε στόχος είναι σε έξι μήνες να έχει εξαλειφθεί η εκκρεμότητα των 32.000 υποθέσεων που εκκρεμούν.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φλωρίδης πρόσθεσε επιπλέον ότι στόχος είναι να ξεκινήσει η νέα εποχή που οι συμβιλαιογραφικές πράξεις θα μπορούν να μεταγράφονται σε ένα 24ωρο.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι και οι δυο στόχοι θα επιτευχθούν. Πάνω από 200 δικηγόροι θα εργαστούν για την εξάλειψη των 32.000 εκκρεμοτήτων, όπως τόνισε.

Εξάλλου είπε ότι μέχρι το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ψηφιακής μετάβασης της Δικαιοσύνης.

Ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα. Πρόκειται όπως είπε για μια εκκρεμότητα που προέρχεται από το 2018. Για να ανοίξει αυτό το κτηματολογικό γραφείο έγιναν προσπάθειες τα τελευταία έξι χρόνια. Ευχαρίστησε τους δημόσιους λειτουργούς και τη διοίκηση που εργάστηκαν για να "καθαρίσουν" εσωτερική ογκώδη γραφειοκρατία που εδώ και παρα πολλά χρόνια εμπόδιζε αυτήν τη μετάβαση. Όπως ανέφερε πρόκειται για ιδιότυπα εγκαίνια καθώς δεν καλούμε τον κόσμο να έρθει και  να στηθεί σε κάποια ουρά. Τον καλούμε από το γραφείο του, από την οθόνη του υπολογιστή του ή από το κινητό να εξυπηρετηθεί χωρίς να χρειάζεται να περιμένει σε καμία ουρά.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του αρχείου, "μιλάμε για 40 εκατ.  σελίδες στην ευρύτερη περιοχη της Θεσσαλονίκης και ένα δισ. σε όλη τη χώρα όπως ειπε χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι πολυ σύντομα, όταν ψηφιοποιηθει το αρχείο οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης δε θα χρειάζεται να κάνουν έρευνα τίτλων ξεφυλλιζοντας αυτά τα παλια βιβλία που ξέρουμε όλοι. Αντίθετα θα μπορουν να το κάνουν από την οθόνη του υπολογιστή τους. Ο υφυπουργός πρόσθεσε δε ότι η γραφειοκρατία μειώνεται περεταίρω καταργώντας τη διαδικασία για τα προδηλα λάθη ππυ αφορούν σε φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή οποίος πολιτης δει μια λάθος εγγραφή που μπορεί να αφορά το όνομα του, το ΑΦΜ, τον αριθμό ταυτότητας κλπ δε χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια δλδ αίτηση. Όλα τα στοιχεία θα αντλούνται δια λειτουργικά από το gov. Gr

Τέλος ο υφυπουργός ειπε για το κλείσιμο του υποθηκοφυλακειου Νεαπόλεως απο σήμερα ειπε οτι αποτελούσε ένα παγιο αίτημα των τοπικών επαγγελματικών φορέων και πλεον θα χρησιμοποιείται μόνο για έρευνα στα παλιά βιβλία και αυτό είναι κάτι που θα τελειώσει σύντομα με τη ψηφιοποίηση. Όπως ανέφερε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2024.

Καταλήγοντας ειπε οτιτο 2024 είναι μια σημαντική χρόνια μεταρρύθμιση. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει να συναλλάσσεσαι με έναν και μοναδικό φορέα, το κτηματολόγιο.

Μια εκκρεμότητα δεκαετιών, σχεδόν τριάντα ετών κλείνει επιτέλους, ειπε καταλήγοντας.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης  έκανε απο την πλευρά του λόγο για ενα επίτευγμα ενώ επεσήμανε ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα του δικηγορικού συλλόγου να υπάρχει διπλάσια αμοιβή στον έλεγχο τίτλων "ώστε να ξεπεραστεί η μεγάλη αυτή εκκρεμότητα που αυτήν την στιγμή απασχολεί την κοινωνία".

floridis_kyranakis_ktimatologio_4.jpg

 

Ποιες περιοχές υπάγονται

Το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, μετά την κατάργηση του Έμμισθου Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης και του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Νεάπολης, είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΥΛΑΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ), ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ, ΝΕΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΩΝ (ΙΩΝΙΑΣ), ΠΕΥΚΩΝ, ΣΥΚΕΩΝ, ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΓΧΙΑΛΟΥ, ΓΕΦΥΡΑΣ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΥΜΙΝΩΝ, ΝΕΩΝ ΜΑΛΓΑΡΩΝ, ΣΙΝΔΟΥ, ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ, ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ, ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ, ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΞΟΧΗΣ, ΧΟΡΤΙΑΤΗ, ΕΥΟΣΜΟΥ, ΠΟΛΙΧΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΛΗΤΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ, ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ, ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ (ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ), ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ, ΔΡΥΜΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΑΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΦΙΛΥΡΟΥ της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

 

Ηλεκτρονικές οι υπηρεσίες

Σχεδόν το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Για φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εγγραπτέα πράξη για κτηματογραφημένα ακίνητα συστήνουμε τη χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου από το συμβολαιογράφο τους (https://akinita.gov.gr), μέσω του οποίου η διαδικασία νομικού ελέγχου ολοκληρώνεται σε μία εργάσιμη ημέρα.

 

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Μετά και την ένταξη των Υποθηκοφυλακείων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, λειτουργούν 15 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 70 από τα 75 υποκαταστήματά τους. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η ένταξη των υπολοίπων Υποθηκοφυλακείων με στόχο την ολοκλήρωση της οριστικής δομής. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, με στόχο την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

-Η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, καθώς και αιτήσεων για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες πραγματοποιούνται και ψηφιακά.

 

-Η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση γίνεται και ψηφιακά.

 

-Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ. αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου κ.λπ.) υποβάλλονται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά (7/24).

-Το πρωτόκολλο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό.

 

-Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις καταργούνται.

 

-Οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.

 

-Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων κατατίθενται ηλεκτρονικά.

floridis_kyranakis_ktimatologio_3.jpg
ktimatologio_thessalonikis_1.jpg
ktimatologio_thessalonikis_2.jpg
ktimatologio_thessalonikis_3.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ