Του Μιχαήλ Λιάπη
Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και οι φωτογραφίες του ανδρόγυνου Μπόνι και Κλάιντ που συνελήφθη στις 6 Μαρτίου 2014 με την κατηγορία ότι εξαπατούσαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους Εφοριακούς. Οι δράστες, ηλικίας 46 και 44 ετών υπόσχονταν ότι θα τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες των θυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν και απέσπασαν πάνω από 40.000 ευρώ. Τα στοιχεία των συλληφθέντων, κοινοποιούνται μετά από σχετική Εισαγγελική Διάταξη. Σύμφωνα με διάταξη, κρίνεται αναγκαία προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων καθόσον έτσι θα καταστεί δυνατό για όσους παθόντες έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις να προσφύγουν στις αρμόδιες Αρχές προς διερεύνηση των πράξεων.
Τι είχε συμβεί
Παρίσταναν τους εφοριακούς και απέσπασαν χρηματικά ποσά από ηλικιωμένους σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Ο λόγος, για ένα ανδρόγυνο ηλικίας 46 και 44 ετών από την Ημαθία. Το ζεύγος παρουσιάζονταν στα θύματά του και υπόσχονταν διευθέτηση οικονομικών οφειλών τους προς την εφορία. Στην συνέχεια έπειθαν τα θύματα και έπαιρναν χρήματα και εξαφανίζονταν. Αναλυτικά, εξαρθρώθηκε μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης εγκληματική ομάδα, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα τακτοποίησης υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων. Όπως έγινεν γνωστό, οι δράστες συνελήφθησαν στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Ο.Π.Κ.Ε. Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «σύστασης συμμορίας», «απάτης κακουργηματικής μορφής», «κλοπή» και παράβασης του νόμου περί πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».Η δράση τους
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2014 συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα (συμμορία) με εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων.Οι δράστες, εντόπιζαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα και χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την τακτοποίηση υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων, τα συνόδευαν στις οικίες τους. Εκεί, τα θύματα παρέδιδαν στα μέλη της συμμορίας τα χρηματικά ποσά που αξίωναν. Επίσης, οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να εκμαιεύουν πληροφορίες από τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού. Σε θετική περίπτωση, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν, συνοδεία της 44χρονης, στις αντίστοιχες τράπεζες και να προβούν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, σε πέντε περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε μία στα Ιωάννινα, παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 42.650 ευρώ, ενώ σε δύο περιπτώσεις αφαίρεσαν από οικίες παθόντων, το επιπλέον χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι ο 46χρονος έχει κατά το παρελθόν διαπράξει παρόμοια αδικήματα.