Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πεζόδρομος η Αγ. Σοφίας κάτω από Τσιμισκή – Πώς θα γίνει, τα 2 σενάρια

Το σχέδιο Αγγελούδη για την πεζοδρόμηση της Αγ. Σοφίας κάτω από Τσιμισκή μέχρι την Λ. Νίκης

Στην προώθηση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΤΘ Στέλιος Αγγελούδης, κατά την παρουσίαση της μελέτης του 2023 «Προφίλ & Ικανοποίηση Τουριστών – Απόδοση Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης» που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Αναλυτικότερα, ο Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στα βήματα που θα γίνουν από πλευράς δήμου ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη πιο ελκυστική για τους τουρίστες και καλύτερη για τους πολίτες της. Όπως είπε «η νέα δημοτική αρχή από τις πρώτες κιόλας μέρες έχει ανοίξει όλα τα θέματα, στοχεύει στην αποκατάσταση του δημόσιου χώρου» και θα ξεκινήσει διαδικασία ώστε να ενταχθούν στον στόλο καθαριότητας πλυστικά μηχανήματα που θα σαρώνουν όλη την πόλη και θα πλένουν τους κάδους. Ο δήμαρχος μίλησε για τα τραπεζοκαθίσματα και τους ελέγχους που ήδη γίνονται, ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα πρασίνου τονίζοντας ότι θα γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε πλατείες.

Τι θα γίνει με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας 

Ειδικότερα, μίλησε για την πεζοδρόμηση στην Αγίας Σοφίας λέγοντας πως «είναι προς έγκριση η χρηματοδότηση για το θέμα από το Πράσινο Ταμείο».

Ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν το έργο θα γίνει με πλήρη πεζοδρόμηση στο σημείο ή αν θα είναι μια πεζοδρόμηση-ανάπλαση με ήπιας κυκλοφορίας παρέμβαση.

 

Ειδικότερα, για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΟΤΘ, σημείωσε ότι «το Πράσινο Ταμείο είναι έτοιμο να μας εγκρίνει τη χρηματοδότηση για την προώθηση του Project» και πρόσθεσε ότι το έργο ίσως να δημοπρατηθεί και φέτος. Βέβαια, όπως έσπευσε να προσθέσει, στο επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν το έργο θα γίνει με πλήρη πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας ή αν θα είναι μια πεζοδρόμηση-ανάπλαση με ήπιας κυκλοφορίας παρέμβαση. «Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις ήδη υπάρχουσες επιβαρυμένες κυκλοφοριακές συνθήκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω και των εργασιών του Fly Over», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανάπλαση στην πλατεία Ελευθερίας

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την πλατεία Ελευθερίας ύψους 9 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι «μετράμε αντίστροφα τις ημέρες για να μάθουμε τον ανάδοχο», ενώ διευκρίνισε ότι οι 230 θέσεις πάρκινγκ που υπάρχουν σε αυτήν «δεν χάνονται», αφού όπως εξήγησε έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για να μεταφερθούν εντός του λιμανιού της πόλης. Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και του Διοικητηρίου, ενώ όπως είπε «του χρόνου θα έχουμε και τη μελέτη μέσω ΠΚΜ για την παραλία».

Τα προβλήματα με τραπεζοκαθίσματα και πράσινο 

Παραδεχόμενος τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προστασία και τη φύλαξη του δημόσιου χώρου (καθαριότητα, τραπεζοκαθίσματα, πράσινο, συντήρηση πάρκων), ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι γίνεται εντατική προσπάθεια για την επίλυσή τους και εξέφρασε την αισιοδοξία του να έχουν αλλάξει προς το θετικό οι χαμηλές βαθμολογίες που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι τομείς από τους επισκέπτες στην πόλη, όπως αποτυπώνει η έρευνα της ΕΞΘ.

«Με σφιχτό στρατηγικό σχέδιο πρέπει να υπηρετηθεί ο τουρισμός. Έχουμε ζητήσει από το ΣΕΤΕ δύο πράγματα, την επικαιροποίηση του σχεδίου που υπήρχε για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και συγχρόνως ένα τελικό πλάνο δράσεων που αναμένεται να μας δοθεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο ίδιος και προσθέτοντας «έτσι από το τέλος του 2024 καθένας φορέας θα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει», είπε χαρακτηριστικά ότι «η πόλη δεν έχει πλέον τα περιθώρια να χάνει ευκαιρίες». Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι την προσεχή Τετάρτη 24/4 θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε και απαρτίζεται από εκπροσώπους της τουριστικής κοινότητας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγγελούδης γνωστοποίησε ότι εντός του επόμενου μήνα κατατίθεται η πρόταση που έχει καταρτιστεί σχετικά με το ωράριο φορτοεκφορτώσεων στην πόλη και γνωστοποίησε ότι την επόμενη Πέμπτη σε συνάντησή του με τον δήμαρχο της Σόφιας στην Θεσσαλονίκη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός φόρουμ τουριστικού για τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων.

Επίσης, είπε ότι τύγχανε θετικής ανταπόκρισης η πρόταση για τη συγκέντρωση όλων των επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία Αριστοτέλους και σημείωσε ότι μεταξύ των προθέσεων της δημοτικής αρχής είναι να διοργανώνονται κάθε μήνα φεστιβαλικού τύπου εκδηλώσεις στην πόλη. 

Για τις Σποράδες

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Αγγελούδης ανέφερε ότι σε προετοιμάζει «σκληρή» ανακοίνωση προς το υπουργείο Ναυτιλίας για τη μη ανταπόκρισή του στις δύο επιστολής της δημοτικής αρχής σχετικά με τη σύνδεση της πόλης με τις Σποράδες, που όπως είπε «έχει αποδείξει ότι είναι ανταποδοτική». ωστόσο προς το τέλος της εκδήλωσης, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε μαζί του ο αρμόδιος υπουργός -στη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΞΘ-και τον διαβεβαίωσε ότι τέλος του τρέχοντος μηνός ολοκληρώνεται η κατανομή των κονδυλίων και θα γίνουν και οι ανακοινώσεις.

Η παρουσίαση της έρευνας ικανοποίησης τουριστών κι απόδοσης ξενοδοχείων της εταιρείας «GBR Consulting» για το 2023 έγινε παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, τουριστικών κι άλλων φορέων της πόλης και μελών της ΕΞΘ σε κεντρικό ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.

Αλλαγές στον ΟΤΘ

Για τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης στον οποίο είναι πρόεδρος είπε πως θα αλλάξει το καταστατικό του και θα διευρύνουμε το σκοπό του, αλλά και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων σε αυτόν». Όπως είπε έχουν ήδη προσκληθεί τα επιμελητήρια της πόλης να συμμετάσχουν στον φορέα με τακτικά τους μέλη. Εξήγησε πως θα επικαιροποιηθεί το στρατηγικό σχέδιο για την πόλη και θα γίνει action plan για τις υποχρεώσεις. «Από τέλος έτους θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς. Αν πχ πρέπει να μοιράζουμε κουλούρια και σταφιδόψωμο θα το κάνουμε ή αν δεν πρέπει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης είπε πως η Θεσσαλονίκη θα έχει κάθε μήνα και από μια φεστιβαλική προσέγγιση που θα φέρει και τουρισμό όπως θα γίνει τώρα με την «Λατρευτική εβδομάδα».  Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε πως στο δημοτικό συμβούλιο θα ψηφιστεί νέος κανονισμός καθαριότητας με πρόστιμα για τα ογκώδη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Λαπαβίτσας: Χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα, καθηγητή οικονομικών πανεπιστημίου Λονδίνου, π. Βουλευτή, υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜΕΡΑ25 /...
Κώστας Λαπαβίτσας: Χρειάζεται πραγματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη