Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η συζήτηση Μητσοτάκη με 2 μαθητές – «Κι εμένα μου πετούσαν την τσάντα»

Το προσωπικό βίωμα που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός μιλώντας με μαθητές στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης

Στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατφόρμας, stop-bullying.gov.gr, όπου θα γίνονται οι καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας.

«Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το περιστατικό και να μπορούμε να παρέμβουμε με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και θα εξασφαλίζεται και η ανωνυμία. Τα πρωτόκολλα δεν είναι τίποτα άλλο από αυτά που λένε οι ειδικοί τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε τα περιστατικά με τον καλύτερο τρόπο. Σας καλώ να σπάσουμε τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα αλλά και τους παρατηρητές.

Δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδωρείς για τις επιλογές που κάνει. Αν ο θύτης νιώσει αποκομμένος αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αν βρούμε έναν τρόπο να απομονώσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να πουμε ότι υπάρχουν κανόνες και όρια τα οποία οταν ξεπερνιώνται υπάρχουν συνέπειες. Υπάρχουν και όρια τα οποία όταν ξεπερνιόνται θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ αποκάλυψε πως το βίντεο του θύμισε προσωπικό βίωμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όταν είδα το βίντεο μου ήρθαν αναμνήσεις. Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο και αυτό ήταν μια αστεία διαδικασία για τους καλούς μαθητές και όλοι το αντιμετωπίζαμε ως χαβαλέ. Ήμουν πολύ αγαπητός μαθητής και πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας αλλά τότε σε αυτά τα φαινόμενα δεν δίναμε μεγάλη σημασία. Ήταν σαν μέρος της μαθητικής ζωής. Μπορεί εμένα να μην με επηρέασε αλλά υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν και τώρα δεν θέλουνε να λένε τίποτα για το σχολείο και δεν θέλουν καμία συμμετοχή στον σύλλογο αποφοίτων. Αυτά είναι τραύματα που μπορεί να μείνουν και να αφήσουν κατάλοιπα».

Ερώτηση μαθήτριας στον πρωθυπουργό: Ως μαθητής δεχθήκατε βία ή κάποιος φίλος σας και πως το αντιμετωπίσατε;

Και εμένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο, ήταν ένα αστείο που έκαναν στους καλούς μαθητές. Ηταν χαβαλές τότε. Και εγώ έτσι το αντιμετώπιζα. Τότε αυτά τα φαινόμενα δεν τους δίναμε πολύ μεγάλη σημασία, ήταν μέρος της σχολικής ζωής. Μπορεί να μην με επηρέασε, αλλά μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως συμμαθητές μας υ[υπέφεραν και έχουν μία πολύ κακή εικόνα για το σχολείο και τέτοια φαινόμενα τους τραυμάτισαν. Είναι τραύματα που μπορεί να αφήσουν και κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα.

Θα μιλήσεις σε όποιον εμπιστεύεσαι. Ο γονιός, κάποιος δάσκαλος που μπορεί να μην είναι ο διευθυντής αλλά εσύ εμπιστεύεσαι.

Ερώτηση μαθητή στον πρωθυπουργό: Γιατί δεν επαρκούσαν τα μέτρα που υπήρχαν και έγινε αυτή η πλατφόρμα;

Δεν επαρκούσαν και η πλατφόρμα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο, δεν λέω ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα. Δεν θα δεχθώ να γίνει καταγγελία και να χαθεί. Γι αυτό και είμαστε σίγουροι πως όποιος πει και περιγράψει το περιστατικό μπούλινγκ θα λυθεί.

Ερώτηση μαθήτριας στον πρωθυπουργό: Είχαν δεχθεί βία ως μαθητές τα παιδιά σας;

Τα παιδιά μου είχαν το προνόμιο ή μειονέκτημα να είναι σε ένα σχολικό περιβάλλον που ήμουν γνωστός. Ναι τα παιδιά είχαν όμως την άνεση να τα συζητήσουν μαζί μας και σχετικά εύκολα μπορέσαμε να τα επιλύσουμε. Δεν μου είναι κάτι ξένο και ως γονιός και έχει μεγάλη σημασία τα παιδιά να αισθάνονται την άνεση να συζητούν. Και μεγάλο ρόλο παίζουν και οι παρέες. Να πεις θα πάμε μαζί να μιλήσουμε για το θέμα αυτό.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Ραγδαία αύξηση των οδικών ατυχημάτων τα τελευταία 2 έτη - Αύξηση ασφαλίστρων οχημάτων έως 40% λόγω οδικών ατυχημάτων και ακρίβειας
Έρευνα Flash για οδική ασφάλεια: Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων εκτίναξε τις τιμές ασφαλίστρων
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί
Σε πρόσφατο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας γιατροί ζητούν να διερευνηθεί αν ο κορωνοϊός πυροδοτεί τον καρκίνο και μπορεί να ευθύνεται για την...
Καρκίνος: Μπορεί να τον «πυροδοτεί» ο κορωνοϊός; Τι απαντούν οι ειδικοί