Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανοίγουν οι κάλπες στη Θεσσαλονίκη - Επί ποδός οι δήμοι για τις Ευρωεκλογές

Μειωμένα κατά 22% τα εκλογικά τμήματα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Λ.Β.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Τα εκλογικά τμήματα και στις επτά περιφερειακές ενότητες, που θα αναμένουν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής τους ψηφοφόρους, ανέρχονται σε 2.829 και είναι μειωμένα κατά 822, ποσοστό 22%, σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023.

«Μοιράσαμε το εκλογικό υλικό, ψηφοδέλτια, λευκά, εκλογικούς καταλόγους, γραφική ύλη, ενώ τα τάμπλετ μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Υπάρχει επάρκεια στους δήμους σε παραβάν και κάλπες, καθώς τα εκλογικά τμήματα είναι λιγότερα λόγω και της επιστολής ψήφου», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης.

Ο κ.Μιχαηλίδης πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες της περιφέρειας θα είναι επί ποδός και σήμερα, ενώ από το απόγευμα και με το κλείσιμο της κάλπης θα λαμβάνουν τα τηλεγραφήματα των αποτελεσμάτων των συνδυασμών, τα οποία ακολούθως θα αποστέλλονται προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Από τα συνολικά 2.829 εκλογικά τμήματα στις 7 περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα περισσότερα (1.340) θα βρίσκονται στην Α’ και Β’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 700 υπάλληλοι εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα η διανομή του εκλογικού υλικού, η διαμόρφωση των εκλογικών κέντρων και συνολικά η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών.

Το περίπτερο 5 της ΔΕΘ, όπου φυλάσσεται το εκλογικό υλικό, επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος τόνισε: «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και στην περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».

«Για την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας αθέατος κόσμος, ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν τις τελευταίες 30 ημέρες, προκειμένου να υπάρξει όλη η οργανωτική αρτιότητα που χρειάζεται για τις εκλογές», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελούδης.

Ο συνολικός αριθμός εκλογικών τμημάτων για τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι 391 σε 57 σχολικά συγκροτήματα, κατά 103 λιγότερα σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Συνολικά διατίθενται 391 κάλπες και 782 παραβάν. Επίσης, ετοιμάστηκαν επιπλέον 79 παραβάν, τουλάχιστον 1 για κάθε σχολείο, για την διευκόλυνση των εκλογέων με προβλήματα κινητικότητας.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση ΑμεΑ, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει ειδικό όχημα του Δικτύου «ΑΙΝΕΙΑΣ». Οι μετακινήσεις θα γίνουν την ημέρα της ψηφοφορίας, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στα εκλογικά κέντρα που στεγάζονται σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος του κεντρικού δήμου. Για τον προγραμματισμό των μετακινήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν: στα τηλέφωνα: 2313317591, 2313317533, 2313317878, 2313316603.

Σε ανάλογη ετοιμότητα ενόψει των εκλογών βρίσκονται και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους έχουν ενημερώσει τους δημότες για τις αλλαγές στα εκλογικά τμήματα.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Καλαμαριάς

Σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε η εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, από την οποία θα προκύψουν οι 21 Ευρωβουλευτές της Ελλάδας στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, βρίσκεται ο Δήμος Καλαμαριάς.

«Όλες οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι που έχουν επωμιστεί συγκεκριμένο ρόλο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι έτοιμες για τις κάλπες, ενώ το Σαββατοκύριακο ο Δήμος θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή», επισήμανε την Παρασκευή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ζαχαρίας Κώστας.

Στο Δήμο Καλαμαριάς θα λειτουργήσουν 12 εκλογικά κέντρα με 92 εκλογικά τμήματα, ενώ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών, το Γραφείο Δημοτολογίου την ημέρα των εκλογών (Κυριακή 9/6) θα βρίσκεται σε λειτουργία από τις 7:00 έως τις 19:00.

Ανοικτά θα παραμείνουν σήμερα και τα δύο ΚΕΠ του Δήμου Καλαμαριάς. Συγκεκριμένα, το ΚΕΠ στην οδού Πόντου θα λειτουργήσει από τις 8:00 έως τις 19:00, ενώ το αντίστοιχο της Πλατείας Σκρα θα λειτουργήσει από τις 13:00 έως τις 19:00.

Επιπλέον, ο Δήμος Καλαμαριάς έχει μεριμνήσει για την απρόσκοπτη προσέλευση στα εκλογικά τμήματα των δημοτών με προβλήματα κινητικότητας. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει λεωφορείο ΑμεΑ για τη μεταφορά των δημοτών που επιθυμούν να ψηφίσουν, από το σπίτι τους στο εκλογικό κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από το Σάββατο στο τηλέφωνο 6937434175 (Κόντας Αθανάσιος), προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τη μεταφορά τους.

Παράλληλα, στην είσοδο όλων των εκλογικών κέντρων θα υπάρχει χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα με την ειδική σήμανση «Σημείο υποδοχής ΑμεΑ», ενώ δημοτικός υπάλληλος θα βρίσκεται στο σημείο για την εξυπηρέτησή τους.

Στο ισόγειο όλων των εκλογικών κέντρων θα λειτουργεί παρουσία δημοτικού υπαλλήλου και η υπηρεσία «Μάθε πού ψηφίζεις», για την παροχή πληροφοριών προς τους δημότες.

Επιπλέον, ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει πώς υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023.

Για το λόγο αυτό, οι δημότες μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν είτε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), είτε από τα δημοτικά καταστήματα όπου έχουν αναρτηθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Τέλος, όσοι δημότες είχαν καταθέσει αίτηση για επιστολική ψήφο αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν ψήφισαν εντός της προθεσμίας, μπορούν να προσέλθουν κανονικά στις κάλπες της Κυριακής, από τις 11.00 έως τις 19.00.

Δ. Ωραιοκάστρου: Πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ενόψει των εκλογών

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν υπηρεσίες του Δήμου Ωραιοκάστρου ενόψει των Εκλογών, με στόχο την πληροφόρηση και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων και των δικαστικών αντιπροσώπων.

Διευκρινίζεται ότι ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα σε σχέση με τις προηγηθείσες εκλογές.

Για αυτό, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίσουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα  «Μάθε πού ψηφίζεις» που είναι αναρτημένη:

α. στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr/#/) και

β. στην ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου (oraiokastro.gr).

Ειδικότερα, το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου (Κομνηνών 76, Ωραιόκαστρο) θα παραμείνει ανοικτό και σήμερα, από τις 07.00 μέχρι και την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας (για την εξυπηρέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων και των πολιτών).

Επίσης, θα λειτουργούν τα ΚΕΠ και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας από τις 07.00 ως τις 19.00.

Το Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης - Μητρώου Πολιτών του Δήμου Ωραιοκάστρου (Δημαρχείο, Κομνηνών 76), θα λειτουργεί από τις 07.00 έως τις 19.00. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες και για την εξυπηρέτησή τους με τα τηλέφωνα: 2313304050 και 2313304056.

Επίσης, οι πολίτες για πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Ωραιοκάστρου: 2313304000 (Κυριακή 09/06/2024: 07.00-19.00)

Τα Εκλογικά Τμήματα για τον Δήμο Ωραιοκάστρου, όπως έχουν καθοριστεί σύμφωνα με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου (https://oraiokastro.gr/) υπάρχει αναρτημένο ειδικό πεδίο με τίτλο «Εκλογές 2024 - Μάθε πού ψηφίζεις» που παραπέμπει στη σχετική ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών (δείτε στον σύνδεσμο: https://mpp.ypes.gov.gr/#/) με στόχο την άμεση ενημέρωση και διευκόλυνση των πολιτών σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους. Σε αυτή την εφαρμογή  ο πολίτης συμπληρώνει με τα προσωπικά του στοιχεία τη φόρμα (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης) και έτσι μαθαίνει αυτομάτως το πού ψηφίζει.

Αλλαγές σε εκλογικά τμήματα δήμου Θέρμης

Σε πλήρη ετοιμότητα, βρίσκεται και ο δήμος Θέρμης. Οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι που έχουν επωμιστεί συγκεκριμένο ρόλο για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών είναι έτοιμες για τις κάλπες, ενώ και σήμερα ο δήμος θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

Στο δήμο Θέρμης θα λειτουργήσουν 15 εκλογικά κέντρα με 67 εκλογικά τμήματα, ενώ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών, το Γραφείο Δημοτολογίου θα παραμείνει ανοικτό την ημέρα των εκλογών (Κυριακή 9/6) από τις 7:00 έως τις 19:00.

Παράλληλα, στην είσοδο όλων των εκλογικών κέντρων θα υπάρχει χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα με την ειδική σήμανση «Σημείο υποδοχής ΑμεΑ», ενώ δημοτικός υπάλληλος θα βρίσκεται στα εξής εκλογικά κέντρα για την εξυπηρέτησή τους: 1ο και 2ο δημοτικά σχολεία Θέρμης, στο δημοτικό σχολείο Βασιλικών, στο 1ο δημοτικό σχολείο Τριλόφου, και στα δημοτικά σχολεία Νέου Ρυσίου και Καρδίας.

Επιπλέον, ο δήμος Θέρμης ενημερώνει ότι υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023. Για το λόγο αυτό οι δημότες μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, είτε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) είτε από το δημοτολόγιο του δήμου Θέρμης επικοινωνώντας με τα τηλέφωνα 2313300750, -751, -752.

Σημειώνεται δε ότι σήμερα σε όλες τις Κοινότητες του δήμου Θέρμης θα υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Προσοχή: Όσοι δημότες είχαν καταθέσει αίτηση για επιστολική ψήφο αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν ψήφισαν εντός της προθεσμίας, μπορούν να προσέλθουν κανονικά στις κάλπες, από τις 11.00 έως τις 19.00 για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Έτοιμος για τις εκλογές ο δήμος Θερμαϊκού

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο δήμος Θερμαϊκού.

Σήμερα από 7πμ έως 7μμ ανοιχτά για πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές θα είναι:

-Το Δημοτικό Κατάστημα στην Περαία (τηλ. 2392330040, 2392330039)

-Το ΚΕΠ Μηχανιώνας (2392330341, 2392330342)

-Το ΚΕΠ Επανομής (ΤΗΛ.2392043144).

Επίσης για την εξυπηρέτηση των εκλογέων υπάρχει στην είσοδο του σχολείου υπεύθυνος υπάλληλος του δήμου για ενημέρωση ατόμων ΑμεΑ (όπου το εκλογικό τμήμα βρίσκεται σε όροφο).

Πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες στον Δήμο Χαλκηδόνος

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνος ενόψει των Ευρωεκλογών, με στόχο την πληροφόρηση αλλά και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων και των δικαστικών αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, το Δημοτολόγιο του Δήμου στα Κουφάλια θα παραμείνει ανοικτό και σήμερα, από τις 07:00 έως το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Ανοικτά θα παραμείνουν και τα πρώην Δημαρχεία Χαλκηδόνας και Αγίου Αθανασίου.

Η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής εκλογικού υλικού στους δικαστικούς αντιπροσώπους που είναι διορισμένοι σε Εκλογικά Τμήματα του Δήμου Χαλκηδόνος, πραγματοποιήθηκε στα τρία δημοτικά καταστήματα του Δήμου την Παρασκευή 7 Ιουνίου μετά τις 12 το μεσημέρι και το Σάββατο έως τις 3 το μεσημέρι.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου τηλ. επικ. 2313300153 (κ. Χατζόπουλος)

Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων τηλ. επικ. 2391330147-149 (κ.κ. Φεϊζίδου και Νικολαϊδου)

Δημοτική Ενότητα Χαλκηδόνος τηλ. επικ. 2391330205 (κα Καρατζοπούλου).

Τι θα γίνει στο δήμο Λαγκαδά

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου Λαγκαδά ενόψει των Ευρωεκλογών για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων και των δικαστικών αντιπροσώπων.

Διευκρινίζεται ότι υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα σε σχέση με τις προηγηθείσες εκλογές.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίσουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα  «Μάθε πού ψηφίζεις» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr/#/)

 Το Δημαρχείο Λαγκαδά (Ν. Παπαγεωργίου 2, Λαγκαδάς, τηλέφωνο 23943 30201) θα παραμείνει ανοικτό σήμερα, από τις 07.00 π.μ έως το πέρας μεταδόσεως των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα

Επίσης, σήμερα Κυριακή θα λειτουργούν τα ΚΕΠ Λαγκαδά, Καλλινδοίων, Κορώνειας, Σοχού και Λαχανά, από τις 07.00 π.μ ως τις 19.00 μ.μ.

Σε λειτουργία οι υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης Συκεών

Με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει προβλέψει τη λειτουργία των τμημάτων του που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δημοτολόγια στο δημαρχείο Συκεών (Ι. Μιχαήλ & Στρ. Σαράφη 1) θα παραμείνουν ανοιχτά σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Επίσης, για την εξυπηρέτησή τους οι εκλογείς ή την επίλυση τυχόν προβλημάτων μπορούν να προσέρχονται και στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125) από τις 6 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Για πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες στα τηλέφωνα: (Δημοτολόγιο) 2313 313 135, 136, 137

Όλα τα ΚΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών που λειτουργούν στις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Νεάπολης, Συκεών, Πεύκων και Αγίου Παύλου) θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 6.30 π.μ. έως τις 7:30 μ.μ. και θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με υποθέσεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για να διευκολύνει τα άτομα με αναπηρίες ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς προβλήματα έχει προβλέψει τη λειτουργία υπηρεσίας υποδοχής και υποστήριξής τους από τις 7 π.μ έως τις 7 μ.μ σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Επίσης από τις 7 π.μ έως τις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Συκεών όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να ενημερώνονται δια ζώσης για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Επιπλέον θα μπορούν να ενημερώνονται και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε εγρήγορση θα βρίσκονται οι υπηρεσίες μηχανοργάνωσης, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών από την έναρξη της ψηφοφορίας έως την ολοκλήρωσή της.

Τι θα ισχύσει στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Με αφορμή τις ευρωεκλογές, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη εξέδωσε αναλυτικό οδηγό προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες του σχετικά με το «Πού και Πώς ψηφίζουμε».

Στο πλαίσιο αυτό ο δημότης μπορεί να έχει ακριβή ενημέρωση:

την περιοχή και το τμήμα που καλείται να προσέλθει για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα,

-τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, τις διευθύνσεις τους και τα αρχικά των ονομάτων που ψηφίζουν σε καθένα από αυτά

-τον αριθμό των σταυρών προτίμησης

-το ειδικό πρόγραμμα των υπηρεσιών του δήμου και τις ώρες που θα παραμείνουν ανοιχτά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δημότες.

Οι υπηρεσίες του δήμου θα βρίσκονται δίπλα στον κάθε δημότη οτιδήποτε χρειαστεί πριν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας του δήμου:

Τμήμα Μητρώων-Πρωτοκόλλου και Διοικητικής Μέριμνας

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης 2313301036

Άννα Μακρυγιαννάκη 2313301037

Όλγα Αδαμούδη 2313301032

e-mail: [email protected].

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάνεν Ντόχερτι: Η τελευταία επιθυμία για την κηδεία - «Θέλω να είναι γιορτή αγάπης»
H αγαπημένη ηθοποιός έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο της σκύλο
Σάνεν Ντόχερτι: Η τελευταία επιθυμία για την κηδεία - «Θέλω να είναι γιορτή αγάπης»