Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Με στόχο να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες στον τομέα της πληροφορικής που εκτιμάται σε 7.000 - 7.500 άτομα ετησίως μέχρι το 2030

Με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της αγοράς εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και συγκεκριμένα το έλλειμα σε ειδικούς πληροφορικής που εκτιμάται σε 7.000 - 7.500 άτομα ετησίως μέχρι το 2030, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Deloitte Ελλάδος, συνεργάστηκαν άψογα και με μεγάλη σχολαστικότητα και δημιούργησαν ένα καινοτόμο επαγγελματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, με τίτλο «Ανάπτυξη Επιχειρησιακών Συστημάτων Λογισμικού» (MSc in Enterprise Software Systems Development).

Πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια επανειδίκευσης και ανακατεύθυνσης σπουδών, πτυχιούχων που δεν έχουν ειδικότητα πληροφορικής, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν θέσεις εργασίας με μεγάλη ζήτηση. Το νέο αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ιδρύθηκε από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας και χρηματοδοτήθηκε από τη Deloitte, παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων «Καθηγητής Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης», στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ο Γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Jerrier Ismail, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρέστη στην εκδήλωση και σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ προκειμένου να ξεκινήσει αυτό το καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΠΑΜΑΚ και της Deloitte, που στοχεύει στην παροχή νεων δεξιοτήτων στον τομέα της Πληροφορικής και του software, σε αποφοίτους άλλων σχολών».

«Είναι μία απόλυτα επικερδής συμφωνία για όλους, καθώς οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα μεταπτυχιακό που θα τους οδηγήσει σε πιο υψηλόμισθες θέσεις εργασίας, το πανεπιστήμιο επωφελείται απο τη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων και πληροφοριών και φυσικά επωφελούνται και οι εταιρίες, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα ταλαντούχους και ικανούς φοιτητές και φοιτήτριες και εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε απλώς τις θέσεις εργασίες για αυτούς», επισήμανε ο αμερικανός πρόξενος.

Για την προσωπική της εμπειρία μίλησε στην εκδήλωση η Βικτώρια Πασχαλίδου απόφοιτη του πανεπιστημίου Μακεδονίας και assistant manager learning and development στην Deloitte, υπογραμμίζοντας πως σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο, οι φοιτητές αισθάνονται την αβεβαιότητα στην επιλογή των σπουδών και στην ανεύρεση θέσης εργασίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα επανειδίκευσης και άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης».

Tην εκδήλωση, χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία και συνεργασία του πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Deloitte που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και έχει σκοπό την επανεκπαίδευση αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων που θέλουν να εξειδικευτούν και να εκπαιδευτούν στις επιστήμες της πληροφορικής. Είναι σημαντικό το γεγονός πως η συγκεκριμένη αγορά εργασίας παρουσιάζει πολύ μεγάλο έλλειμα, οι απόφοιτοι πληροφορικής δεν επαρκούν για να καλύπτουν το κενό, οπότε το πανεπιστήμιο με τη στήριξη την Deloitte καλείται να καλύπτει αυτό το κενό που υπάρχει στη χώρα αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα υπογράψαμε και αυτή η εμβληματική πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά».

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά, που σήμερα υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μας ενδιαφέρει να είμαστε κοντά στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελούμε τη συνέχεια της ακαδημαϊκής κοινότητας», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος και διευκρίνισε: «βασικός στόχος μας, είναι οι απόφοιτοι πανεπιστημίων εκτός πληροφορικής, να επανεκπαιδευτούν, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική αποκατάστασή τους στον τομέα της πληροφορικής που είναι ένας τομέας πολύ χρήσιμος για το μέλλον. Οι αριστούχοι αυτού του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη Deloitte». 

«Ευχαριστούμε πολύ το πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την εξαιρετική συνεργάσιμα που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ανακοινώνουμε το πρώτο στην Ελλάδα μεταπτυχιακό πρόγραμμα επαγγελματικών σπουδών, επανειδίκευσης και ανακατεύθυνσης, στον τομέα της πληροφορικής. Θεωρούμε ότι αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων με τις ανάγκες αγοράς εργασίας, στη μείωση των κενών ειδικών της πληροφορικής και την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση ανέργων», τόνισε ο πρόεδρος του Deloitte Competence Center και Partner της Deloitte, Βασίλης Καφάτος.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, ο οποίος τόνισε: «είναι μία ιστορική στιγμή για το ΠΑΜΑΚ και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μία μακρόχρονη συνεργασία με έναν κολοσσό όπως η Deloitte, καταλήγει σήμερα στην ανακοίνωση του πρώτου επαγγελματικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για τη Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του μεταπτυχιακού προγράμματος είπε: «Είναι ένα μεταπτυχιακό που ανοίγει εξαιρετικές ευκαιρίες σε όσους το παρακολουθήσουν. Το πρόγραμμα διαπραγματεύεται δεξιότητες και γνώσεις σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αντικείμενο στην αγορά εργασίας, αυτό της ανάπτυξης επιχειρησιακών συστημάτων λογισμικού. Τα δίδακτρα συμμετοχής θα είναι πολύ χαμηλά, της τάξης των 700 ευρώ και οι απόφοιτοι θα μπορούν να απασχοληθούν στην Deloitte και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα καθώς παρέχονται γενικές δεξιότητες. Επίσης το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση (reskilling) αποφοίτων άλλων τμημάτων. Δε θα γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα οι απόφοιτοι της Πληροφορικής. Ο στόχος είναι να καταρτίσουμε αποφοίτους άλλων σχολών όπως μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς ώστε να εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες ανάπτυξης λογισμικού και να ανοίξουν οι επαγγελματικοί ορίζοντες και για αυτούς».

«Στο μεταπτυχιακό θα προσφέρονται 35 θέσεις εκ των οποίων έως δέκα θα είναι από τον φορέα χρηματοδότησης. Οι ανάγκες στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολύ μεγάλες, όπως και σε όλη τη χώρα. Η Deloitte έχει κάνει μια μελέτη για τον Σύνδεσμο Πληροφορικής Ελλάδος και το έλλειμα σε ειδικούς πληροφορικής εκτιμάται σε 7.000- 7.500 άτομα ετησίως μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των πολλών εταιριών ανάπτυξης λογισμικού που υπήρχαν ήδη στην πόλη και των μεγάλων επενδύσεων που έγιναν από διεθνείς κολοσσούς, είναι ένα έλλειμα όπου οι απόφοιτοι των τμημάτων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Την τελευταία πενταετία στη Θεσσαλονίκη έχουν προσληφθεί σε αυτόν τον χώρο περίπου 5.000 άτομα. Το πρόγραμμα θα έχει την τυπική διάρκεια, δηλαδή ενάμισι έτος, δυο εξάμηνα διδασκαλίας με αρκετά καινοτόμο πρόγραμμα κι ένα εξάμηνο διπλωματικής εργασίας που θα πραγματεύεται ένα πρόβλημα της εταιρίας», σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ