Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης γιορτάζει 10 χρόνια προσφοράς και φροντίδας

Εκδήλωση αυτήν την Κυριακή στο πολιτιστικό κέντρο δήμου Θέρμης

Εκδήλωση αφιερωμένη στα δέκα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς, συνεργασίας, περίθαλψης, κοινωνικής φροντίδας, φαρμακευτικής και υγειονομικής κάλυψης διοργανώνει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης(ΚΙΑΛΛΗ) την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης (στη συμβολή των οδών Καπετάν Χάψα και Καραολή Δημητρίου 27).

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με τη συνοπτική παρουσίαση του έργου που έχει προσφέρει το ΚΙΑΛΗ στα δέκα χρόνια της λειτουργίας του, ενώ θα συμμετέχει το κουαρτέτο «Ανάκρουση» με συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και αποσπάσματα από τον δίσκο «Κρούσεις και Πνοές» του Κώστα Χανή. Στο φλάουτο ο Αργύρης Παπάς, στο πιάνο η Αθανασία Παπαμαρτζιβάνου, στην κιθάρα η Σοφία Χριστοδουλοπούλου και στα κρουστά ο Κώστας Χανής.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Το ΚΙΑΛΛΗ άρχισε να λειτουργεί το 2013 με σκοπό να συμβάλλει στην αποφυγή της υγειονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης των πολιτών, που την εποχή εκείνη το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) τους απέκλεισε ως ανασφάλιστους.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών, ένα αυτόνομο εγχείρημα που βασίζεται στους εθελοντές του, που υποστηρίζουν τη λειτουργία και τις δράσεις του.

Η λειτουργία του ΚΙΑΛΛΗ γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες, επικεντρώνεται στη συνεργασία ανάμεσα στους εθελοντές και τους ωφελούμενους, έχει ανοικτές δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό, δημοτικό ή άλλο φορέα, βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των εθελοντών του.

Με όραμα, με επιμονή και συστηματική εργασία κατάφερε να συνενώσει τοπικές δυνάμεις υποστήριξης (γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους). Οι 83 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν στη Θέρμη και στις άλλες τοπικές κοινότητες κάλυψαν υγειονομικά 2.507 πολίτες.

Την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών η δράση των εθελοντών επεκτάθηκε στην υποστήριξη χιλιάδων προσφύγων.

Εξαιτίας των συνεχόμενων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών οι εθελοντές ανέπτυξαν έναν ακόμη τομέα δράσης στην τοπική κοινωνία: Την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πληγεί οικονομικά και κοινωνικά, παρέχοντάς τους τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ένδυση, υπόδηση, λευκά και σχολικά είδη.

Επεκτείνει τις δράσεις του για υλική στήριξη σε δομές προσφύγων, Ιδρύματα, Σωματεία, Συλλόγους και αλληλέγγυες ομάδες. Ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά σε όλα τα αιτήματα με αυταπάρνηση και συλλογική εργασία.

Το ΚΙΑΛΛΗ διασυνδέεται και συνεργάζεται μετην Πανελλαδική Ένωση Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, με οργανώσεις  και άτομα του εξωτερικού, που υποστηρίζουν και ενισχύουν το έργο του, με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θέρμης, με κοινωνικούς φορείς, σε περιπτώσεις καταστροφών(πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές), καλύπτοντας άμεσες ανάγκες.

Η συνέχιση της λειτουργίας του επιβάλλεται όσο υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, μετανάστες, ανήμποροι οικονομικά πολίτες, που οι συνθήκες ζωής τους δοκιμάζονται καθημερινά, βρίσκονται στο περιθώριο της κανονικότητας, της ευπρεπούς διαβίωσης, της ελπίδας για ένα μέλλον που δεν έρχεται,  της κοινωνικής ένταξης, που τους προσπερνά.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ