Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απεργία 24 ωρών «παραλύει» τη χώρα: Ποιοι συμμετέχουν, πότε κλείνουν οι δρόμοι

Μεγάλη απεργία της ΓΣΕΕ σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Με βασικό μήνυμα «η ακρίβεια στο Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα» εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι, θα βγουν σήμερα Τετάρτη στο δρόμο διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πάταξη της αισχροκέρδειας.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 17 Απριλίου 24ωρη πανελλαδική απεργία και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ θα επηρεαστούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη στις 10:30 έξω από το κτίριο του ΕΚΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, απαιτούμε, απεργούμε! Διεκδικούμε και απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ζωή με αξιοπρέπεια!», αναφέρει το ΕΚΘ.

«Η ακρίβεια είναι στο Θεό και οι μισθοί μας στα τάρταρα! Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις μισθών, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών και τις θέλουμε εδώ και ΤΩΡΑ! Θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις! Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο! Η ακρίβεια μας πνίγει, είναι θηλιά στο λαιμό κάθε οικογένειας. Το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία για σήμερα Τετάρτη (17/4), για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, λόγω της πανελλαδικής απεργίας και της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων – συγκεντρώσεων και πορείας διαμαρτυρίας σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από τις 09:30 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας), καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου. Η ΕΛ.ΑΣ. μέσω ανακοίνωσής της απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση της συνάθροισης – κινητοποίησης.

Στη Θεσσαλονίκη οι κινητοποιήσεις ξεκινούν στις 10.30 το πρωί σε τρία σημεία, στην Καμάρα, την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά (ΕΚΘ) και το Άγαλμα Βενιζέλου. Περίπου στις 11 υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν οι πρώτες πορείες και θα επηρεαστεί η κυκλοφορία σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις. 

Τα αιτήματα της απεργίας

Το ΕΚΘ συνεχίζει αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν:

- Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών.

- Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

- Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

- Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

Ποιοι συμμετέχουν - Ποια ΜΜΜ τραβούν «χειρόφρενο»

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου, ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται μόνο από 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Η κινητοποίηση θα αρχίσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας, τα ξημερώματα της Τετάρτης, και θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη   της   νυχτερινής   βάρδιας. Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΘ.

Η Hellenic Train ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.),  στην απεργία, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει κάποια ω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν: Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57. Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598.

Επίσης, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη ημέρα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «H απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και θα συμμετέχει και αυτή με την σειρά της στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Στην απεργία συμμετέχει και το ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος) και το ΚΘΒΕ έχει ανακοινώσει  ότι δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις της συγκεκριμένης ημέρας. Μια μέρα νωρίτερα, σήμερα Τρίτη, απεργούν οι δημοσιογράφοι.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 του Μάη ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της Κυβέρνησης, και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτήν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ