Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Παράνομη η στάση της νέας προέδρου

Iσχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας χαρακτήρισε το Μακεδονικό Σήμα ο πρωθυπουργός

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Εφικτό χαρακτήρισε το στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στο ανοιχτό μέρος της 49ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μελών του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε απόψε σε  ξενοδοχείο της πόλης. 

Οι εξαγωγείς είναι οι πρεσβευτές μας στον κόσμο, αναδεικνύουν τις πολύ μεγάλες ικανότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, που κινείται σταθερά με ρυθμούς πολύ πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές αυξάνουν συνεχώς τη συμμετοχή τους σε αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική.

Οι εξαγωγές αξίζουν έπαινο και στήριξη με τις επιδόσεις τους, όπως ο ΠΑΟΚ άξιζε το πρωτάθλημα, είπε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης., εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία των  εξαγωγικών επιχειρήσεων παρά τις προκλήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πρόοδος στον τομέα των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από τη γενική αύξηση του ΑΕΠ, καθώς το 2025 θα πλησιάσει το 5%, μιας και το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ.

«Οι εξαγωγές έχουν φτάσει περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να φτάσουν στο 60% έως το 2027.

Για το Μακεδονικό Σήμα

Το Εμπορικό Σήμα, λοιπόν, της Μακεδονίας, σε αυτή τη συγκυρία, γίνεται ένα ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα σχετικά με το θέμα της Β. Μακεδονίας αναφέρει: Τη διπλωματική αντίδραση της Ελλάδας, απέναντι στις τελευταίες προκλητικές παλινδρομήσεις των βόρειων γειτόνων μας, πρέπει να πλαισιώσει και μία εμπορική αντεπίθεση με αιχμή την αυθεντικότητα και ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Μακεδονίας μας.

"Είναι γνωστό ότι η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, να θυμίσω ότι καταθέσαμε μάλιστα και πρόταση μομφής κατά το ΣΥΡΙΖΑ, που την προώθησε. Προσέξτε, όχι γιατί δεν θέλαμε λύση στο ζήτημα, αλλά γιατί η συγκεκριμένη Συνθήκη παραχωρούσε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες μας", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε αυτή την ελληνική υπογραφή σε μια διεθνή Συμφωνία που ισχύει κατά νόμο. Βλέποντας, ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό την άνοδο του εθνικισμού στα Σκόπια μείναμε επιφυλακτικοί στην αποδοχή των Μνημονίων τα οποία συνόδευαν τη Συμφωνία. Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν αυτές μας τις επιφυλάξεις. Και η στάση της νέας προέδρου και των εκεί υποστηρικτών της, δυστυχώς και του εντολοδόχου πρωθυπουργού, είναι και παράνομη και προκλητική. Γι αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει. Το γειτονικό κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί, νομίζω ότι αυτό τελικά αντιλαμβάνονται και οι περισσότεροι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη και προς την πρόοδο περνάει και από τη χώρα μας και εκεί μπορεί να σταματήσει.

Όπως και κάποιοι ατιστόρητοι εντός των συνόρων θα πρέπει να καταλάβουν ότι πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της. Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που πρώτα μας φόρτωσαν τη Συμφωνία να ζητούν τώρα να κυρώσουμε τα Μνημόνια. Και πότε; Την ώρα που τα ίδια τα Σκόπια την παραβαίνουν.

Το Εμπορικό Σήμα, λοιπόν, της Μακεδονίας, σε αυτή τη συγκυρία, γίνεται ένα ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας. Στεναχωριέμαι πραγματικά όταν ακούω από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιού στη χώρα μας να μας λένε ότι υπάρχουν κρασιά τα οποία εμφανίζονται ως μακεδονικά και κάποιοι πελάτες στο εξωτερικό όταν μιλούν για μακεδονικά κρασιά να έχουν υπόψη τους τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι στο χέρι μας αυτό να το αντιστρέψουμε και θα έχετε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια. Και όλες οι δυνάμεις του τόπου πρέπει να συστρατεύονται σε αυτή. Αλλά και δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους Ελληνες να ξεχωρίζουν τους αληθινούς πατριώτες του έργου και του αποτελέσματος από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και πολύ περισσότερο από τους εμπόρους των εθνικών αισθημάτων".

Μιλώντας για τη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα για τις επενδύσεις είπε «το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος με 9% και πρόβλεψη 14% για το 2025».

Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΕΒΕ από το 2019 για την κατοχύρωση του μακεδονικού σήματος είχε αναφερθεί νωρίτερα ο κ. Διαμαντίδης. Ανακοίνωσε επίσης ότι το Εxport Summit που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΣΕΒΕ αναβαθμίζεται σε Export & Invest Summit.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης ανέφερε ότι ο ΣΕΒΕ ήταν από τους πρώτους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συγκρότηση ενός μετώπου ευθύνης για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης.

«Με τον Πρόεδρο, καλό φίλο Σίμο Διαμαντίδη, μοιραζόμαστε την κοινή πεποίθηση  πως πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της πόλης μέσα από τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συμπράξεις, με μία φωνή. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με μια πρόσφατη δήλωσή του, πως στην Ελλάδα δύσκολα συνεργαζόμαστε. Αλλά όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε και κάνουμε θαύματα», όπως είπε.

Μεταξύ άλλων είπε ότι κοινός στόχος πρέπει να είναι η ταχεία ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομής συνθήκης απαραίτητης ώστε να οικοδομήσουμε τη Θεσσαλονίκη της επόμενης ημέρας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Μακεδονικό Σήμα συγχαίροντας τον ΣΕΒΕ για την πρωτοβουλία του.

«Συμφωνία και ευχή είναι αυτό που άκουσα σήμερα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο δημαρχείο ότι η Θεσσαλονίκη της επόμενη 5ετιας δε θα χει καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη του σήμερα και γι αυτό αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί», είπε καταλήγοντας.

Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει την Ελλάδα και η παρουσία του Πρωθυπουργού στη σημερινή συνέλευση υπογραμμίζει  τη βαρύτητα του ελληνικού εξαγωγικού τομέα και τη συνεχή δέσμευση της κυβέρνησης στη δημιουργία ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη επιχειρήσεων ώστε να ανταγωνίζονται ισότιμα στη διεθνή αγορά. «Γιατί αυτή η κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Αφαιρεί εμπόδια. Μειώνει κόστη. Ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές. Και η Ελλάδα αλλάζει πλέον ταχύτητα […]

Σήμερα η Ελλάδα επανασυστήνεται διεθνώς, όπως είπε, αναφερόμενος και στην πρωτιά της Κ. Μακεδονίας στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Το 26% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας παράγεται εδώ, στον τόπο μας, είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί στην περιφέρεια παρά τις διεθνείς προκλήσεις και πρόσθεσε:  είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την καινοτομία, ενθαρρύνει την εξωστρέφεια, ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Δυο βραβεύσεις 

Στο πλαίσιο της γ.σ. απονεμήθηκε το ετήσιο Βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του ΣΕΒΕ στον Πρόεδρο του Ομίλου ISOMAT κ. Στέφανο Τζιρίτη. Η βράβευση έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Τζιρίτης, αφού ευχαρίστησε για το βραβείο, αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο της εξωστρέφειας για την επιχείρηση ISOMAT , η οποία εξάγει σήμερα σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το ειδικό βραβείο «Χρυσός Αμφορέας» απονεμήθηκε από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στον Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γεδεών Βούλη που προσέφερε υπηρεσίες για 22 χρόνια στον Σύνδεσμο.

Ο ίδιος, συγκινημένος, ανέφερε χαριτολογώντας, κρατώντας το βραβείο που είχε πάνω έναν αμφορέα, ότι μετά 22 χρόνια από σήμερα, από αντιπρόεδρος του πιο δραστήριου επιχειρηματικού φορέα έγινε ιδιοκτήτης αμφορέα... ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση να βρίσκεται πάντα δίπλα στον σύνδεσμο.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη γενική συνέλευση στην οποία έδωσε το παρών πλήθος επιχειρηματιών

seve02024_4.jpg
seve02024_7.jpg
seve02024_8.jpg
seve02024_6.jpg
seve02024_5.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ