Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη

Όλα έτοιμα για το Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με αφετηρία την Πέλλα, ενώ αύριο στον Αρχαιολογικό χώρο Πέλλας θα γίνει η Τελετή Έναρξης για την Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Περίπου 2.000 δρομείς από 41 χώρες θα βρεθούν την Κυριακή 21 Απριλίου το πρωί στην κεντρική πλατεία της Πέλλας, μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να τρέξουν την απόσταση των 42 χιλιομέτρων μέχρι τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης της Β. Ελλάδας, του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin.

Ο Μαραθώνιος που φέρει ως σύμβολο ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ανθρωπότητας, τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώνει το ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας με το παρόν και το μέλλον και εκτός από μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός αποτελεί και μια γιορτή, που, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο μουσείο Πέλλας, παρουσία δημοσιογράφων από την περιοχή αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Ευστάθιος Φουντουκίδης κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων του Μαραθωνίου, σημειώνοντας ότι αποτελεί πλέον θεσμό, πρωτίστως αθλητικό με ιστορικές όμως και πολιτιστικές προεκτάσεις και τόνισε ότι η συνέχιση της πραγματοποίησης της ετήσιας αυτής συνάντησης αποτελεί ρητή δέσμευση της διοίκησής του. «Θεωρούμε καθήκον μας να συνεισφέρουμε με όλες τις δυνάμεις μας στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου στη διοργάνωση», τόνισε, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των εθελοντών, οι οποίοι, όπως είπε προσέφεραν τον πολύτιμο χρόνο τους με αγάπη, με μεράκι και με πίστη ότι ο αγώνας αυτός είναι γιορτή του αθλητισμού του πολιτισμού της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά και ένας τρόπος ανάδειξης του νέου, πιο εξωστρεφούς προσώπου της περιοχής.

pella-xenagisi-marathwnios2024.jpg

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Φουντουκίδης τιμήθηκε για την συμβολή του στην οργάνωση του αθλητικού γεγονότος. Τη σχετική πλακέτα παρέλαβε ο δήμαρχος από τους Μιχάλη Μελισσίδη και Στέλιο Καραογλανίδη, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου στην εκδήλωση.

Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής, η φετινή διοργάνωση «έπιασε» νούμερα προ πανδημίας σε ότι αφορά τις συμμετοχές, με τους δρομείς που θα συμμετέχουν συνολικά στις τρεις αγωνιστικές διαδρομές να  προέρχονται από 71 χώρες, ενώ εκφράστηκε η ελπίδα το σπουδαίο αυτό δρομικό γεγονός να αποτελέσει μια επιπλέον αφορμή για να γνωρίσει και να αγαπήσει όλος ο πλανήτης την Πέλλα.

Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και με τον μαραθωνοδρόμο από τα Γιαννιτσά Χαράλαμπο Γαϊτάνη, ο οποίος έχει κάνει τη συγκεκριμένη διαδρομή έξι φορές. Αφού υπογράμμισε και αυτός το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντές, μετέφερε την εμπειρία του, σημειώνοντας ότι όταν πρωτοξεκίνησε το 2006 έτρεχαν μόλις 150 άτομα και σήμερα έχουν φτάσει να είναι χιλιάδες. Παράλληλα, ανέφερε ότι για επαγγελματίες αθλητές θεωρείται εύκολη διαδρομή και προσφέρεται για προσωπικά ρεκόρ γι΄αυτό και την επιλέγουν αρκετοί.

Εκδηλώσεις στην Πέλλα

Για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Πέλλα στο πλαίσιο του Μαραθωνίου, μίλησαν η Αντιδήμαρχος Πέλλας, Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Ευφροσύνη Μερεμητσάκη και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Γυριχίδης.

436237270_751179307199286_6192259385752671763_n.jpg

Η κ. Μερεμητσάκη, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτού του σπουδαίου αθλητικού γεγονότος με σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον» και κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα προηγηθούν του αγώνα. Από την πλευρά του ο κ. Γυριχίδης αναφέρθηκε στον αγώνα των 1.000 μέτρων που θα πραγματοποιηθεί μετά την εκκίνηση του μαραθωνίου και στον οποίο θα συμμετέχουν παιδιά αλλά και ενήλικες. «Είναι πραγματικά συγκινητικό γιατί αυτά τα παιδιά σηκώνονται από τα ξημερώματα για να χειροκροτήσουν τους μαραθωνοδρόμους και αμέσως μετά παίρνουν θέση στην αψίδα», όπως είπε.

436106275_751179340532616_451483304389477268_n.jpg

Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία το Σάββατο

Σημειώνεται ότι την παραμονή των αγώνων, δηλαδή το Σάββατο (20/04), θα πραγματοποιηθεί η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία, καλύπτοντας την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης, διερχόμενη από 13 σταθμούς.

Ειδικότερα, η Τελετή Έναρξης της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το Σάββατο 20/4, ώρα 11.00πμ., με την πρωταθλήτρια, Πολυνίκη Εμμανουλίδου που κατάγεται από την περιοχή.

Την Πολυνίκη θα συνοδεύσουν οι μαθητές του γυμνασίου Πέλλας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στην συνέχεια αφού περάσουν από την Αρχαία Κρήνη και την Αψίδα εκκίνησης του μαραθωνίου, μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα παραδώσουν το Σύμβολο της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, την Ελιά, στην οργανωτική επιτροπή του μαραθωνίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ώρα 6μ.μ. και μετά από εκδηλώσεις υποδοχής στους Δήμους από τους οποίους θα περάσει θα φτάσει στον τελικό προορισμό της στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης, όπου την επομένη ημέρα  θα γίνουν οι απονομές στους νικητές του μαραθωνίου. 

Το πολιτιστικό πρόγραμμα έχει επιμεληθεί το Δημοτικό σχολείο Πέλλας ενώ στην εκδήλωση συμμετέχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου

Να υπενθυμίσουμε ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 07:30, αφετηρία: Πέλλα), καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 08:30, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων) και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 12:30, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).

Εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος θα διεξαχθεί ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (ώρα έναρξης 08:30, αφετηρία: Πλατεία Αριστοτέλους).

Στους τέσσερις δρομικούς αγώνες φέτος θα συμμετέχουν συνολικά 17.000 δρομείς.

Τερματισμός για όλες τις διαδρομές είναι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί για άλλη μία χρονιά ένα τετράωρο πρόγραμμα παιδαγωγικών παιχνιδιών και δημιουργικής απασχόλησης, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων, καθώς και παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, μετατρέποντας τον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin σε μια μεγάλη γιορτή για όλη την οικογένεια.

Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Πέλλας

Οι δημοσιογράφοι είχαν στο πλαίσιο της επίσκεψης την ευκαιρία να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας που φιλοξενεί μοναδικά εκθέματα, όπως ένα από τα ωραιότερα μαρμάρινα πορτρέτα του Μ. Αλεξάνδρου, τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα, ειδώλια κ.ά  και επιτρέπει στον επισκέπτη να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές της καθημερινής, αλλά και της δημόσιας ζωής της μακεδονικής πρωτεύουσας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και τον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, που δέχονται ετησίως πολλές χιλιάδες επισκέπτες. Την ξενάγηση πραγματοποίησε η  αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Ελπινίκη Ναούμ, η οποία τόνισε ότι η Πέλλα έχει μια διαχρονική κατοίκηση από την εποχή του Χαλκού έως και την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Στα κλασικά χρόνια η πόλη ήταν παραθαλάσσια. Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο του μουσείου στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ., ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Αρχέλαος, μεταφέρει την έδρα του από τις Αιγές στην Πέλλα. Έφτασε στη μεγαλύτερη έκταση και ακμή της κατά τα χρόνια του Αλέξανδρου Γ΄ και εξής. Παρέμεινε πρωτεύουσα των Μακεδόνων μέχρι την υποταγή τους στους Ρωμαίους το 168 π.Χ. και συνέχισε να ακμάζει πληθυσμιακά και εμπορικά μέχρι τη βίαιη καταστροφή της, πιθανώς από σεισμό, κοντά στα 90 π.Χ. Στο εξής, μέρος του πληθυσμού συνέχισε να κατοικεί στο νότιο τμήμα της παλιάς πόλης, αλλά το 30 π.Χ. ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αύγουστο η ρωμαϊκή αποικία της Πέλλας (στην οποία λειτουργούσε και σταθμός της Εγνατίας οδού), 1,5 χλμ. δυτικά της ελληνιστικής πόλης.

Η Πέλλα κτίστηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα, ήταν πολυπολιτισμική, μεγάλη πόλη με τεράστια αγορά. Ωστόσο έχει ανασκαφεί μικρό μόνο μέρος της.

Δείτε στιγμιότυπα από την ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας στο βίντεο και στις φωτογραφίες του TyposThes

pella-xenagisi-marathwnios2024_4.jpg
pella-xenagisi-marathwnios2024_6.jpg
pella-xenagisi-marathwnios2024_8.jpg
pella-xenagisi-marathwnios2024_5.jpg
pella-xenagisi-marathwnios2024_2.jpg

Τα Οθωμανικά μνημεία των Γιαννιτσών

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και την πόλη των Γιαννιτσών και ξεναγήθηκαν στο μαυσωλείο  του Γαζή Εβρενός (ιδρυτής της πόλης), το οποίο είναι ανοιχτό κάποιες μέρες για το κοινό και το τρέχον διάστημα φιλοξενεί την έκθεση "Edward Lear-Η περιήγηση ενός βικτωριανού καλλιτέχνη στην περιοχή των Γιαννιτσών". Επίσης σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Πύργος του Ρολογιού,  από τους παλαιότερους οθωμανικούς πύργους που διασώζονται. Η ξενάγηση έγινε από την υπάλληλο του δήμου κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου. Όπως επισημάνθηκε, από τα οθωμανικά μνημεία της πόλης,  εκτός από τα δυο προαναφερθέντα, αποκατεστημένο είναι και το κτίριο Τουρμπές, ένα μνημείο η χρήση του οποίου δεν είναι γνωστή,  με τις δυο επικρατέστερες υποθέσεις να είναι ότι επρόκειτο είτε για μικρό, συνοικιακό τζαμί χωρίς μιναρέ, είτε για δημοτικό σχολείο για αγόρια. Σε καλή κατάσταση αν και χρίζει κάποιων επισκευών είναι και το νεοκλασικό διοικητήριο Γιαννιτσών, το οποίο είναι της ύστερης οθωμανικής περιόδου, ενώ γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν και να αναδειχθούν και άλλα μνημεία.

Όπως είπε η κ. Τριανταφυλλίδου, τα Γιαννιτσά είναι από τις περιπτώσεις πόλεων που δεν κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς, αλλά ιδρύθηκαν από αυτούς τον 14ο αιώνα.

Σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι ο δήμος Πέλλας από απλό πέρασμα να αποτελέσει τόπο προορισμού για τον επισκέπτη, μέσα από ένα προσφερόμενο "πακέτο" επιλογών, που θα περιλαμβάνουν τόσο τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Πέλλας, όσο και άλλα μνημεία, καθώς και τόπους φυσικού κάλλους, όπως οι πηγές Αραβησσού και ο Λουδίας σε συνδυασμό με δραστηριότητες στη φύση, όπως και η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας με ένταξη παραδοσιακών πιάτων στα μενού εστιατορίων της περιοχής. 

Δείτε στιγμιότυπα από την ξενάγηση σε οθωμανικά μνημεία των Γιαννιτσών:

giannitsa-othomanika-mnimeia_2.jpg
giannitsa-othomanika-mnimeia.jpg
giannitsa-othomanika-mnimeia1_2.jpg
giannitsa-othomanika-mnimeia1.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ