Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ξενοδοχείο - κατοικίες στο σχέδιο ΤΑΙΠΕΔ για την Μαρίνα Καλαμαριάς

Πώς αντιδρά ο δήμος Καλαμαριάς στην πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο της Μαρίνας Καλαμαριάς – Σύντομα και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Την πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου για το έργο της Μαρίνας Καλαμαριάς δημοσίευσε μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε το ΤΑΙΠΕΔ και ο δήμος Καλαμαριάς παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ενώ εξετάζει ενδελεχώς την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του master plan, το οποίο προβλέπει ανοικοδόμηση σε έκταση 14.000 τμ. Μάλιστα σχεδιάζεται και ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της αξιοποίησης της μαρίνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο χωροθέτησης (με βάσει τους σχετικούς νόμους και το Προεδρικό Διάταγμα).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στη μαρίνα προβλέπονται χρήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της (Κτίρια διοίκησης, Λιμεναρχείο κ.α.), αλλά και καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εμπορικά καταστήματα και εστίαση, υπαίθριος χώρος, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία – ξενώνες, χώροι πρασίνου, κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες) προς μίσθωση αποκλειστικά από τον φορέα διαχείρισης της Μαρίνας κ.α.

Κάποια σημεία ωστόσο αποτελούν «αγκάθια» για το δήμο Καλαμαριάς.

«Με μια πρώτη εκτίμηση δεν υπάρχει αλλαγή στην δόμηση για ίδιες χρήσεις, απλώς εξειδικεύονται κάποια σημεία», ανέφερε στο TyposThes» η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης Ελπίδα Καλπίδου για να συμπληρώσει τα σημεία που προβληματίζουν το δήμο. «Έχουν δώσει το κτήριο που τώρα στεγάζεται το Ρεμέτζο για χρήσεις αποθηκών, τελωνείου και γραφείων. Το θεωρούμε αρνητικό ένα τέτοιο κτήριο να χρησιμοποιηθεί κατ΄ αυτό τον τρόπο και να μην γίνει πχ διατηρητέο και να αποδοθεί στο δήμο προς αξιοποίηση. Έχουμε ζητήσει να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο κτήριο. Επίσης ενώ το έργο αφορά σε μια μαρίνα, στην ουσία η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού είναι ελάχιστα αυξημένη και από τις 250 πάει στις 327. Όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις είναι στην χερσαία ζώνη για να γίνει και το ξενοδοχείο. Ενώ το ΦΕΚ και η Προεδρική Διάταξη μιλάει για νέα μαρίνα αυτή μπαίνει σε τελευταία μοίρα, και η αύξησή της προκύπτει λόγω του μπαζώματος που θα γίνει για το ξενοδοχείο και τις κατοικίες. Θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος όγκος πάνω στη θάλασσα με την δόμηση κατοικιών με ό,τι συνεπάγεται αυτό», σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Η ίδια είπε πως υπάρχει το παράδειγμα της Μαρίνας Φλοίσβου όπου εκεί δεν έγινε ξενοδοχείο. Άρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και στο έργο που θα γίνει στην Μαρίνα Καλαμαριάς.

Αυτό το διάστημα τόσο η ίδια όσο και εκπρόσωποι της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς θα εξετάσουν την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο. Εξάλλου, όπως μας είπε η κυρία Καλπίδου σχεδιάζεται να γίνει και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα με την μελέτη να έχει ήδη σταλεί στους δημοτικούς σύμβουλους ώστε και αυτοί να είναι ενήμεροι.

Σημειώνεται πως η Περιβαλλοντική Μελέτη είναι σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Ιουνίου και ο δήμος Καλαμαριάς θα πρέπει να ενημερώσει για όποιες ενστάσεις ή παρατηρήσεις έχει.

Η μαρίνα της Καλαμαριάς (Αρετσού) βρίσκεται στο νότιο μέτωπο της παράκτιας ζώνης του Δήμου Καλαμαριάς στην περιοχή «Μικρό Έμβολο» και σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη μέχρι 30m μήκος. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας είναι 77.825 τ.μ

Σε σχέση με τις χρήσεις και τους περιορισμούς δόμησης, βάσει του master plan, για το σύνολο της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας Καλαμαριάς, καθορίζεται μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 14.800 τ.μ.. Ο πρώτος τομέας έχει συνολική επιφάνεια 17.142,5 τ.μ. και επιτρέπονται χρήσεις διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας, χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών, τουρισμού και αναψυχής. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 1.100 τ.μ. και ο συντελεστής κάλυψης είναι 0,20. Στον δεύτερο τομέα, συνολικής επιφάνειας 59.704,5 τ.μ., επιτρέπονται χρήσεις διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας, τουρισμού και αναψυχής, πρασίνου – αναψυχής και κατοικίας προς μίσθωση. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 13.700 τ.μ. ενώ ο συντελεστής κάλυψης καθορίζεται σε 0,40.

Νοτοπούλου: Το ΤΑΙΠΕΔ να σεβαστεί τις αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας

«Η πρόσφατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ δε λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας ούτε τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ είναι σταθερά προσανατολισμένοι στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων και στην επίτευξη ιδιωτικών υπερκερδών», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας αν δε βρίσκεται σε ισορροπία με την τοπική κοινωνία, αν δεν αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, αν δε λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των πολιτών είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Η δημιουργία μιας «περίκλειστης» οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων της Μαρίνας, με πολλαπλές επιτρεπόμενες χρήσεις γης, με ξενοδοχείο, κατοικίες υψηλής όχλησης, εμπορικά καταστήματα, εκθεσιακό/συνεδριακό κέντρο, με σημαντικό περιορισμό του ελεύθερου δημόσιου χώρου, αποκομμένη από την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία και την τοπική επιχειρηματικότητα τελικά είναι δραστηριότητα αντιτουριστική, αντιαναπτυξιακή και αντιπεριβαλλοντική. Αλήθεια, αυτό χρειάζεται η Καλαμαριά;».

Η κυρία Νοτοπούλου καλεί το ΤΑΙΠΕΔ «να σεβαστεί τις αποφάσεις του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου και να αποβάλλει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του - κατάλοιπο της "τροϊκανής", μνημονιακής περιόδου».

Και καταλήγει: «Η Καλαμαριά και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης χρειάζονται η αξιοποίηση της Μαρίνας να εδράζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική βιωσιμότητα, την αλληλεπίδραση με την τοπική οικονομία, τη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ