*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Πώς έχει επηρεάσει η Χημική Μηχανική στην κλιματική αλλαγή; Ποια τα οφέλη από την χρήση της και ποια σημεία έχουν αναθεωρηθεί;
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα όσα θα αναφερθούν στο 14ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χημικής Μηχανικής, που θα γίνει από 29 έως 31 Μαΐου 2024, στο ξενοδοχείο «Porto Palace» στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μια διοργάνωση από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τα Τμήματα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ).
Ο Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ Αλέξανδρος Κυπαρισσίδης, που είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ανέφερε στο «ΤyposThes»: «Στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει κοντά την κοινότητα χημικών μηχανικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα στόχος είναι να μυήσει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στα συνέδρια».
Τον ρωτήσαμε πώς έχει επηρεάσει η χημική μηχανική στην κλιματική αλλαγή και μας εξήγησε πως «υπάρχουν θετικές και αρνητικές συνέπειες από την χρήση της. Πχ Γνωρίζουμε πως πολλές από τις βιομηχανικές διεργασίες, ειδικά αυτές που ακολουθούνταν στα μέση και τέλη προηγούμενου αιώνα, συνέβαλλαν σε αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια μάθαμε ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον όχι μόνο από τους ρύπους αλλά και από τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Όμως τα τελευταία 20-30 χρόνια πολλές πτυχές της χημικής μηχανικής έχουν αφοσιωθεί στο να αντιμετωπίσουν την μείωση ρύπων και σε πιο φιλικές προς περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και σε διαδικασίες για αφαίρεση ρύπων από το περιβάλλον.
Σίγουρα η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει στην καινοτομία και να δώσει λύσεις. Οι Επιστήμονες αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει να υιοθετηθούν και από τους καταναλωτές και από τις αρχές. Για παράδειγμα αν πχ αύριο βγει μια ανακοίνωση που να λέει πως καταργείται πλαστική σακούλα εντελώς, αυτό φυσικά δεν θα αρέσει στον καταναλωτής. Θα πρέπει πρώτα να γίνει μια διαδικασία ώστε να κατανοήσει αυτή την απόφαση. Και να αντιληφθεί γιατί αλλάζει κάτι που πριν ήταν δεδομένο, και ποια είναι τα οφέλη».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «Η έντονη εκβιομηχάνιση του 20ου αιώνα, στην οποία πρωτοστάτησε η Χημική Μηχανική, αύξησε σημαντικά το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο, συρρίκνωσε όμως τα αποθέματα ορυκτών και επιβάρυνε σημαντικά το περιβάλλον. H παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται ολοένα και πιο εκτεθειμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την αβεβαιότητα αυτή να συντελεί στην αύξηση του κόστους ζωής.
Συνεπώς, υπάρχει άμεση ανάγκη για εφαρμογή νέων καινοτόμων διεργασιών ή/και προϊόντων που να εξασφαλίζουν έμπρακτα την αειφορία, τη βιωσιμότητα της εγχώριας παραγωγής και το περιβάλλον. Η αμεσότητα αυτή επιτάσσει την συστράτευση της βιομηχανικής και της ακαδημαϊκής έρευνας για την επιτάχυνση της καινοτομίας αλλά και της μεταφοράς νέων τεχνολογιών από το εργαστήριο στην παραγωγική διαδικασία».
Στους στόχους του Συνεδρίου είναι και η παρουσίαση της έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα στη Χημική Μηχανική από πανεπιστήμια, δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, η συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες τάσεις και τη μελλοντική εξέλιξη της Χημικής Μηχανικής, οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων, η συμβολή της Χημικής Μηχανικής στην καινοτομία και την ανάπτυξη, καθώς και η σύμπραξη ερευνητικών ή ακαδημαϊκών μονάδων με την ελληνική χημική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ο εθνικός προκριματικός διαγωνισμός μεταξύ των Σχολών/Τμημάτων Χημικής Μηχανικής στην Ελλάδα και την Κύπρο, για την ανάδειξη της ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Chem-E-Car.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο: https://pesxm14.gr/ και για το πρόγραμμα https://websites.auth.gr/pesxm14/overview/