Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γερμανική… τεχνογνωσία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό»

Γερμανική… τεχνογνωσία στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ προσέφερε ο γνωστός Γερμανός ακτιβιστής, Claus Kittsteiner, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «SOSτε το νερό», μετέφερε την εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση και τελικά επιστροφή στο δημόσιο του νερού στο Βερολίνο. Αναλύοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε στο Βερολίνο η ιδιωτικοποίηση του εκεί οργανισμού ύδρευσης, ο κ. Kittsteiner, είπε ότι σε όποια πόλη ή χώρα προχώρησε η ιδιωτικοποίηση του νερού, η αύξηση στις τιμές ήταν ραγδαία ενώ η ποιότητα έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα.

Ο Claus Kittsteiner, ο οποίος είναι καλεσμένος του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων «SOSTE το Νερό», βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσει την εμπειρία του στο ζήτημα, ενώ συμμετείχε και στην εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης την οποία πραγματοποίησαν από κοινού χθες το βράδυ το ΑΠΘ και το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SOSτε το Νερό», στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι ο Claus Kittsteiner είναι μέλος του κινήματος «BerlinerWassertisch», που πέτυχε μετά την διοργάνωση δύο δημοψηφισμάτων το 2011 και το 2013 την επιστροφή του νερού στην πόλη του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γερμανός ακτιβιστής, ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού στο Βερολίνο έφερε αυξήσεις τιμολογίων 30%, υποβάθμιση της ποιότητας του και 2.000 απολύσεις, ενώ, περιγράφοντας τον καθοριστικό ρόλο των Βερολινέζων στις εξελίξεις, προέτρεψε τους Θεσσαλονικείς να κινητοποιηθούν, γιατί το νερό «πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών». Επίσης, ανέφερε ότι η εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης του Βερολίνου ιδιωτικοποιήθηκε το 1999 κατά το ήμισυ, για 1,6 δισ. ευρώ, με τους ιδιώτες να έχουν το 49,9% των μετοχών και το μάνατζμεντ, αλλά και «μυστικά συμβόλαια» που τους εξασφάλιζαν «εγγυημένη κερδοφορία», με αποτέλεσμα το νερό να ακριβύνει κατά 30%, να υποβαθμιστεί η ποιότητά του και να απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι.

Τα μέλη του κινήματος πολιτών «Τραπέζι του Νερού» έχοντας υπόψη και τη «διεθνή εμπειρία» ιδιωτικοποιήσεων (Βολιβία, Λονδίνο, Πορτογαλία) και τις λαϊκές αντιδράσεις για την «άνοδο της τιμής, ως και 400%» ξεκίνησαν αρχικά με συλλογή υπογραφών και διοργάνωσαν άτυπο δημοψήφισμα, το Φεβρουάριο του 2011, όπου από τους 660.000 Βερολινέζους που ψήφισαν, το 89% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των ιδιωτών. Μετά την πίεση που ασκήθηκε στο δήμο, τόνισε o Claus Kittsteiner, οι δύο εταιρίες (RVA και Veolia) αποχώρησαν με αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

«Όταν έρχεται μια ιδιωτική εταιρεία και εμπλέκεται στη διαχείριση του νερού το πρώτο της μέλημα δεν είναι πως θα φροντίσει καλύτερα τους πολίτες με υψηλή ποιότητα νερού αλλά να φροντίζει τους μετόχους της εταιρείας της με οποιοδήποτε τίμημα», είπε και ανέφερε τα παραδείγματα της Βολιβίας και της Πορτογαλίας όπου η αύξηση στο τιμολόγιο του νερού έφτασε το 400%.

«Η επίσκεψη του Κλάους στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί ότι η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη παρακολουθεί αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, έτσι λοιπόν ξέρουμε ότι και το κίνημα του νερού στην Ιταλία και το κίνημα του νερού στο Βερολίνου και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται εδώ να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό της πόλης», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μέλος του «SOSTE το Νερό» και καθηγητής του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης. Ο κ. Κρεστενίτης πρόσθεσε ακόμα πως Ευρωπαίοι ακτιβιστές έχουν προσφερθεί να είναι εδώ ως παρατηρητές, εμψυχωτές και συμπαραστάτες στην προσπάθεια που κάνει το «SOSTE το Νερό», για την ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους
Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι δύο όμηροι λένε ότι ελπίζουν σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση τους, αλλά και την απελευθέρωση των άλλων...
Χαμάς: Στη δημοσιότητα βίντεο με δύο ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους