Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται ανακοινώσεις για ΔΕΘ - «Νέο εκθεσιακό κέντρο μέσα σε 6 χρόνια»

Μέχρι τις αρχές Μαΐου οι ανακοινώσεις για το σχήμα χρηματοδότησης στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Εντός του Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου αναμένονται οι ανακοινώσεις για το σχήμα συγχρηματοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Ελπίζουμε στα επόμενα έξι χρόνια η Θεσσαλονίκη ν’ αποκτήσει ένα νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, το πιο βιοκλιματικό στην Ευρώπη, στη μέση ενός υπέροχου πάρκου, το οποίο θα δώσει στην πόλη τη δυνατότητα να γίνει πραγματικά διεθνές εκθεσιακό hub (κόμβος)» σημείωσε ο κ.Τζήκας.

Αναφερόμενος στη δυναμική που έχει η Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα η Ελλάδα, στον χώρο των νέων τεχνολογιών, ο κ.Τζήκας είπε πως θεωρεί δεδομένο ότι στα επόμενα χρόνια οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν ο νέος τουρισμός για τη χώρα. «Δεν μπορούμε να επενδύουμε μόνο στα φυσικά χαρίσματα της χώρας, πρέπει ν’ αναπτύξουμε και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαμορφώνουμε οι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν στις χώρες που δεν έχουν το απαραίτητο βιομηχανικό υπόβαθρο τη δυνατότητα να γίνουν ανταγωνιστικές, γιατί στον συγκεκριμένο κλάδο η πρώτη ύλη είναι ο άνθρωπος και η Ελλάδα έχει πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. «Θα μπορούσαμε ήδη από τη δεκαετία του ’90, να είχαμε γίνει παίκτες στον χώρο της τεχνολογίας, όπως το Ισραήλ ή η Ιρλανδία. Χάσαμε πολλές δεκαετίες γιατί η Πολιτεία δεν ακουγε όσα λέγαμε τότε οι άνθρωποι του κλάδου. Στη δεκαετία που διανύουμε φαίνεται ότι μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένος έδαφος» είπε και υπενθύισε τις πενδυσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη από εταιρείες όπως οι Pfizer, Deloitte και Cisco.

«Νομίζω ότι ξένες εταιρείες, πολυεθνικές και funds του εξωτερικού έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο έδαφος, έχει αξιόλογο δυναμικό και μπορεί να γίνει παίκτης στον τομέα των τεχνολογιών» κατέληξε.

Στον χάρτη των διεθνών τεχνολογικών hubs η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Ελλάδα έχουν πλέον μπει στον χάρτη των διεθνών τεχνολογικών hubs, διατύπωσε ο εταίρος της Deloitte, Βασίλης Καφάτος, πρόεδρος του Deloitte Alexander Competence Center. Για να συνεχιστεί η ανάπτυξη, είπε, στη βάση αυτών των επενδύσεων βρίσκεται το ανθρώπινο ταλέντο, η διαθεσιμότητα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού -και, δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου ΕπιχειρήσΕων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), το κενό της αγοράς σε θέσεις εργαζομένων πληροφορικής εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 83.000 άτομα ώς το 2030, όπως υπενθύμισε.

Ωστόσο, το κενό αυτό μπορεί να καλυφθεί και στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται -μεταξύ άλλων- και οι δράσεις που υιοθετούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης για την προσέλκυση στελεχών πληροφορικής και από Τρίτες χώρες.

Σημαντικό ρόλο προς την ίδια κατεύθυνση διαδραματίζει και η επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων, πεδίο στο οποίο υπάρχει σήμερα «μια μοναδική ευκαιρία, ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας», γιατί διατίθενται τεράστια κονδύλια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τέτοιες δράσεις. Ο κ.Καφάτος υπενθύμισε ακόμα ότι η Deloitte απέκτησε παρουσία στη Θεσσαλονίκη κατά το δύσκολο 2018, με στόχο να επενδύσει στο άφθονο ανθρώπινο ταλέντο της πόλης και της χώρας. «Πλέον στη Θεσσαλονίκη απασχολούμε 1100 νέα στελέχη με έντονη εξειδίκευση σε τεχνολογίας αιχμής. Δεν σταματήσαμε εκεί, πήγαμε όπου βρισκόταν το ταλέντο, όπως στα Γιάννενα, όπου φιλοξενούμαστε στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Ξεκινήσαμε πριν από έναν χρόνο και αναπτυσσόμαστε έντονα. Κοιτάζουμε συνεργασίες με όλα τα πανεπιστήμια και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, μας έφερε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο επίσης ξεκινήσαμε μια συνεργασία σε πολλά επίπεδα» είπε και αφού προανήγγειλε ανακοινώσεις για νέο μεταπτυχιακό σε συνεργασία με δημόσιο πανεπιστήμιο, υπογράμμισε ότι η Deloitte θέλει να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο στην Ελλάδα.

«Στα Γιάννενα δεν ανακαλύψαμε τυχαία την Αμερική, μας ανακάλυψαν εκείνοι»

«Στα Γιάννενα δεν ανακαλύψαμε τυχαία την Αμερική, μας ανακάλυψαν εκείνοι μόνοι τους»: με τη φράση αυτή, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιέγραψε τη διαδρομή που οδήγησε στη δημιουργία ενός δυνατού «πυρήνα» ξένων εταιρειών και επενδύσεων σε τομείς αιχμής στην περιοχή. «Ήρθε πρώτα η P & I, που έχει σήμερα περίπου 150 άτομα, μετά η Team Viewer, μετά ήρθε το “αφεντικό” της Permira, που έχει 70 τέτοιες επιχειρήσεις στον κόσμο, η Deloitte, η BestSecret Και η PwC. Σε μια επίσκεψη στην P & I είδα παιδιά που δούλευαν στην εστίαση, επειδή δεν έβρισκαν δουλειά στον αντικείμενό τους, να είναι αρχηγοί με μισθούς 3000 ευρώ» περιέγραψε.

Υπενθύμισε δε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, που σε συνολικό εμβαδόν 15.500 τετραγωνικών θα διαθέτει τα 1700 για την εγκατάσταση νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και ψηφιακών νομάδων. «Το οικόπεδο, έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, μας το έδωσε το υπουργείο Γεωργίας, πήραμε την άδεια για το τεχνολογικό πάρκο και μπήκαμε αρχικά στο Ταμείο Ανάκαμψης για το 50% της επένδυσης, με στόχο 25% να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και ίσο ποσοστό από εμπορικές τράπεζες. Σε αυτό το τελευταίο δεν τα πήγαμε πολύ καλά, γιατί ήρθε μόνο η Τράπεζα Ηπείρου, που έβαλε το 12,5%» σημείωσε και υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Περιφέρεια για την προοπτική διάθεσης εθνικών πόρων 15 εκατ. ευρώ.

Oσον αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την είσοδο ιδιώτη, ο κ.Καχριμάνης επισήμανε ότι ο ίδιος τίθεται υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά «όταν μπαίνει ένας ιδιώτης πρέπει να δουλέψει σκληρότερα από το δημόσιο. Αυτό ακόμα δεν το έχουμε δει» είπε. Πρόσθεσε ότι αν ο ιδιώτης αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι, θα κερδίσουν όλοι.

«Εκπληκτική ανταπόκριση» στην πρωτοβουλία Her Resarch

Στην πρώτη παγκοσμίως ενεργειακή κοινότητα γυναικών (WenCOOP), που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, στην πρωτοβουλία «Her Research» αλλά και στην απόφαση δημιουργίας του πρώτου hub καινοτομίας δημιουργικών βιομηχανιών, στην περιοχή των Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη, με ιδιωτική επένδυση άνω των 5 εκατ. Ευρώ, αναφέρθηκε η Λίνα Τσαλταμπάση, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας και της WenCOOP.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία Her Research, η οποία προσφέρει άυλη υποστήριξη σε γυναίκες ερευνήτριες, τις ενδυναμώνει και τις υποστηρίζει με τεχνογνωσία, ώστε να γίνουν οι επόμενες startupers, επισήμανε ότι, στον τρίτο κύκλο της, έχει «εκπληκτική ανταπόκριση», με 160 ερευνήτριες από 120 ερευνητικές ομάδες, αριθμό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και πολλαπλάσιο σε σύγκριση με τον πρώτο κύκλο. Υπενθύμισε δε ότι στη δράση έχουν συμπράξει 17 πανεπιστήμια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ