Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάνω από 2.500 μαθητές θα επισκεφτούν την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτικές δράσεις με το δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού - Ξένοι συγγραφείς στην Παιδική Γωνιά

Παιδιά και εφήβους από σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας υποδέχθηκε το πρωί με το άνοιγμά της, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, ξεναγήθηκαν στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά και συμμετείχαν σε πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων θα συνεχιστούν και αύριο το πρωί, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 2.500 μαθητές από 60 σχολεία. Επιπλέον και μεμονωμένα οι μικροί και μεγαλύτεροι φίλοι του βιβλίου με τους φίλους ή τους γονείς τους, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν έως και την Κυριακή παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά., που οργανώνουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

Με τις εκδηλώσεις αυτές και τις ξεναγήσεις σε χώρους όπου κυριαρχεί το βιβλίο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμβάλλει στην τόνωση της φιλαναγνωσίας φέρνοντας σε επαφή χιλιάδες μαθητές με το βιβλίο αλλά και τους δημιουργούς του.
 
Η Γυναίκα, θεματική της φετινής Παιδικής Γωνιάς 

Η Παιδική Γωνιά φέτος είναι γεμάτη από ...γυναίκες, τις οποίες αποτύπωσαν περισσότεροι από 40 Έλληνες εικονογράφοι, που ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό στη συγκεκριμένη πρόσκληση και έφτιαξαν έργα με «πρωταγωνίστριες» γυναίκες, κορίτσια, κοπέλες, γιαγιάδες, θηλυκά πλάσματα με ανθρώπινη ή άλλη μορφή, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Εκπαιδευτικές δράσεις με το δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετέχει και φέτος στην Παιδική Γωνιά με ενημερωτικό περίπτερο και εκδηλώσεις για παιδιά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει φέτος έχουν θέμα τα βιβλία και τη γυναίκα.

Γωνιά Ανάγνωσης «Χίλιες Νύχτες και άλλες τόσες» 

Σημείο αναφοράς για την ΔΕΒΘ παραμένει η Γωνιά Ανάγνωσης, καθώς -πέρα από χώρος γνωριμίας με παλιές και νέες εκδόσεις, λειτουργεί ως χώρος ανάπαυλας ανάμεσα στις εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Η Γωνιά Ανάγνωσης είναι αφιερωμένη στους μύθους και τα παραμύθια των αραβόφωνων χωρών και φιλοξενεί βιβλία - προσφορά πολλών εκδοτικών οίκων.

Ξένοι συγγραφείς στην Παιδική Γωνιά

Τους μικρούς βιβλιόφιλους περιμένουν να γνωρίσουν δύο εκλεκτοί προσκεκλημένοι του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Goethe. 
Πρόκειται για τον Γάλλο εικονογράφο Benjamin Strickler, που από το 2007 εικονογραφεί για τον Τύπο και για τις παιδικές εκδόσεις. Στην Έκθεση θα παρουσιάσει αύριο στις 11 το πρωί το βιβλίο του La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux jeux olympiques, για την ιστορία του 11χρονου Τιμέ, σκλάβου στην Σπάρτη, που για να καταφέρει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να αποδείξει την αξία του με σκληρές δοκιμασίες. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, o εικονογράφος θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου τoυ στο stand του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling θα παρουσιάσει το βιβλίο του Καλοκαίρι στην πισίνα (εκδ. Καστανιώτη), μια ιστορία για μια παρέα παιδιών, για την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους, τις συζητήσεις τους ένα καλοκαίρι, αυτό που περνούν δίπλα στην πισίνα, ένα καλοκαίρι που τα ωριμάζει, καθώς με χιούμορ προσπαθούν να προσαρμοστούν στην ηλικία τους και τα προβλήματά της. Μετά την εκδήλωση ο συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία.

Ιστορίες από τις Χίλιες και μια Νύχτες και παραμύθια των Βαλκανίων, θα παρουσιάσει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, τόσο για οργανωμένες ομάδες μαθητών όσο και για το ευρύ κοινό, ενώ στο περίπτερό του θα ενημερώνει το κοινό για τις εκπαιδευτικές δράσεις του. 

Τιμώμενη Σάρτζα: Παιδιά και νέοι: Συζητήσεις πάνελ και δημιουργικά εργαστήρια

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Σάρτζα στην Ελλάδα, εκτός από τις εκθέσεις, τα πάνελ και τις εκδηλώσεις και τις συνεργασίες που περιλαμβάνουν βιβλία για παιδιά, πραγματοποιεί και εργαστήρια με παιδιά στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά με διερμηνεία στα ελληνικά. 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό εργαστήρι τέχνης με τίτλο «Ο κόσμος όπως τον βλέπουμε», που στοχεύει στο σχεδιασμό συλλογής από καινοτόμους πίνακες ζωγραφικής, συνδυάζοντας πολλά στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα του κόσμου όπως τον βλέπει ο καθένας από τους συμμετέχοντες. Την Κυριακή στις 16:00 είναι προγραμματισμένο το εργαστήρι με τίτλο «Αντανακλάσεις», όπου τα παιδιά, όπου θα δουλέψουν την τεχνική της αντίστροφης αντανάκλασης.

Αμέσως μετά ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Είμαστε μαζί», στο οποίο τα παιδιά εκφράζουν έννοιες όπως η ασφαλής συνύπαρξη μεταξύ πολλών και διαφορετικών στοιχείων ύπαρξης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των έμβιων όντων, για να δημιουργήσουν έναν αρμονικό και χαρούμενο κόσμο. 

Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάνε παραιτήσεις υπουργών ενώ είναι πλήρως ανενημέρωτοι
Οι καταναλωτές από τους οποίους ζητείται επιστροφή ενισχύσεων αντιστοιχούν στο 1,7 τις χιλίοις επί του συνόλου
Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάνε παραιτήσεις υπουργών ενώ είναι πλήρως ανενημέρωτοι