Επένδυση που αναμένεται να φτάσει το ύψος των 50 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στο ιστορικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατινή στη Θεσσαλονίκη ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος.
Η ολοκλήρωση της επένδυσης θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου τοποσήμου για την πόλη.
Ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος, με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην αγορά real estate της Βουλγαρίας, παραχώρησε συνέντευξη στπ newmoney μιλώντας για τα σχέδιά του για το εμβληματικό ακίνητο της Θεσσαλονίκης που πριν λίγες μέρες, πέρασε ολοκληρωτικά στην ιδιοκτησία του.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, στόχος του είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για τη βέλτιστη αξιοποίησή του ακινήτου, με τις πλέον καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. «Στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η επιθυμία μας για μια ολιστική και ενιαία αξιοποίηση του, χωρίς κατακερματισμό σε ιδιοκτησίες προς πώληση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως στις 18 Ιανουαρίου 2023, ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος μέσω εταιρείας συμφερόντων του, είχε αποκτήσει το 50% του ιστορικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη, με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στον Όμιλο Φάις, ενώ πλέον έχει περάσει στην κυριότητά του το 100%.
Όσον αφορά την επιλογή του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη για επένδυση δήλωσε πως «η πολύχρονη παρουσία (πάνω 20 χρόνια) στον τομέα του Real Estate οδηγεί πλέον τον επενδυτικό μου προσανατολισμό, κυρίως προς εμβληματικά ακίνητα και το Αλλατίνη συγκαταλέγεται σε αυτά».
Ερωτώμενος για τη συμφωνία με τον Όμιλο Φάις ανέφερε πως «Δεδομένης της συνιδιοκτησίας, οι πιθανότητες αγοράς ήταν αμφίδρομες για τις δύο πλευρές. Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε συμφωνία επί των βασικών παραμέτρων της συναλλαγής, υπήρξε άριστη συνεργασία και επαγγελματική προσέγγιση, για την υλοποίησή της. Θα ήθελα λοιπόν, να ευχαριστήσω τον κ.Φάις και την ομάδα του για την συμβολή τους στην ολοκλήρωσή της».
Περιγράφοντας το σχέδιο του για την επένδυση δήλωσε πως «το ακίνητο μόλις περιήλθε στην ιδιοκτησία μας. Με τους συνεργάτες και τα στελέχη μας, θα διαμορφώσουμε μια συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίησή του, με τις πλέον καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο, μια ανάπτυξη – αναφορά για την πόλη μας. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η επιθυμία μας για μια ολιστική και ενιαία αξιοποίηση του ακινήτου, χωρίς κατακερματισμό σε ιδιοκτησίες προς πώληση. Ο επενδυτικός μας ορίζοντας είναι μακράς πνοής», ενώ πρόσθεσε πως η συνολική επένδυση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ με έναρξη του project το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα αποκάλυψε το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στο Real Este στη βόρεια Ελλάδα.
Μας ενδιαφέρει ο τομέας του επενδυτικού Real Estate, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα
Το συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη
Το συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη, στην περιοχή Ποσειδώνιο της συνοικίας Ντεπώ, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.
Η έκταση του ακινήτου σήμερα φτάνει τα 27,8 στρέμματα. Από αυτό ρυμοτομούνται 3 τμήματα έκτασης 160,94τ.μ., 1.562,48 τ.μ. και 19,31 τ.μ. Μετά την αφαίρεση τους απομένει οικόπεδο οικοδομήσιμο έκτασης 26.010,04 τ.μ., στο οποίο υφίστανται κτήρια, διατηρητέα και μη.
Σημειώνεται ότι το συγκρότημα περιελάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52 τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98 τ.μ. κατεδαφίστηκαν περί το 2003-04. Έτσι, σήμερα τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543,54 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.121,74 τ.μ. αφορούν υπόγεια/ημιυπόγεια, τα 987,02 τ.μ. μη διατηρητέα που μπορούν να κατεδαφιστούν και τα 12.434,78 τ.μ. κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους.
Στην παρούσα φάση, διατηρητέα έχουν χαρακτηριστεί 6 κτήρια στο σύνολό τους και άλλα 7 μόνο ως προς το κέλυφός τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν.
Υπενθυμίζεται ότι οι όποιες προσπάθειες αξιοποίησης έγιναν στο παρελθόν έπεσαν στο κενό. Πιο σοβαρή ήταν αυτή του 2003, με το project «Πολιτεία Αλλατίνη». Σε αυτό συμμετείχαν η Αλλατίνη Α.Ε., η Θεμελιοδομή Α.Ε, οι Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Ωμέγα Τράπεζα, όλες σήμερα υπό πτώχευση ή εκκαθάριση. Το σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, στόχευε στην επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, την ανέγερση κατοικιών, τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και χώρων πρασίνου. Ωστόσο, το όλο εγχείρημα ναυάγησε λόγω της αδυναμίας ανέγερσης νέων κτισμάτων και των προσφυγών στο ΣτΕ.
Μια ιστορία 170 ετών
Το συγκρότημα Αλλατίνη συμπληρώνει φέτος 170 χρόνια ιστορίας, καθώς ο πρώτος αλευρόμυλος χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1854 από τη γαλλική εταιρεία Darblay de Corblay. Το 1883 πέρασε στον έλεγχο της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη, που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από τη Φλωρεντία το 1715, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Επί των ημερών της εγκαταστάθηκε ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος κυλινδρικός μύλος, ενώ μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 1898 χτίζεται νέο συγκρότημα με κυλινδρόμυλο, φούρνους, μηχανουργεία κ.ά. καθώς και την εμβληματική καμινάδα των 35 μέτρων. Η οικογένεια Αλλατίνη για αυτό τον λόγο εξέδωσε ομολογιακό δάνειο στο Χρηματιστήριο των Παρισίων.
Το 1926 ξεκινά ένας νέος ιστορικός κύκλος, με την εταιρεία να περνάει στα χέρια του Κοσμά Πανούτσου από το Κρανίδι της Αργολίδας, που εμπορευόταν σιτηρά από το εξωτερικό, ενώ δραστηριοποιείτο και στη ναυτιλία. Ο Κοσμάς Πανούτσος, που δεν ήταν άλλος από τον παππού του Στέφανου Μάνου, υπήρξε επιφανής επιχειρηματίας της εποχής, διατελώντας και πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ πολιτεύθηκε για ένα διάστημα στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Επί των ημερών του οι Μύλοι Αλλατίνη επεκτάθηκαν και έζησαν στιγμές δόξας συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Το 1951, όταν ο Κοσμάς Πανούτσος είχε φύγει από τη ζωή, ο μύλος καταστρέφεται από πυρκαγιά για δεύτερη φορά, όντας μάλιστα και ανασφάλιστος. Τα ηνία ανέλαβαν εκείνη την περίοδο οι κόρες του Μαριέττα Πανούτσου-Μάνου και Ειρήνη Πανούτσου-Βραχνού, οι οποίες το 1964 μοίρασαν την οικογενειακή περιουσία, με την πρώτη να κρατάει τους Μύλους και τη δεύτερη την Κεραμεία Αλλατίνη. Η λειτουργία των Μύλων Αλλατίνη σταμάτησε από το 1980.
Το 1987, ο κλάδος της μπισκοτοποιίας αποσπάται και δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων Α.Ε., η οποία πωλήθηκε στον όμιλο Κυριάκου Φιλίππου. Παράλληλα, δημιουργείται η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε., η οποία μαζί με τη μητρική της Αλλατίνη Α.Ε. μεταβιβάζονται κατά το πλειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο Δαυίδ-Λεβέντη. Ενεργό ρόλο στη συνέχεια διαδραμάτισε ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) που το 2008 απορρόφησε την Αλλατίνη Α.Ε. δημιουργώντας τον όμιλο Nutriart, για να ακολουθήσει μια περιπετειώδης πορεία η οποία κατέληξε στην κατάθεση αίτησης πτώχευσης τον Σεπτέμβριο του 2013.
Πηγή: newmoney