Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πωλείται ο ιστορικός «Μύλος» - Ποια η τιμή του, «σφυρί» για 3η φορά

Πλειστηριασμός για τρίτη φορά για το Μύλο στις 26 Ιουνίου

Για τρίτη φορά βγαίνει στο σφυρί στις 26 Ιουνίου ο πολυχώρος αναψυχής «Μύλος» στη Θεσσαλονίκη, ένα σημείο κατατεθέν για τη διασκέδαση και τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δύο προηγούμενοι πλειστηριασμοί, τον Μάιο του 2023 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους οδηγήθηκαν σε αναστολή. πρώτος πλειστηριασμός είχε οριστεί για τις 10 Μαΐου 2023, ωστόσο στην πορεία οδηγήθηκε σε αναστολή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η διαδικασία στρέφεται κατά της εταιρείας «Περιβαλλοντική Δράση Α.Ε.», με επισπεύδουσα την εταιρεία Telerin Α.Ε. και η τιμή πρώτης προσφοράς και έχει οριστεί στις 990.000 ευρώ.

Πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού 9.962,42 τετραγωνικών πήχεων, στην συνοικία «Τσαίρ» και επί της οδού Βερμίου, -πρώην Κόκκινος Πύργος-, που συνορεύει με τον σιδηροδρομικό σταθμό Μοναστηρίου και την οδό Κεφαλληνίας. Μαζί βγαίνουν τα κτίρια, δηλαδή «αλευρόμυλος μετά καθαριστηρίου σίτου, αποτελούμενος από πέντε ορόφους, χωρητικότητας 5.445 κ.μ., δύο μηχανοστάσια, σιδηρουργείο, ξυλουργείο, στάβλος, κατοικία φύλακα, αποθήκες σίτου κ.α.».

Στο υπό πλειστηριασμό ακίνητο περιλαμβάνεται κτιριακό συγκρότημα αλευροκυλινδρομύλου, σιδηρουργείου, ξυλουργείου, αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων, το οποίο με κατάλληλες επεμβάσεις είχε μετατραπεί στο ψυχαγωγικό συγκρότημα «ο Μύλος», ο οποίος περιλάμβανε αίθουσες αναψυχής, αμφιθέατρο, εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, καθώς και βοηθητικούς χώρους.

Στο παραπάνω ακίνητο ξέσπασε μεγάλη φωτιά στις 28 Αυγούστου 2004, η οποία προξένησε ζημίες σε όλη την εγκατάσταση. Στα χρόνια τα οποία μεσολάβησαν έχουν αποκατασταθεί οι ζημίες σε όλα τα κτίρια, πλην αυτών στο κεντρικό κτίριο του μύλου, το οποίο έχει καθαριστεί αλλά φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει μόνον το ισόγειο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση πλειστηριασμού «το κεντρικό κτίριο του μύλου, αναπτύσσεται σε 5 επίπεδα, εμβαδού του καθενός 287,16 τ.μ. και συνολικού εμβαδού 1.435,80 τ.μ. Οι περιμετρικοί τοίχοι είναι από λαξευτή πέτρα, ενώ το εσωτερικό ήταν εξ ολοκλήρου ξύλινη κατασκευή, η οποία καταστράφηκε από την φωτιά του 2004 και δεν αποκαταστάθηκε παρά μόνον ενισχύθηκε για να αποφύγει πιθανή κατάρρευση. Το ισόγειο του κτιρίου είναι πλέον διαμορφωμένο και μπορεί να υποδεχθεί χρήσεις αναψυχής αλλά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιείται ως αποθήκη εξοπλισμού και παρουσιάζει χαμηλό βαθμό ετοιμότητας λειτουργίας και δεν υπάρχει καμιά κατασκευή στην ανωδομή».

Το 2005 ο Υφυπουργός Πολιτισμού προχώρησε στον χαρακτηρισμό, ως μνημείων των κτιρίων 1,2,3,4 του συγκροτήματος «Μύλος Χατζηγιαννάκη – Αλτιναλμάζη», λόγω της ιδιαίτερης σημασίας τους ως σημαντικής μαρτυρίας για την νεότερη αρχιτεκτονική των βιομηχανικών κτιρίων στον ελληνικό χώρο και ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και για υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος, θεωρώντας ότι αυτά έχουν υποστεί σημαντικές επεμβάσεις και έχει αλλοιωθεί η αρχική τους μορφή.

Έτσι, τα 4 εφαπτόμενα κεντρικά κτίρια (συμπεριλαμβανομένου και του μύλου) έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, ενώ τα υπόλοιπα τα οποία περιβάλλουν τα προηγούμενα και αναπτύσσονται περιμετρικά του οικοπέδου δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση χαρακτηρισμού.

Πέραν των άλλων κτιρίων, δεξιά της εισόδου από την οδό Ιατρού Κοροβάγκου, υπάρχει μεταλλικό υπόστεγο, με στέγαστρο. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση δε χρησιμοποιείται, παρά μόνον ο οπίσθιος ακάλυπτος-αύλειος χώρος, ο οποίος λειτουργεί ως υπαίθριο μπαρ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Captain Box: Συσκευή συνδέει ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές
Πιλοτική εφαρμογή στην Κεντρική Μακεδονία - Για να μπορούν να επικοινωνούν με άλλα άτομα και να λαμβάνουν πληροφορίες
Captain Box: Συσκευή συνδέει ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές